Weerpraatje van zaterdag 09 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

We hebben het in geen maanden meer gezien, maar de westcirculatie die momenteel op de Atlantische Oceaan ingezet is, lijkt nog maar goed op kruissnelheid te komen. De ene na de andere depressie komt onze kant op en stuurt storing na storing over West-Europa. De neerslaghoeveelheden zijn daarbij tot nu toe nog redelijk geweest, maar voor de komende dagen lijkt een versnelling op het programma te staan met duidelijk een paar meer actieve storingen die onze kant op komen. De afwisseling tussen wat betere momenten en perioden van regen of buien gaat dus door en periodiek staat er daarbij ook veel wind. Tijdens de eerste helft van volgende week belanden we ook tijdelijk in wat minder zachte lucht.

Vandaag start de dag droog, maar wel zwaar bewolkt. Een stevige westelijke wind voert daarbij relatief zachte lucht aan met temperaturen rond een 7-8 graden bij het aftrappen van de dag. Gaandeweg verschijnen er geleidelijk een aantal opklaringen. De wind blijft daarbij matig tot vrij krachtig waaien boven land. Aan zee kan die per momenten krachtig uit de hoek komen. De maxima lopen daarbij vanmiddag op naar ongeveer 11-12 graden. Vanmiddag zijn er dan een paar opklaringen, maar tegelijk stijgt ook de kans op een bui. Tegen de late middag kan er overal wel weer een bui opduiken wanneer een buienlijn doortrekt. Daarop kan ook de wind weer fel uithalen met tijdelijk rukwinden tot rond een 70 km per uur. 

Vanavond is het dan tijdelijk weer droog, maar wel zwaar bewolkt. Die droge periode is maar tijdelijk want later in de avond schuift een volgende regenzone binnen. Die zorgt dan in de nacht voor perioden met, soms felle, regen. De wind trekt ook weer aan en gaat na een tijdelijke pauze in de avond, in de nacht weer feller waaien met opnieuw rukwinden rond een 60-70 km per uur. De minima dalen daarbij tot rond een 6-7 graden.

Morgen moeten we in de ochtend nog rekening houden met deze wegtrekkende storing. Die zorgt eerst nog voor perioden met regen. Die gaat geleidelijk ophouden en dan krijgen we een erg wisselvallige dag. De wind gaat daarbij weer een grote hoofdrol opeisen en blijft ook morgen de hele dag erg hard waaien. Aan zee is dat krachtig tot hard met rukwinden tot 70 km per uur. Boven land is dat vrij krachtig met uitschieters tot rond 60 km per uur. Later op de dag kan de wind nog feller worden. Er trekt dan een buienlijn binnen waarbij in de namiddag een aantal forse buien kunnen opduiken. Tegen de late middag en morgenavond zou de wind nog feller kunnen uithalen, maar er zit nog enige onzekerheid in de modellen daarover. Een klein lagedrukgebied trekt dan ergens voor de kust richting het noorden en afhankelijk van de juiste koers ervan, zou er tijdelijk nog meer wind kunnen komen staan, maar dat moet morgen nog in detail bekeken worden.

In elk geval krijgen we in de nacht naar maandag te maken met een aantal flinke maartse buien. De bovenluchten koelen daarbij fors af en er zijn dan enkele felle buien mogelijk. Ook hagel en onweer behoren in de nacht tot de mogelijkheden bij minima van 3 tot 5 graden. De wind neemt daarbij langzaam wat af, maar felle rukwinden blijven mogelijk.

Ook overdag is het maandag eerst nog erg buiig. Er vallen dan vooral in de ochtend nog een aantal, mogelijk zeer felle buien. Er kan ook dan nog steeds onweer en hagel voorkomen. Gaandeweg de dag vermindert de buiigheid vanuit het westen en gaan de buien zich steeds meer landinwaarts concentreren. De meer naar noordwest gedraaide wind neemt daarbij geleidelijk af, maar er blijven eerst nog felle rukwinden mogelijk. Er stroomt op maandag ook wat minder zachte lucht binnen met maxima rond een 8 à 9 graden. In de (late) namiddag wordt het geleidelijk beter en krijgen we dus een drogere en wat meer zonnige periode.

Na een wat rustigere en koelere nacht, krijgen we op dinsdag al snel een toenemende bewolking binnen. Een actief front trekt daarbij later op de dag van west naar oost en zorgt opnieuw voor perioden met regen en die kan best behoorlijk intens worden. De temperaturen zitten daarbij rond een 8-9 graden. Ook de wind blijft fel opspelen en kan dinsdag weer flink uithalen.

Ook woensdag belooft een erg winderige en natte dag te worden wanneer een volgende lagedrukgebied zich in het Noordzeegebied gaat nestelen, met bijhorende fronten en buien. Het gaat ook dan weer hard regenen en waaien bij maxima rond een tiental graden.

Een eerste blik op de tweede weekhelft, belooft weinig beterschap. Het blijft een komen en gaan van depressies en daaraan verbonden storingen en buienlijnen. De temperaturen gaan wel weer iets omhoog, maar de westcirculatie blijft onder volle stoom!

Samenvatting voor vandaagDe dag start grijs, maar droog. Geleidelijk aan verschijnen er een paar opklaringen, maar later vanmiddag stijgt dan weer de kans op een aantal (felle) buien. De wind blijft de hele dag vlagerig doorwaaien en kan tijdens de buien in de late middag uithalen tot rond 60-70 km per uur. Maxima daarbij vanmiddag rond 11-12 graden.

Geert, zaterdag 09 maart, 09.25 uur.

 

En ja, er staat weer een nieuwe minuut natuur online: deze keer brengen we een vroeg bloeiende heester even voor het voetlicht:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er trouwens ook een leuk filmpje over onze nieuwe kuikens 🙂 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!