Weerpraatje van vrijdag 08 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Laat ons vandaag maar eerst even beginnen met de pluimverwachting van het Europese weermodel, die zegt het immers allemaal:

We zie daarin duidelijk dat we in een voortzettende westcirculatie zitten. De bovenste grafiek is de temperatuursverwachting, de onderste de neerslagverwachting. Je ziet in beide weinig verandering en vooral de onderste zegt het allemaal en we kunnen nog steeds de inleiding van de vorige dagen blijven recyleren: de westcirculatie op de Atlantische Oceaan draait voorlopig op volle toeren door. Actieve depressies op de Atlantische Oceaan voeren dan ook de regie en sturen storingen en buienlijnen één na één onze kant op. Van tijd tot tijd kan daarbij ook de wind wel eens fel aanwakkeren en sporadisch komt er eens een betere dag voor wanneer een mobiele wig van hoge luchtdruk er in slaagt om zich even tussen de storingen door te wurmen. Al zeker tot en met eind volgende week komt er in dit regime weinig verandering.

Vannacht trok daarbij alweer een storing voorbij. Vanochtend zitten we achter die storing en de rest van de dag verloopt vandaag grotendeels droog. Er is eventueel in de ochtend nog een enkele achteropkomende bui mogelijk, maar dat zal zeker niet overal zijn en is de uitzondering op de regel. Vanmiddag is het dan droog. De wind is flink afgenomen en waait vanochtend matig uit het westen. Vanmiddag trekt die geleidelijk weer wat aan en wordt weer meer zuidwest van hoek. De maxima halen daarbij een 10 tot 11 graden terwijl vanmiddag ook de bewolking geleidelijk weer gaat toenemen.

Vanavond en vannacht is het meest zwaar bewolkt tot betrokken. Een volgende storing zorgt gaandeweg ook voor perioden met regen en voert weer wat zachtere lucht aan. De minima worden aan het begin van de avond bereikt met een 6-7 graden en lopen tegen de ochtend opnieuw enkele graden op en er staat de hele nacht een wat vlagerige zuidwestelijke wind met uitschieters tot een 40 à 50 km per uur.

Morgen moeten we in de ochtend eerst nog die regenzone verwerken met nog wat regen of een paar buien. In de namiddag zullen we het op een enkele bui niet te na gesproken, toch overwegend droog houden. Het wordt daarbij een 11 à 12 graden en het blijft wel de hele tijd vrij stevig waaien uit het zuidwesten. Er zijn ook morgen uitschieters die gemakkelijk naar een 40 à 50 km per uur kunnen uithalen.

Ook zondag is het aanhoudend wisselvallig. Ook dan trekt in de ochtend een storing door met wat regen of een bui. In de namiddag is het ook niet helemaal droog en blijft een bui tot de mogelijkheden behoren, al zullen dan zeker de droge perioden meer overheersen. De temperaturen zitten dan eerder rond een 10-tal graden terwijl er opnieuw veel wind staat. Die kan weer wat harder waaien uit west tot zuidwest met uitschieters die weer gemakkelijk oplopen naar een 50 à 60 km per uur. Zeker aan de kust.

Maandag wordt dan weer de betere dag. Een wig van hoge luchtdruk wurmt zich even tussen de lagedrukgebieden door. Er vallen in de ochtend eerst nog een aantal verspreide buien, maar gaandeweg de dag wordt het stabieler met meer zon, minder wind en verdwijnende buien. De meer noordwestelijke wind voert dan wel koelere lucht aan waarbij de maxima terugvallen naar 8 tot 9 graden.

De rest van de week blijft het erg wisselvallig waarbij het een komen en gaan is van storingen en buienlijnen. Die brengen telkens regen of buien met zich mee, al kan er ook van tijd tot tijd eens een wat betere periode voorkomen. De maxima zitten daarbij de eerste dagen wat lager met waarden die rond 8-9 graden uitkomen. Later in de week wordt het opnieuw zachter. Er staat ook van tijd tot tijd veel wind.

Samenvatting voor vandaagEen wat betere dag. Er kan aanvankelijk nog een bui vallen, maar i de middag is het droog. De wind is flink afgenomen, maar komt later in de middag weer opzetten uit zuidwestelijke hoek. Het wordt daarbij een 10 tot 11 graden met tegen de avond weer een toenemende bewolking.

Geert, vrijdag 08 maart, 06.35 uur.

 

En ja, er staat weer een nieuwe minuut natuur online: deze keer brengen we een vroeg bloeiende heester even voor het voetlicht:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er trouwens ook een leuk filmpje over onze nieuwe kuikens 🙂 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!