Weerpraatje van donderdag 07 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Wat de algemene luchtdrukverdeling betreft, kunnen we gerust de inleiding van gisteren herhalen: de westcirculatie op de Atlantische Oceaan draait voorlopig op volle toeren door. Actieve depressies op de Atlantische Oceaan voeren dan ook de regie en sturen storingen en buienlijnen één na één onze kant op. Van tijd tot tijd kan daarbij ook de wind wel eens fel aanwakkeren en sporadisch komt er eens een betere dag voor wanneer een mobiele wig van hoge luchtdruk er in slaagt om zich even tussen de storingen door te wurmen. Al zeker tot en met eind volgende week komt er in dit regime weinig verandering.

De voorbije nacht trok een actieve storing over België. Het westen en de kustregio vielen daar wat buiten, maar landinwaarts is er toch wel wat regen van betekenis gevallen. Die storing trekt vandaag weg en we komen daarachter terecht in een licht wisselvallig weertype. Opklaringen en stapelwolken wisselen elkaar daarbij vanochtend af. Gaandeweg ontwikkelen enkele van die stapelwolken zich dan ook tot buien. Sommige daarvan kunnen pittig zijn, maar er zijn toch lange en droge perioden. De temperaturen lopen daarbij geleidelijk op naar een 10 tot 12 graden. De wind zit daarbij in een west tot zuidwestelijke hoek en trekt geleidelijk aan. Er kunnen later op de dag rukwinden gaan voorkomen die aantrekken tot een 80 km per uur tegen het eind van de dag. Uitkijken daarvoor dus!

Vanavond neemt de bewolking opnieuw toe op nadering van een volgende storing die laat in de avond door de regio trekt. Daarop zit er opnieuw wat regen, maar geen grote hoeveelheden. Na de storing wordt het later in de nacht grotendeels droog op een enkele lokale bui niet te na gesproken. De minima dalen daarbij naar waarden rond een 4-5 graden tegen de ochtend. De wind neemt vooral na passage van de storing in kracht af.

Morgen knapt het weer wat op en krijgen we de betere dag van de week te pakken. Er valt in de ochtend dan eerst nog wel een enkele lokale bui, maar die verdwijnen geleidelijk aan uit het weerbeeld en in de namiddag is het droog met een mix van wolken en soms brede opklaringen. De temperaturen zitten net als vandaag vooraan de dubbele cijfers en halen een 10 tot 11-tal graden. De wind neemt af en draait geleidelijk van west naar zuidwest. In de late middag neemt de bewolking dan weer toe.

In de nacht naar zaterdag raakt het zwaar bewolkt tot betrokken en kan er later wat lichte regen vallen. Dat is ook voor zaterdag in de ochtend nog zo. Ook dan valt er wat lichte verspreide regen. In de namiddag wordt het grotendeels droog en wisselend bewolkt. Maxima daarbij rond ongeveer 12 graden bij een vlagerige zuidwestelijke wind.

Een zelfde scenario zien we op zondag. Ook dan trekt waarschijnlijk in de ochtend al een storing door met wat regen, maar in de namiddag krijgen we dan weer meer en bredere opklaringen. Wel met een toename van de wind. De maxima vallen dan op een tiental graden terug. Er zijn dus in het weekeind perioden met regen te verwachten, maar het wordt geen volledig uitgeregend weekeind.

Een zelfde weerbeeld dient zich volgende week aan: het blijft wisselvallig met regelmatig regen of buien, maar geen extreme hoeveelheden. De temperaturen gaan volgende week wel geleidelijk aan wat lager zitten met maxima rond hoogstens een graad of 10 omdat de stroming iets meer west tot noordwest in plaats van zuidwest wordt.

Samenvatting voor vandaagSnel wegtrekkende regen in de ochtend, gevolgd door een dag met opklaringen, stapelwolken en gaandeweg enkele buien. De west tot zuidwestelijke wind trekt gedurende de dag aan om uiteindelijk vrij krachtig tot krachtig te worden met tegen het eind van de dag windstoten tot 70-80 km per uur. Het is wel weer zacht met maxima tussen 10 en 12 graden.

Geert, donderdag 07 maart, 06.35 uur.

 

En ja, er staat weer een nieuwe minuut natuur online: deze keer brengen we een vroeg bloeiende heester even voor het voetlicht:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er trouwens ook een leuk filmpje over onze nieuwe kuikens 🙂 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!