Weerpraatje van woensdag 06 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

De westcirculatie op de Atlantische Oceaan draait voorlopig op volle toeren door. Actieve depressies op de Atlantische Oceaan voeren dan ook de regie en sturen storingen en buienlijnen één na één onze kant op. Van tijd tot tijd kan daarbij ook de wind wel eens fel aanwakkeren en sporadisch komt er eens een betere dag voor wanneer een mobiele wig van hoge luchtdruk er in slaagt om zich even tussen de storingen door te wurmen.

Vandaag wordt alleszins een dag met perioden van regen. Er trok de voorbije nacht al een eerste storing door met vrij zachte lucht. We beginnen de ochtend vandaag dan ook al met 8-9 graden. Een volgende storing ligt op de loer en trekt vanochtend met veel wolken en geleidelijk ook perioden met regen van west naar oost. De wind trekt daarbij ook weer aan en wordt weer matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee. Vanmiddag is het dan droger, maar het blijft wel zwaar bewolkt tot betrokken. De aangevoerde lucht wordt nog wat zachter en we halen maxima tussen 12 en 14 graden. Tegen de late middag neemt de regenkans weer toe op nadering van een volgende storing. De wind blijft vanmiddag vlagerig doorwaaien uit west tot zuidwest en kan uithalen tot rond 50 km per uur boven land en tot 60-70 km per uur aan zee.

Vanavond en vannacht staan ook in het teken van storingen. In de avond komen er weer meer regenkansen wanneer een volgende golvende storing binnenloopt. Deze kan dan tijdelijk zorgen voor een afname van de wind in de avond, maar na middernacht neemt die weer toe uit een zuidwestelijke hoek. Het blijft vrij zacht met minima rond 8-9 graden, maar zeker na middernacht zijn er weer perioden te verwachten met intense regenval.

Tegen de ochtend trekt dan die storing ook door en morgen krijgen we dan ook zeker in de ochtend te maken met intense regen. Op passage van de storing kan morgenochtend ook de wind tijdelijk weer fel aantrekken met rukwinden die zelfs weer kunnen oplopen naar snelheden van 70-80 km per uur. Na passage van de storing krijgen we dan morgen overdag een mix van (soms brede) opklaringen en stapelwolken. Sommige daarvan kunnen nog uitgroeien tot een bui. De wind draait daarbij naar een westelijke hoek en neemt gestaag in kracht af bij maxima die rond een 10-11 graden uitkomen.

Vrijdag knapt het weer wat op. Er vallen in de ochtend dan eerst nog wel een aantal verspreide buien. Die verdwijnen geleidelijk aan uit het weerbeeld en in de namiddag is het droog met een mix van wolken en soms brede opklaringen. De temperaturen zitten net als donderdag vooraan de dubbele cijfers en halen een 10 tot 11-tal graden. De wind neemt af en draait geleidelijk van west naar zuidwest.

Het weekeind wordt erg wisselvallig met perioden van regen. Zowel op zaterdag als op zondag liggen er storingen klaar om over te trekken en kan er van tijd tot tijd flink wat wind staan. In de temperaturen komt voorlopig weinig verandering. Die wisselvalligheid houdt voorlopig aan met ook begin volgende week een doorzetten van deze westelijke circulatie met regelmatig de doortocht van storingen en buienlijnen.

Samenvatting voor vandaagBewolkt met perioden van regen. In de ochtend trekt een storing door met een tijdelijke regenperiode. Daarna wordt het tijdelijk droger met dan in de late middag weer toename van de regenkansen. Er staat weer een vlagerige zuidwestelijke wind die kan uitschieten tot rond 50 km per uur. Het is zacht met maxima van 12 tot 14 graden.

Geert, woensdag 06 maart, 06.30 uur.

 

En ja, er staat weer een nieuwe minuut natuur online: deze keer brengen we een vroeg bloeiende heester even voor het voetlicht:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er trouwens ook een leuk filmpje over onze nieuwe kuikens 🙂 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!