Weerpraatje van dinsdag 05 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Een stevige westelijke stroming heeft zich op de Atlantische Oceaan geïnstalleerd en is niet van plan snel te wijken. Actieve lagedrukgebieden trekken daarbij van west naar oost en sturen storingen en buienlijnen richting West-Europa. Deze brengen van tijd tot tijd regen en buien, tussendoor afgewisseld met drogere perioden. Er staat daarbij regelmatig ook flink wat wind en er wordt de hele tijd vrij zachte lucht aangevoerd.

Vandaag is een wat betere dag dan gisteren. We starten de dag daarbij met temperaturen rond een 4-5 graden. We zitten in koelere lucht dan gisteren, maar toch halen we weer erg dubbele cijfers met maxima die 10 tot 11 graden halen. De eerst meer westelijke, later weer naar zuidwest draaiende wind waait nog matig; aan zee vrij krachtig. Er zijn nog uitschieters mogelijk tot 40-50 km per uur, maar die nemen wel gaandeweg af. Daarbij krijgen we een wisselend weerbeeld met wolkenpartijen, maar ook ruimte voor de zon en dat kan zelfs af en toe een brede opklaring zijn. Een bui is mogelijk, maar zal toch eerder de uitzondering zijn. De kans op een bui is het grootste deze ochtend. Vanmiddag neemt dan langzaam de bewolking weer toe.

Vanavond raakt het bewolkt. Er nadert een warmtefront dat laat in de avond voor perioden met regen zal gaan zorgen. Er komt dan weer zachtere lucht binnen en de minima blijven dan ook vrij hoog zitten met waarden rond 7-8 graden. De wind waait daarbij nog altijd matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.

Tegen de ochtend komt er dan morgen een volgende storing binnen. Die brengt weer een periode met regen met zich mee. Overdag is het morgen de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met af en toe wat regen of motregen, maar heel erg grote hoeveelheden worden het niet. Er zijn zeker ook droge perioden, maar de zon blijft zich wegstoppen achter de wolken. Omdat er weer zachte lucht binnenloopt, kan het in de late middag wel gemakkelijk een 13-14 graden worden. Daarbij trekt de wind ook weer aan. Die wordt vrij krachtig tot krachtig met aan zee later weer uitschieters naar een 70 km per uur. In de late middag en avond trekt dan een koufront door, opnieuw met perioden van regen of buien.

Ook de nacht naar donderdag blijft het erg wisselvallig. Na passage van een koufront, wordt de wind dan wat meer westelijk en voert een aantal (felle) buien aan. Ook overdag blijft het donderdag erg wisselvallig met regelmatig een aantal, al dan niet fikse, buien. Eventueel met wat hagel of een donderklap want de lucht wordt weer wat koeler. Toch blijven we gemakkelijk 10-11 graden halen. De westelijke wind blijft overdag vlagerig waaien met nog altijd uitschieters rond een 60 km per uur.

Vrijdag knapt het weer wat op. Er vallen dan nog een aantal verspreide buien, maar de droge perioden overheersen dan meer bij een tikkeltje minder hoge temperaturen die rond een graad of 10 gaan uitkomen.

Ook volgende weekend houdt de wisselvalligheid aan en blijft de westelijke stroming door denderen. Zowel op zaterdag als op zondag liggen er storingen klaar om over te trekken en kan er van tijd tot tijd flink wat wind staan, maar een precieze timing kan daar nu nog niet op gezet worden. In de temperaturen komt voorlopig weinig verandering.

Samenvatting voor vandaagWisselvallig wolken, maar ook zonnige momenten en met vooral in de ochtend nog een enkele bui. Vanmiddag is het meestal droog, maar neemt later de bewolking weer toe. We halen een 10-11 graden bij een nog steeds matige tot vrij krachtige westelijke, later weer meer zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 05 maart, 06.30 uur.

 

En ja, er staat weer een nieuwe minuut natuur online: deze keer brengen we een vroeg bloeiende heester even voor het voetlicht:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er trouwens ook een leuk filmpje over onze nieuwe kuikens 🙂 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!