Weerpraatje van maandag 04 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Het is een hele tijd geleden, maar we zien op de Atlantische Oceaan sinds lang weer eens een volwassen westcirculatie. Depressies trekken daarin van west naar oost over de oceaan en bereiken West-Europa. Storingen en buienlijnen trekken daarin één voor één over onze regio en zorgen voor perioden met regen. Af en toe trekken ook actieve randstoringen voorbij die van tijd tot tijd ook nog eens voor erg veel wind kunnen zorgen. Er wordt wel de hele tijd in deze sterke westelijke stroming vrij zachte lucht aangevoerd.

Vandaag start alleszins wild en woest. Een erg actieve depressie boven de Noordzee trekt een aantal actieve storingen over onze regio. Vanochtend zorgt een actieve buienlijn voor een ontstuimige start van de ochtend. In de vroegte trekt deze over en dat gaat gepaard met een aantal forse buien. Zelfs een donderklap is mogelijk, maar het is vooral de wind die opvalt. Die speelt zwaar op met rukwinden die vanochtend vroeg over de Oostkust zelfs al tot 110 km per uur uithaalden. Ook de eerste helft van de ochtend moet nog met zware rukwinden rekening gehouden worden. Die halen nog tot 70 km per uur boven land. Aan zee nog tot 80 à 100 km per uur. In de loop van de ochtend volgt nog een tweede storing met een aantal buien en ook daar kan de wind nog fel op uithalen en zijn nog enkele forse buien mogelijk.

Tegen de middag wordt het droger en krijgen we een mix van wolken en opklaringen met nog kans op een enkele bui. De wat meer naar west draaiende wind neemt dan geleidelijk in kracht af. De temperaturen zitten de hele tijd rond een 10 tot 11 graden. Tegen de late middag / vooravond neemt de buienkans weer toe. Er komt dan nog een buienlijn over met een aantal buien en opnieuw een tijdelijke toename van de wind.

Vanavond moeten we die buienlijn dan eerst nog verwerken. Die trekt geleidelijk van west naar oost door met opnieuw een paar felle rukwinden die nog tot een 70 à 80 km per uur kunnen halen aan zee. Landinwaarts rond een 50-60 km per uur. Later wordt het droger. In de nacht is het dan weer wisselend bewolkt met beurtelings opklaringen en wolkenvelden. Een bui is zeker nog mogelijk, maar de droge perioden overheersen bij minima rond 5 graden tegen de ochtend.

Morgen is zowat de betere dag van de week. Het is een stuk rustiger geworden. De eerst nog westelijke wind waait dan matig boven land. Aan zee kan dat nog vrij krachtig zijn. In de loop van de dag wordt die dan geleidelijk wat meer zuidwest. Aanvankelijk wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af met hier en daar nog een lokale bui. Het wordt daarbij een 8 à 9 graden. In de loop van de middag neemt de bewolking dan vervolgens weer gestaag toe vanaf de kust op nadering van een volgende depressie met storingen. Tegen de avond nemen de neerslagkansen toe en in de nacht naar woensdag gaat het opnieuw regenen.

Woensdag wordt een natte dag. Regen en wind bepalen het weerbeeld tijdens de passage van een volgende storing. Er kan daarbij behoorlijk wat regen gaan vallen. De zuidwestelijke wind waait dan ook weer vrij krachtig boven land. Aan zee kan die krachtig waaien. Er zijn dan weer flinke uitschieters mogelijk. De temperaturen boeken weer wat winst en lopen op naar een 12 tot 13-tal graden.

Ook op donderdag is het nog nat en ontstuimig met buien, storingen en vrij veel wind. We blijven in zachte lucht zitten en halen ook dan weer gemakkelijk een 12 tot 13 graden.

Vrijdag knapt het weer wat op. Er vallen dan nog een aantal verspreide buien, maar de droge perioden overheersen dan meer bij een tikkeltje minder hoge temperaturen die rond een graad of 11 gaan uitkomen.

Ook volgende weekend houdt de wisselvalligheid aan en blijft de westelijke stroming door denderen. Zoals het er nu naar uitziet zou vooral de zaterdag weer nat kunnen verlopen en zou het zondag een stuk droger worden, maar dat is nog ver. Tegen die tijd kan het zomaar omgekeerd zijn. In elk geval blijft het voorlopig erg nat, ontstuimig en wisselvallig.

Samenvatting voor vandaagVanochtend waait het erg hard met windstoten die aanvankelijk uithalen tot 100 km per uur aan zee, tot 70-80 landinwaarts. Er vallen in de ochtend verspreide, maar soms erg felle buien. In de middag wordt het wat kalmer en droger, maar een bui blijft mogelijk en de wind kan ook dan nog nijdig uithalen! Tegen de late middag / avond weer meer buien en tijdelijk weer meer wind. Het wordt een 10-11 graden.

Geert, maandag 04 maart, 06.45 uur.

 

En ja, er staat weer een nieuwe minuut natuur online: deze keer brengen we een vroeg bloeiende heester even voor het voetlicht:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je vindt er trouwens ook een leuk filmpje over onze nieuwe kuikens 🙂 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!