Weerpraatje van zondag 03 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Boven de Atlantische Oceaan heeft zich een stevige westcirculatie geïnstalleerd. Die stuurt het ene actieve lagedrukgebied na het andere richting West-Europa. Storingen die daaraan verbonden zijn, beïnvloeden ons weer zodat er van tijd tot tijd flinke regenperioden voorkomen. Ook de wind kan af en toe flink uithalen, bijvoorbeeld in de nacht naar maandag en maandagochtend vroeg wanneer een actieve randstoring ons passeert. Er is de hele tijd wel aanvoer van vrij zachte lucht. Voorlopig komt in dit regime de eerste week weinig verandering. Op lange termijn zitten er in de kaarten meer hogedruk-impulsen, maar dat is nog ver weg.

Vandaag is het in de ochtend eerst nog nat. Een warmtefront zorgt voor perioden met regen, maar al bij al zijn het geen al te grote hoeveelheden. In de tweede helft van de ochtend gaan de droge perioden stilaan overheersen. Ook de eerste helft van de middag verloopt grotendeels droog en er is zelfs kans op een lokale, zij het tijdelijke, opklaring. In de late middag nemen de regenkansen weer toe. Er staat wel de hele dag redelijk wat wind. Die waait uit een zuidwestelijke richting en waait meest matig tot vrij krachtig boven land. Aan de kust is dat een krachtige wind. Er zijn uitschieters mogelijk van 50 km per uur boven land tot 65 km per uur aan zee. Het is daarbij wel erg zacht met maxima van 12 tot 13 graden.

Vanavond nemen de regenkansen snel weer toe op nadering van een koufront. Dat zorgt dan vanavond, maar ook vannacht voor perioden met soms intense regen. Die kan buiig van karakter zijn. De minima dalen niet veel en blijven rond 8 tot 9 graden zitten. Gaandeweg de nacht neemt de wind en de bijhorende rukwinden in kracht toe tot rond 70-80 km per uur! Tegen morgenochtend nadert nog een back-bent occlusie met daarop nog wat fellere rukwinden. Die kunnen in de vroege ochtend uithalen tot 100 km per uur aan zee en tot 80-90 km per uur boven land! Uitkijken dus want dat is erg veel wind!

Morgen trekt in de vroege ochtend dus nog die back-bent occlusie door met eerst nog felle perioden met regen of enkele felle buien. Zelfs een donderklap is daarbij mogelijk. De wind trekt op passage van dat front dus tijdelijk flink aan met uitschieters van 80-90 km per uur boven land tot zelfs 100 km per uur aan de kust! Na passage van dat front draait de wind naar een meer westelijke richting en wordt het geleidelijk aan rustiger. Er blijven wel een aantal buien vallen, zeker in de ochtend. In de namiddag is het droger. De maxima zitten morgen iets lager dan vandaag en halen een 10 tot 11 graden.

Dinsdag blijft het licht wisselvallig. De droge momenten overheersen, maar een bui blijft mogelijk. De maxima zitten dan wat lager rond een 8 à 9 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking gaandeweg toe. De wind zit op dinsdag eerst nog in een westelijke, later zuidwestelijke richting.

Op woensdag hebben we te maken met een volgende actieve storing die in lengte en breedte over onze regio gaat trekken. Het is dan weer de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van intense regen. De zuidwestelijke wind blijft flink doorwaaien en waait matig tot vrij krachtig boven land. Aan zee waait die krachtig. De maxima zitten op woensdag weer wat hoger met waarden rond 10 tot 12 graden.

In de tweede weekhelft blijft het een komen en gaan van storingen en lagedrukgebieden met telkens een herhaling van zetten: een wat drogere periode, gevolgd door weer nieuwe fronten en perioden van regen. De maxima blijven vrij zacht en halen telkens gemakkelijk dubbele cijfers en er blijft veel wind staan.

Samenvatting voor vandaagIn de ochtend zijn er eerst nog perioden met regen, later wordt het droger. In de eerste helft van de middag is zelfs een opklaring mogelijk. Er staat wel erg veel wind uit het zuidwesten met uitschieters tot 50 à 65 km per uur en het is met 12-13 graden ook zacht.

Geert, zondag 03 maart, 09.25 uur.

 

En ja, er staat weer een nieuwe minuut natuur online: deze keer brengen we een vroeg bloeiende heester even voor het voetlicht:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!