Weerpraatje van zaterdag 02 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

Een stevige westelijke stroming op de Atlantische Oceaan waarin lagedrukgebieden het voor het zeggen hebben, voert storingen naar West-Europa. De ene na de andere storing wordt onze richting uitgestuurd, maar ze zijn niet allemaal even actief. In eerste instantie zijn het eerder zwakke storingen, in de loop van het weekeind worden ze actiever, maar tussenin zitten er ook betere en drogere perioden. Maandag volgt daarin een erg actieve randstoring met mogelijk ook tijdelijk een flink aantrekkende wind, maar dat is nog geen zekerheid. Wel zeker is dat het de hele volgende week wisselvallig blijft met telkens nieuwe storingen, maar tussenin telkens kleine betere perioden.

Het valt voor vandaag nog wel mee. In de ochtend zijn er veel wolken op doortocht van een zwakke storing. Er kan daarbij hier of daar een drupje regen vallen, maar absoluut niet veel. Het zijn erg kleine hoeveelheden en veel plekken houden het zelfs helemaal droog. Ook in de namiddag is het nog lang droog met een afwisseling van wolken. Tijdelijk kunnen er zelfs een aantal opklaringen doorbreken. Met maxima rond 12 tot 13 graden is het daarbij zeker niet koud, integendeel vrij zacht. De wind zit in een zuidwestelijke hoek en blijft daar zitten. DIe waait meest matig, aan de kust soms eens vrij krachtig. Tegen de late middag arriveert een volgende zwakke storingen en kan er opnieuw wat lichte regen of motregen of een bui vallen.

Vanavond en vannacht zitten we dan met een volgende storing die van west naar oost trekt. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van wat regen of motregen. De minima blijven erg hoog zitten en komen niet onder de 7-8 graden uit bij een matige, af en toe vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Morgen hebben we in de ochtend eerst nog last van die storing met veel wolken en perioden van regen of een bui. Het kan in de vroege ochtend al eens wat harder regenen. In tegenstelling echter tot eerdere vooruitzichten, houdt die regen niet de hele dag aan! Integendeel: in de loop van de ochtend trekt het front weg en wordt het grotendeels droog. Een lichte bui blijft mogelijk, maar de zware regens die eerder voor zondag voorzien waren, komen er niet. In de namiddag is zelfs tijdelijk wat zon mogelijk! Erg goed nieuws voor de vele carnavalsoptochten die gepland staan dus! Het is daarbij ook weer erg zacht met maxima die net als vandaag gemakkelijk 12-13 graden halen en de zuidwestelijke wind blijft wel matig tot vrij krachtig waaien. Naar de late middag / avond toe, komt er dan wel een volgende front binnen met regen en wind.

In de nacht naar maandag gaat het wel harder regenen! Een storing gaat dan slepen over onze omgeving en zorgt voor veel regen en wind bij opnieuw erg zachte minima rond een 7-8 graden. Maandag overdag blijft die storing erg lang hangen. We krijgen dan wel een erg natte dag. In feite is de regen van zondag gewoon een dag doorgeschoven. Het wordt een natte en winderige dag met maxima die rond een 10-11 graden gaan blijven hangen. Vooral later op de dag is het ook uitkijken voor veel wind die er tijdelijk kan komen te staan. Een kleine randstoring volgt dan een koers die ergens langs onze kust zal uitkomen.

Ook de rest van de week houdt de wisselvalligheid aan met een komen en gaan van storingen, onder regie van lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan ons weer beïnvloeden. Met de start van de meteorologische lente, heeft het weer dus besloten om het nu over een herfstige boeg te gaan gooien … Dat wil echter niet zeggen dat het de hele week van ’s morgens tot ’s avonds zal regenen. Er zijn van tijd tot tijd ook betere perioden, maar dat gaan we dan later dag per dag bekijken. In elk geval komen er geen stabiele warme en zonnige dagen aan. Anderzijds echter: de natuur kan de regen zeer goed gebruiken.

PS: Kijk dezer dagen goed uit op de weg! Met deze regenachtige en zachte avonden worden de padden wakker en gaan op trektocht. Hou zeker op landelijke wegen je ogen goed open. De meeste padden zijn in de avonduren actief en gaan dan op pad.

Samenvatting voor vandaagVeel wolken, maar veelal of overwegend droog. Tijdelijk zelfs met een opklaring in de namiddag. Het is zacht met maxima rond 12-13 graden en een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind. Tegen de avond en vannacht volgt er regen.

Geert, zaterdag 02 maart, 08.50 uur.

 

De vroege lente laat niet alleen de planten ontluiken, ook de insecten worden wakker zoals deze rode bosmieren die de figuranten zijn in de nieuwe ‘één minuut natuur’ van deze week:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!