Weerpraatje van vrijdag 01 maart:

Algemene luchtdrukverdeling

We zijn in een westelijke circulatie aan het geraken. Die is zich nu nog aan het warm draaien, maar de komende dagen nemen actieve oceaandepressies het heft volledig in handen. Ze sturen de ene na de andere storing onze kant op met periodiek dan ook veel regen en wind. Vandaag profiteren we daarbij nog heel even van een uitloper van het Azorenhoog, maar in het weekend is het een komen en gaan van storingen en buienlijnen. Zondagavond trekt daarbij een kleine venijnige randstoring langs onze kust met ook nog veel wind. Ook de eerste helft van volgende week wordt erg wisselvallig met storingen en buienlijnen.

Vandaag is in dat alles nog de meest betere dag, hoewel we er ook niet al te veel van moeten verwachten. De voorbije nacht zijn nog een aantal buien de regio gepasseerd en vanochtend is het nog niet helemaal droog. Er zitten nog een paar achterop komende buien in de aanvoerrichting. Vanochtend valt er dan ook hier en daar nog een enkele bui, maar die gaan er snel uit en vanmiddag is het droog. Er blijft wel erg veel bewolking hangen met weinig of geen opklaringen in de ochtend. Vanmiddag kan er tijdelijk eens wat ruimte zijn voor een paar opklaringen, maar veel zal het niet voorstellen. De wind waait de hele dag matig uit een westelijke hoek. De temperaturen zitten vanochtend al direct rond 6-7 graden en halen vanmiddag een 10-11 als maxima, wat een stukje lager is dan in eerdere verwachtingen zat want de aangevoerde lucht is een stuk koeler en de wolken blijven te overheersend.

Tegen vanavond neemt de bewolking sowieso trouwens weer toe dus als er al wat opklaringen waren, dan worden die snel en vakkundig weer weg gepoetst. In de nacht is het dan ook zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen of wat gemiezer. Het is wel vrij zacht met minima rond een graad of 7 en een naar zuidwest draaiende en matig waaiende wind.

Morgen is het in de ochtend bewolkt met wat lichte regen of motregen. Daarna volgt een grotendeels droge periode, maar in de namiddag neemt de bewolking gaandeweg weer toe met opnieuw een stijgende kans op wat lichte regen of motregen. De maxima winnen weer wat ten opzichte van vandaag en halen een 12 tot 13 graden bij een steeds matige, aan zee soms vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Ook de nacht naar zondag verloopt bewolkt en vrij zacht met weer een toenemende kans op wat regen of een bui. Zondag overdag blijft het bewolkt tot betrokken en zijn er in de loop van de dag intense perioden met regen te verwachten. Een storing komt in lengte en breedte van het westen uit binnen en zorgt de hele dag voor een bewolkt weer met veel regen en wind. Er wordt ook zondag nog vrij zachte lucht aangevoerd met maxima die opnieuw rond 12 tot 13 graden uitkomen. Tegen de avond trekt een randstoring langs de kust naar  het noorden en kan er tijdelijk ook nog eens erg veel wind komen te staan met flinke uitschieters.

Maandag en dinsdag worden geen haar beter. Op beide dagen zitten we in een stevige westelijke circulatie met aanvoer van veel wolken en storingen met regen of buien. Er zijn op beide dagen flinke perioden met regen te verwachten. De wind blijft ook periodiek flink opspelen, zeker op maandag. Het wordt ook een stuk minder zacht met maxima die terugvallen op een 8 à 9 graden. De tien zal moeilijk worden om te halen. 

Ook later in de week houdt de wisselvalligheid aan met een komen en gaan van storingen, onder regie van lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan ons weer beïnvloeden. Met de start van de meteorologische lente, heeft het weer dus besloten om het nu over een herfstige boeg te gaan gooien …

Samenvatting voor vandaagVeel wolken en meestal grijs met in de ochtend nog een buitje. De rest van de dag verloopt droog met geleidelijk kans op een opklaring, maar veel zal het niet voorstellen. De maxima zitten rond 10-11 graden bij een matige westelijke wind.

Geert, vrijdag 01 maart, 06.40 uur.

 

De vroege lente laat niet alleen de planten ontluiken, ook de insecten worden wakker zoals deze rode bosmieren die de figuranten zijn in de nieuwe ‘één minuut natuur’ van deze week:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!