Weerpraatje van donderdag 28 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Het grote Europese hogedrukgebied dat ons dagenlang een bijzonder vroege lente bezorgde, is van de weerkaarten verdwenen. De leemte die het achterlaat, wordt vandaag al direct ingenomen door oceaanstoringen die vanaf de Atlantische Oceaan Europa binnenlopen. Die eerste storingen zijn nog relatief inactief. We zien ook het Azorenhoog opnieuw op de weerkaarten verschijnen en dat gooit morgen een mobiele wig van hoge luchtdruk uit over West-Europa. Dat houdt dan nog even storingen tegen, maar op de Atlantische Oceaan bouwen actieve lagedrukgebieden de druk verder op. In het weekeind is er dan ook geen houden meer aan en denderen een aantal zeer actieve storingen, verbonden aan deze depressies, over onze omgeving met veel regen en wind. Deze wisselvalligheid houdt volgende week aan met een komen en gaan van storingen in een flink doorstaande westelijke circulatie.

We merken vandaag al direct bij zonsopgang dat er verandering in de lucht hangt en dat mag je letterlijk nemen. Er zijn al flink wat wolken aanwezig en de temperaturen zitten mer 4-5 graden al hoger dan de vorige dagen het geval was. In de loop van de ochtend neemt de bewolking verder toe, net als de westelijke wind. De temperaturen lopen daarbij naar een tiental graden op rond de middag. Deze namiddag kan er dan tijdelijk weer wat meer ruimte zijn voor een aantal opklaringen, maar later neemt de bewolking weer toe, net als de buienkans. Zeker in de tweede helft van de middag kunnen enkele verspreide buien vallen. Er is daarbij zelfs kans op een enkele donderklap. Het gaat wel om buien, dus er zijn ook plekken die het droog houden. De maxima zitten dan rond 12 tot 14 graden bij een nog wat aantrekkende westelijke wind. Die gaat matig waaien, aan zee matig tot vrij krachtig met daar zelfs tijdelijk een 5-6 Bft en uitschieters tot rond 50-60 km per uur. 

Vanavond vallen er vervolgens ook eerst nog een aantal buien. Daar kunnen nog steeds enkele verspreide pittige exemplaren tussen zitten. Later in de nacht wordt het dan droog. Zeker na middernacht zijn de buien verdwenen. De wind gaat dan wat afnemen en wordt meest matig uit een west tot zuidwestelijke richting. De temperaturen dalen daarbij naar een 6 à 7 graden.

Morgen profiteren we dan tijdelijk weer van de gunstige invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk. We zien een weerbeeld dat bestaat uit een afwisseling tussen wolkenvelden en zonnige perioden. De maxima zetten daarbij ongeveer 12 tot 13 graden neer bij een matige wind uit een westelijke tot zuidwestelijke richting.

In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking weer toe en ook de kans op wat regen of een bui. Zaterdag overdag is het zwaar bewolkt en valt er bij tussenperioden wat regen of een bui. In de ochtend trekt een eerste zwakke storing door met veel wolken en tijdelijk wat regen. Daarna volgt dan een droge periode, maar later op de dag stijgt de kans op regen of buien weer wanneer een volgende storing dichterbij komt. De maxima zitten daarbij rond een 12-tal graden bij een wat vlagerige zuidwestelijke wind.

Voor zondag ziet het er niet goed uit. De ochtend kan nog grotendeels droog verlopen, maar dat houden we zeker niet vol. In de namiddag loopt een zeer actieve randstoring de Noordzee op. Het uitgebreide regengebied dat daaraan verbonden is, zorgt al snel voor perioden met neerslag en het kan lang en intens gaan regenen. Er kan een flinke hoeveelheid water vallen. De wind kan daarbij zeker later in de middag en naar de avond toe flink uithalen uit een zuidwestelijke tot westelijke richting. Het blijft wel nog steeds vrij zacht met maxima rond een graad of 12. In de avond is het uitkijken wat het forse windveld aan de achterkant van het kleine laag gaat doen. Er is een kans dat het zeker aan de kust flink kan gaan waaien tegen die tijd, maar dat moet nog in detail bekeken worden en volgen we op.

Maandag en de dagen erna, blijft het erg wisselvallig. De stevige westelijke stroming blijft storingen aanvoeren en er passeert volgende week heel regelmatig een storing met regen of buien. Er zitten daar ook betere momenten in, maar het heeft weinig zin nu al een detailverwachting op te stellen daarvoor. We bekijken dat dan wel dag per dag. Zoals het er nu voor staat, lijken vooral maandag en dinsdag erg wisselvallig te verlopen. Tegen woensdag zou het droger en rustiger kunnen worden. De maxima vallen daarbij enkele graden terug en zitten daarbij dan rond hoogstens een 10-tal graden. 

Samenvatting voor vandaagDaar zijn de wolken! De bewolking neemt toe. Na de middag zijn tijdelijk weer wat meer opklaringen mogelijk, maar uiteindelijk duiken er ook enkele (pittige) buien op. Het wordt met maxima van 12 tot 14 graden ook fors minder zacht en de wind speelt vooral later vandaag flink op uit een westelijke hoek.

Geert, donderdag 28 februari, 06.45 uur.

 

De vroege lente laat niet alleen de planten ontluiken, ook de insecten worden wakker zoals deze rode bosmieren die de figuranten zijn in de nieuwe ‘één minuut natuur’ van deze week:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!