Weerpraatje van woensdag 27 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Het hogedrukgebied dat ons het mooie weer bezorgde, geeft er de brui aan. Het stort vandaag in, maar houdt nog heel even storingen op een afstand. Vandaag krijgen we dan ook nog een hele mooie lentedag, maar dat is toch de laatste. Morgen zet een westelijke circulatie in met de aankomst van een eerste front in de loop van de dag. Vrijdag krijgen we dan nog een dag respijt, maar door zwakke fronten in de nabijheid, krijgen we wel meer wolken en ook meer wind. Vanaf zaterdag zet zich boven de Atlantische Oceaan een stevige westelijke stroming in met aanvoer van storingen. Zeker vanaf zondag moeten we rekening houden met een sterke wisselvalligheid en een herfstig weertype. Dat lijkt toch minstens een dikke week te gaan aanhouden.

Vandaag krijgen we nog een heuse lentedag. De zon is er volop bij en de temperaturen schieten weer erg vlot de hoogte in. We halen vanmiddag weer erg gemakkelijk maxima die oplopen naar voor de tijd van het jaar bijzonder hoge waarden. De dag start wel weer koel met minima die deze ochtend weer rond 2-3 graden zitten. Vanmiddag wordt het echter met gemak weer een volle 15 graden vlak aan de kust. Landinwaarts lopen die maxima weer naar 17 tot 19 graden op met ook weer een lokale 20’er. Zeker op beschutte plekken. De wind waait daarbij eerst nog zwak uit het zuiden, maar kan gaandeweg wel iets aantrekken uit een wat meer zuidwestelijke hoek. Er zijn daarbij weer amper of geen wolken te bekennen.

Vanavond en vannacht wordt er geleidelijk wat vochtigere lucht aangevoerd. Er kan dan ook gaandeweg de nacht wat nevel of een verspreide mistbank opduiken. Er komt ook wat meer wind te staan dan de voorbije nachten. Door die twee zaken en doordat er tegen de ochtend ook wat wolkenvelden opduiken, wordt het wat minder koud. De minima zitten tegen de ochtend rond een 4-5 graden aan zee en rond 3-4 graden landinwaarts.

Morgen krijgen we een ander weertype voor de kiezen. De dag start met wat nevel en mist, waarna er overdag ruimte is voor opklaringen en wolkenvelden. De bewolking neemt daarbij gaandeweg de dag verder toe, net als de wind. Het is eerst nog wel droog en de temperaturen doen het nog redelijk goed. We halen nog een 13-14 graden aan zee en landinwaarts kan het kwik zelfs nog tot een 15 graden oplopen, maar de zon verliest verder en verder terrein. Tegen het eind van de dag hebben we een bewolkte hemel met een matige, aan zee vrij krachtige wind uit het westen. In de late middag komen enkele buien binnen die nu toch wel pittiger lijken te kunnen worden. Zelfs een onweerachtige bui sluit ik daarbij niet uit.

Morgenavond vallen er dan eerst nog een aantal verspreide, mogelijk lokaal toch wel pittige buien. In de nacht naar vrijdag wordt het dan weer rustiger met minima rond een 6 à 7 graden tegen de ochtend.

Op vrijdag krijgen we dan vervolgens een mix van wolken en opklaringen te verwerken met maxima die nog een 12-13 graden weten neer te zetten. Het is meestal droog, maar er staat wel duidelijk flink wat meer wind dan de vorige dagen.

Vanaf zaterdag zijn we eraan voor de moeite. Actieve oceaandepressies nemen het roer over en zorgen minstens tijdelijk voor een inzettende westcirculatie. Daarin trekken (actieve) storingen onze kant op en vanaf zaterdag krijgen we elke dag wel een storing of buienlijn te verwerken. Er zit dan dagelijks wel een periode met neerslag in de kaarten, maar dat wil niet zeggen dat het dan een hele dag blijft regenen. Er zijn zeker ook nog droge perioden. De temperaturen gaan dan naar meer normale waarden, maar blijven toch nog altijd aan de hoge kant zitten met maxima van 10 tot 12 graden en minima rond een 6-7 graden.

Op zaterdag zelf is het daarbij nog overwegend droog met veel wolken en in de loop van de dag al eens wat regen of een bui, maar veel zal het dan nog niet zijn. Het is een 12 à 13 graden. Zondag wordt dat andere koek, helaas … Een storing komt in lengte en breedte op ons af en zal zondag voor veel regen zorgen. Het ziet er naar uit dat het grootste deel van de dag in regen zal verlopen. Dat met een stevige westelijke tot zuidwestelijke wind en maxima rond een 10-11 graden.

Die wisselvalligheid zet volgende week door met elke dag wel de passage van een storing en perioden van regen of buien. Na de lente van deze en vorige week, gaan we nu toch een weekje herfst moeten verdragen.

Samenvatting voor vandaagLente. Het wordt opnieuw een prachtige lentedag met maxima die weer zeer hoog scoren met waarden tussen 15 graden op het strand tot 19 graden landinwaarts. De zon staat alleen aan de hemel bij een zwakke zuidelijke, later meer zuidwestelijke wind. Vanavond en vannacht kan er wat nevel of mist opduiken.

Geert, woensdag 27 februari, 06.50 uur.

 

De vroege lente laat niet alleen de planten ontluiken, ook de insecten worden wakker zoals deze rode bosmieren die de figuranten zijn in de nieuwe ‘één minuut natuur’ van deze week:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!