Weerpraatje van dinsdag 26 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

We profiteren nog even van een groot hogedrukgebied met centrum in onze regio. Het zorgt nog altijd voor een diepe zuidelijke stroming die warme en droge lucht aanvoert. Storingen slagen er voorlopig nog altijd niet in dichterbij te komen. Morgen stort het hogedrukgebied in en verdwijnt van de weerkaarten. Het maakt dan de plaats vrij voor storingen en depressies die vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij komen. Een eerste storing trekt donderdag door, waarna de stroming westelijk wordt. Vrijdag is dan nog wat de overgangsdag, maar vanaf zaterdag komen we voor een tijd in een westelijke circulatie terecht. Daarin trekt dan wel dagelijks een storing met regen of buien door onze omgeving.

Voor vandaag is er nog niet veel aan de hand met ons mooie lenteweer. We starten de dag zoals we die nu al een aantal dagen op rij aftrappen, met vrij lage temperaturen. Die zitten vanochtend rond een 1 tot 2 graden, maar lopen snel op eens de zon opkomt. We scoren daarbij vanmiddag weer zeer hoge waarden voor februari met maxima die aan zee gemakkelijk naar een 15-tal graden oplopen. Landinwaarts is dat snel meer en lokaal komen we daarbij gemakkelijk tot 18-19 graden. Daarbij is er net als de voorbije dagen alleen maar zon en geen of amper bewolking. De wind tenslotte, waait daarbij zwak uit een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek. Aan de kust is er in de loop van de dag lokaal weer kans op een tijdelijk zeebriesje.

Vanavond koelt het dan weer snel af. Het blijft onbewolkt en rustig en zo komen we de nacht door. Omdat de aangevoerde lucht een beetje vochtiger wordt, kan er eventueel wel wat nevel opduiken. De minima zitten daarbij tegen de ochtend weer rond een waarde van een 1-2 graden met weer wat lichte vorst aan de grond.

Morgen krijgen we nog een prachtige lentedag. Net als vandaag en de vorige dagen is er amper of geen bewolking terwijl de temperaturen opnieuw erg hoog scoren voor februarinormen. We halen opnieuw zonder de minste moeite maxima die weer vergelijkbaar zijn met vandaag en gisteren bij een nog altijd erg zwakke wind uit een zuidelijke richting. Tegen de late middag / avond kunnen er vanaf het westen enkele wolkenvelden komen binnenlopen.

In de nacht naar donderdag verschijnt er geleidelijk aan meer bewolking. De naar zuid tot zuidwest draaiende wind trekt iets aan en de minima zitten wat hoger dan de vorige nachten rond een waarde van een 4-5 graden.

Donderdag is ons hogedrukgebied van de weerkaarten verdwenen en komt een eerste zwakke storing van het westen uit door. Dat zorgt voor een verandering van weertype. Het kan niet blijven duren natuurlijk. Donderdag gaan de wolken overheersen op doortocht van die eerste storing en in de loop van de dag valt er hier en daar wel al wat regen of een bui, maar het zijn dan zeker nog geen grote hoeveelheden. Het wordt wel minder zacht. Met een naar zuidwest draaiende wind wordt koelere lucht aangevoerd waarin de maxima dan nog oplopen naar een 11 tot 12 graden.

Vrijdag is dan de overgangsdag vooraleer de echte wisselvallig er door komt. We krijgen op vrijdag een mix van wolken en opklaringen te verwerken met maxima die nog een 11-12 graden weten neer te zetten. Het is meestal droog, maar er staat wel duidelijk flink wat meer wind dan de vorige dagen.

Vanaf zaterdag zijn we eraan voor de moeite. Actieve oceaandepressies nemen het roer over en zorgen minstens tijdelijk voor een inzettende westcirculatie. Daarin trekken (actieve) storingen onze kant op en vanaf zaterdag krijgen we elke dag wel een storing of buienlijn te verwerken. Er zit dan dagelijks wel een periode met neerslag in de kaarten, maar dat wil niet zeggen dat het dan een hele dag blijft regenen. Er zijn zeker ook nog droge perioden. De temperaturen gaan dan naar meer normale waarden, maar blijven toch nog altijd aan de hoge kant zitten met maxima van 10 tot 12 graden en minima rond een 6-7 graden.

Samenvatting voor vandaagEr is van deze overgang naar wisselvalligheid nog niets te merken. Het wordt opnieuw een prachtige vroege lentedag. De maxima scoren extreem hoog tussen 15 en 19 graden met alleen maar zon en een zwakke zuidelijke tot zuidoostelijk wind.

Geert, dinsdag 26 februari, 06.40 uur.

 

De vroege lente laat niet alleen de planten ontluiken, ook de insecten worden wakker zoals deze rode bosmieren die de figuranten zijn in de nieuwe ‘één minuut natuur’ van deze week:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!