Weerpraatje van maandag 25 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog altijd ligt een groot hogedrukgebied met diverse kernen boven Europa. Het zorgt aanhoudend voor een aanvoer van zeer zachte lucht met amper of geen wolken. Er staat daarbij ook amper wind. Deze luchtdrukverdeling houdt nog even stand. Tegen het midden van de week wordt het hoog afgebroken en komt er in de plaats een meer westelijke stroming op gang. Op donderdag trekt daarin al een eerste, zij het inactief front door onze omgeving. Dat wordt tegen het weekeind gevolgd door meer fronten en depressies die dichterbij komen. Die zorgen dan vooral vanaf het weekend voor minder zacht weer en regelmatig de passage van storingen met perioden van regen of buien.

Vandaag is er van die ommeslag die er aan zit te komen nog niets te merken. Het is opnieuw een mooie rustige lentedag. Die start aan de koude kant met minima vanochtend vroeg tussen 0 en 2 graden landinwaarts en rond 3-4 graden aan zee. Eens de zon op, warmt het snel op en gaan de maxima vanmiddag weer op zoek naar waarden van 14-15 graden aan zee tot rond 16, zelfs lokaal 17 graden landinwaarts. Daar hoort andermaal een overvloed aan zon bij met slechts heel sporadisch eens een klad hoge wolkensluiers. De wind, voor zover die er al is, waait zwak uit het zuidoosten. Dat die wind slechts zwak waait, zorgt dan weer voor een ander, ongezien fenomeen in februari en dat is dat er langs de kust vanmiddag kans is op het doorbreken van een heel zwakke en tijdelijke zeebries. Door de grote warmte die we de laatste dagen zien, was ook in het weekeind zelfs al heel even een zwakke zeebries te merken langs sommige delen van de kust. Dit is bijzonder vroeg op het seizoen en bij mijn weten in februari nog niet veel voorgekomen. Hoe die zeebries in zijn werk steekt, kan je vinden via deze link want ik heb dat ooit eens in een youtubefilmpje uit de doeken gedaan: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Vanavond gaat het dan weer vrij snel afkoelen. In de heldere lucht komen de minima in de nacht weer vrij laag uit en en zitten tegen morgenochtend rond ongeveer dezelfde waarden als vandaag. Aan de grond vriest het daarbij weer lichtjes. Het is verder rustig en helder met een zo goed als wegvallende wind en amper of helemaal geen wolken.

Morgen krijgen we dan ook weer een prachtige lentedag. De zon is er nogmaals volop bij en het ontbreekt aan wolken. Na een alweer frisse start van de dag gaan de temperaturen dan ook weer snel de hoogte in en halen net als vandaag weer bijzonder hoge waarden voor de tijd van het jaar. De 15 graden wordt geslecht alsof het niets is en we komen alweer rond 14-15 graden uit aan de kust en tot lokaal 17 landinwaarts. Net als vandaag is er later op de dag aan de kust weer kans op een zwakke zeebries want er staat ook morgen slechts een heel zwakke aflandige, zuidoostelijke wind.

Na nog een frisse nacht, mogen we woensdag nog eens van een mooie lentedag genieten. Ook dat wordt een dag met erg veel zon en amper of zelfs helemaal geen wolken. Er drijft van tijd tot tijd wat lichte bewolking voorbij, maar het stelt amper iets voor. De maxima stijgen ook dan weer gemakkelijk richting de 15 graden en meer. Er staat dan wel een iets meer uitgesproken, maar nog steeds zwakke wind uit een zuidelijke tot zuidoostelijke richting.

Tegen donderdag breekt het hogedrukgebied op en komt een eerste zwakke storing van het westen uit door. Dat zorgt voor een verandering van weertype. Het kan niet blijven duren natuurlijk. Donderdag gaan de wolken overheersen en misschien dat er hier of daar wel eens een drupje regen valt, maar het zijn dan zeker nog geen grote hoeveelheden. Het wordt wel minder zacht. Met een naar zuidwest draaiende wind wordt koelere lucht aangevoerd waarin de maxima dan nog oplopen naar een 11 tot 12 graden.

Ook vrijdag en zaterdag komen er wat meer wolken, maar we houden het wel nog meestal of overwegend droog droog. De zon krijgt het dan wel moeilijker, maar er is wel nog steeds ruimte voor opklaringen en de maxima zitten dan vooraan de dubbele cijfers. Die uitzonderlijk hoge waarden van de voorbije dagen, zien we dan even niet meer terug. Tegen zondag komt er nog meer animo op de weerkaarten en dan lijken actieve storingen écht tot onze omgeving door te dringen. Dat zou dan de opmaat zijn voor enkele natte, winderige en wisselvallige dagen in de loop van volgende week.

Samenvatting voor vandaagVandaag krijgen we nog een prachtige lentedag. Er zijn amper of geen wolken en de zon gaat er voluit voor. Een zwakke zuidoostelijke wind voert zachte lucht aan met maxima tussen 15 en 17 graden. Het is zo warm dat er vanmiddag aan de kust zelfs kans is op een tijdelijke, lokale zeebries.

Geert, maandag 25 februari, 06.35 uur.

 

De vroege lente laat niet alleen de planten ontluiken, ook de insecten worden wakker zoals deze rode bosmieren die de figuranten zijn in de nieuwe ‘één minuut natuur’ van deze week:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!