Weerpraatje van zondag 24 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Er verandert amper iets op de Europese weerkaarten. Een zeer groot hogedrukgebied dat zo goed als het volledige continent bedekt, houdt een ijzeren greep op ons weer. Het vormt vandaag zelfs een nieuwe kern in onze buurt en houdt zo actieve storingen op een ruime afstand. Heel af en toe waaien er eens wat oude restanten van een storing tot boven ons hoofd in de vorm van wat hoge sluierwolken, maar meer gebeurt er niet. Voor de rest houdt het hoog een zuidelijke aanvoer van erg warme lucht in stand. Alleen in de nachten koelt het telkens flink af omdat het enerzijds helder is en omdat de nachten rond deze periode van het jaar anderzijds natuurlijk nog erg lang zijn. Daardoor is de afkoeling telkens maximaal.

Ook vandaag mogen we dus bij schrijven in het rijtje van prachtige lentedagen. De dag startte koud met minima rond het nulpunt, maar de temperaturen lopen snel op. Net als gisteren halen we weer zonder de minste moeite dikke dubbele cijfers op de thermometers. Het kwik loopt gemakkelijk naar een 13-14 graden op, zelfs lokaal toch weer 15. Wolken zijn er aanvankelijk niet, later kan er wat hoge sluierbewolking opduiken, maar de zon heeft daar amper of geen last van. De wind waait daarbij de hele tijd zwak uit een zuidelijke tot zuidoostelijke richting.

Tegen de avond koelt het weer af en in de nacht koelt het dan weer flink af. De minima kunnen dan weer rond het vriespunt gaan zitten met lokaal wat lichte vorst en zo goed als overal vorst aan de grond. De wind valt daarbij zo goed als weg. Het is wel droog en ook de wegen liggen er droog bij, dus op een heel enkele gladde plek na, is er op de wegen dan ook geen probleem.

Morgen wordt ook weer een prachtige dag. De zon is er ook morgen zo goed als de hele dag bij met amper of geen wolken of het moet eens een enkele sluierwolk zijn die passeert. De temperaturen lopen weer erg hoog op en halen gemakkelijk waarden van een 15-tal graden bij een zwakke wind uit een steeds zuidelijke richting.

Ook dinsdag en woensdag zien we telkens een variatie op hetzelfde thema. Ook dat worden dagen met erg veel zon en amper of zelfs helemaal geen wolken. Er drijft van tijd tot tijd wat lichte bewolking voorbij, maar het stelt amper iets voor. De maxima stijgen telkens gemakkelijk richting de 15 graden en zelfs meer. Zeker naar het midden van de week kan het nog wat zachter worden. We noteren wel telkens koude nachten met temperaturen rond of maar iets boven het vriespunt en er staat steeds een zwakke wind uit een zuidelijke tot zuidoostelijke richting.

In de tweede helft van de week komen er wat meer wolken, maar we houden het wel nog droog. De zon blijft zich ook dan echter goed weren en het blijft erg zacht.

Samenvatting voor vandaagNet als gisteren is het opnieuw zeer zonnig. Amper of geen wolken en erg zacht. De maxima lopen vanmiddag op naar een 15-tal graden bij een zwakke zuidoostelijke tot zuidelijke wind. Vanavond en vannacht koelt het flink af met lichte nachtvorst.

Geert, zondag 24 februari, 08.15 uur.

 

De vroege lente laat niet alleen de planten ontluiken, ook de insecten worden wakker zoals deze rode bosmieren die de figuranten zijn in de nieuwe ‘één minuut natuur’ van deze week:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!