Weerpraatje van zaterdag 23 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een enorm uitgestrekt hogedrukgebied domineert het weer. Niet alleen bij ons, maar in grote delen van Europa. Het strekt zich uit van aan Turkije tot Schotland en van het zuiden van Noorwegen tot aan Spanje. Onderstaande kaart is de luchtdruk zoals die verwacht wordt tegen maandag 00 uur, maar eigenlijk is deze kaart van toepassing van nu tot en met midden volgende week. 

De kern van het hoog verschuift daarbij wel eens wat van west naar oost of noord of zuid, maar grote verschillen in luchtdruk zijn er voorlopig niet bij. Het hoog houdt alle storingen dan ook netjes op een afstand en zorgt voor aanvoer van zachte en droge landlucht. Het is pas later volgende week dat het hoog gaat schuiven en dat we tegen het eind van de week mogelijk met meer depressie-invloed te maken krijgen. Tot die tijd is het rustig en droog en overdag erg zonnig en zacht. We krijgen wel koude nachten.

Vandaag start de dag nog met wat nevel of heel lokaal met wat grondmist, maar de situatie is niet meer zoals gisteren. Het is uitgeklaard en dat blijft het. De zon is er dan ook al direct bij en gaat zich weer het maximaal aantal uren dat mogelijk is, laten zien. Tot de avond schijnt ze ongehinderd. De temperaturen lopen dan ook snel op en halen gemakkelijk vanmiddag maxima van om en bij de 15 graden. Lokaal zelfs wat meer. Daarbij is het erg rustig met een slechts heel zwakke wind uit een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek.

Vanavond en vannacht blijft het rustig en koelt het snel af. In de heldere nacht kan het kwik tot tegen de ochtend dalen en omdat de nachten nog erg lang zijn, kunnen we tegen de ochtend rond een -1, lokaal landinwaarts zelfs -2 graden uitkomen. Ook aan zee koelt het af tot rond het vriespunt terwijl het aan de grond overal enkele graden meer vriest. De wegen liggen er echter droog bij en de lucht is zelf ook bijzonder droog, dus dat leidt niet tot grote gladheid. Op een heel enkele lokale gladde plek niet te na gesproken.

Morgen wordt ook een prachtige lentedag. De dag start koud, maar de temperaturen lopen snel op en net als vandaag halen we weer zonder de minste moeite dikke dubbele cijfers op de thermometers. Het kwik loopt gemakkelijk naar een 13-14 graden op, zelfs lokaal toch weer 15. Wolken zijn er aanvankelijk niet, later kan er wat hoge sluierbewolking opduiken, maar de zon heeft daar amper of geen last van.

Tegen de avond koelt het weer af en in de nacht naar maandag koelt het dan weer flink af. De minima kunnen dan weer rond het vriespunt gaan zitten met lokaal wat lichte vorst en zo goed als overal vorst aan de grond.

Van maandag tot en met woensdag zien we telkens een variatie op hetzelfde thema. Dat worden drie dagen met erg veel zon en amper of zelfs helemaal geen wolken. Er drijft van tijd tot tijd wat lichte bewolking voorbij, maar het stelt amper iets voor. De maxima stijgen op al die dagen telkens gemakkelijk richting de 15 graden en zelfs meer. Zeker naar het midden van de week kan het nog wat zachter worden. We noteren wel telkens koude nachten met temperaturen rond of maar iets boven het vriespunt en er staat steeds een zwakke wind uit een zuidelijke tot zuidoostelijke richting.

In de tweede helft van de week komen er wat meer wolken, maar we houden het wel nog droog. De zon blijft zich ook dan echter goed weren en het blijft erg zacht.

Samenvatting voor vandaagZeer zonnig. Amper of geen wolken en erg zacht. De maxima lopen vanmiddag op naar een 15-tal graden bij een zwakke zuidoostelijke tot zuidelijke wind. Vanavond en vannacht koelt het flink af met lichte nachtvorst.

Geert, zaterdag 23 februari, 07.35 uur.

 

De krokussen bloeien volop. Wist je dat er veel bijzondere soorten bestaan? Over één van die soorten gaat de nieuwe minuut natuur van deze week, de crocus sieberi tricolor:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!