Weerpraatje van vrijdag 22 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds domineert een groot Europees hoog met centrum boven Europa ons weer. Op de noordwestelijke flank ervan, is wel wat meer vochtige lucht binnengelopen die ook net tot in onze regio is geraakt. Die lucht wordt pas in de loop van de dag geleidelijk weg geblazen wanneer een meer zuidoost gerichte stroming op gang komt. Vanaf zaterdag zitten we dan voor een aantal dagen in een droge en geleidelijk steeds warmer wordende zuidelijke tot zuidoostelijke aanvoer. Deze luchtdrukverdeling blijft zeker al tot midden volgende week intact. Naar het eind van de week toe zouden depressies dichterbij komen, maar of die ook tot bij ons geraken, is nog niet zeker.

Vandaag start de dag grijs en mistig. De voorbije nacht is zoals verwacht meer vochtige lucht binnengelopen met vorming van nevel en mist. Dat kan een moeilijke opgave worden om dat opgelost te krijgen en de vraag is zelfs of dat overal zal lukken.

Er is aanvankelijk maar weinig wind uit een veranderlijke richting. Het is pas in de loop van de dag dat de wind weer wat aantrekt uit een zuidelijke tot zuidoostelijke hoek. Daarmee komt er dan drogere lucht binnen met opklaringen. Die opklaringen komen er in het zuiden van het land al snel in, maar in onze regio niet. Dat zal tot in de middag duren en dan nog.

De zuidelijke regio’s zullen vanmiddag al snel met opklaringen te maken krijgen, maar in het noorden is dat andere koek. De mist is tegen die tijd wel overgegaan in lage wolken, maar die zullen erg hardnekkig blijven hangen. Zeker aan zee, in de grensstreek met Nederland en bij uitbreiding in grote delen van de noordelijke helft van onze provincies, kan het tot in de late middag, zelfs avond duren voordat opklaringen ons gaan bereiken. Toch is het daarbij niet koud. We zitten in zachte lucht en de maxima halen vanmiddag toch gemakkelijk 11 tot 12 graden waar de wolken lang stand houden en tot rond 13-14 graden waar de zon er snel doorheen geraakt. 

Vanavond en vannacht trekken de laatste restanten van wolken ook weg in die regio’s waar ze lang zijn blijven hangen en wordt het overal licht bewolkt tot helder. De minima dalen daarbij tot rond een 3-4 graden landelijk en rond 5 graden in de kustregio. Het is rustig met een zwakke wind uit een zuidoostelijke richting.

Morgen is de zon er al direct bij. Er zijn dan amper nog wolken. De temperaturen lopen daarbij weer gemakkelijk op naar waarden van 15 graden of zelfs meer. De wind blijft daarbij zwak waaien uit een zuidelijke tot zuidoostelijke richting. Morgen krijgen we dus met een uitgelezen lentedag te maken.

In de nacht van zaterdag op zondag koelt het wel fors af. De februarinachten zijn nog altijd lang en dus kunnen de temperaturen lang dalen. Tegen de ochtend zitten we maar net boven of rond het vriespunt, terwijl het aan de grond weer lichtjes kan vriezen. Overdag wordt het op zondag snel warm en weer volop lente. Er is dan iets meer wind uit een zuidoostelijke hoek en die voert een fractie minder zachte lucht aan. Toch halen we ook dan vlot 13-14 graden alsof het niets is. De zon overheerst met slechts af en toe wat lichte bewolking.

De eerste dagen van volgende week gaan we door op deze ingeslagen weg. Zowel maandag als dinsdag blijft het zonnig en zacht. Er drijven wel eens sporadisch wat wolkenvelden voorbij, maar de zon blijft overheersen. Het blijft ook erg zacht met maxima die telkens gemakkelijk de weg richting een 15-tal graden vinden. We bouwen dus verder aan een erg unieke februari-reeks.

Samenvatting voor vandaagVandaag is wat de valse noot uit deze mooie reeks februaridagen. Er is veel nevel en mist om de dag te starten. Die gaat over in lage bewolking die maar moeizaam oplost. Het kan zeker in de noordelijke delen van de regio en aan zee tot de late middag, zelfs avond duren voor er opklaringen aankomen. De zon raakt er dus niet overal door. Het is wel zacht. Van 6-7 graden om de dag te starten tot 11-12 vanmiddag waar de wolken volhouden en tot 13-14 in de zuidelijke hoek waar de zon er (snel) door geraakt.

Geert, vrijdag 22 februari, 06.30 uur.

 

De krokussen bloeien volop. Wist je dat er veel bijzondere soorten bestaan? Over één van die soorten gaat de nieuwe minuut natuur van deze week, de crocus sieberi tricolor:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!