Weerpraatje van donderdag 21 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een groot Europees hogedrukgebied blijft baas op de weerkaarten. Het ligt nog altijd met kern boven Centraal Europa en stuurt van op die positie steeds zachte lucht naar ons toe. Op de noordflank van het laag trekken boven de Noordzee nog enkele zwakke storingen van west naar oost en uitlopers daarvan kunnen ons weer nog tijdelijk beïnvloeden. Daardoor trekken zeker vandaag nog een aantal wolkenvelden door. In het weekend trekt het hoog wat meer naar het noorden en krijgen we een meer zuidoost gerichte stroming met drogere lucht binnen. Ook begin volgende week blijft dit hoog ons weer domineren.

Het blijft ook vandaag erg zacht voor de tijd van het jaar. De dag start al met temperaturen rond 6-7 graden. Die lopen geleidelijk aan op naar een tiental graden later vanochtend en vanmiddag halen de maxima dan waarden rond een graad of 13. Daarbij staat opnieuw een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. De zon krijgt het wel wat moeilijker. Een zwakke storing die boven de Noordzee van west naar oost trekt, zorgt voor meer wolken. Vooral in het noorden van de regio. Meer naar het zuiden zijn er duidelijk minder wolken aanwezig en kan de zon er meer door geraken. Vanmiddag komen er dan geleidelijk aan weer meer zonnige perioden.

Ook vanavond en vannacht zijn er meer wolken aanwezig. Er loopt dan wat vochtigere lucht binnen waarin er gemakkelijk lage wolken en nevel of mist kunnen opduiken. De minima dalen daarbij tot rond een 6 à 7 graden bij een steeds erg zwakke uit zuidelijke hoek waaiende wind.

Morgen is het eerst grijs. In de ochtend moeten we dan eerst die lage wolken en eventuele mist en nevel opruimen. Omdat de wind wat meer zuid wordt, loopt er dan geleidelijk aan wat drogere lucht binnen. Er lopen dan ook opklaringen binnen en die winnen gaandeweg terrein. Het wordt dan ook steeds zonniger naarmate de dag gaat vorderen en uiteindelijk wint de zon het helemaal. De temperaturen lopen verder op en halen morgen maxima van 14 tot 15 graden.

Zaterdag doet ook volop mee met het lenteweer. Er is opnieuw heel veel zon en er zijn dan amper nog wolken. De temperaturen lopen daarbij weer gemakkelijk op naar waarden van 15 graden of zelfs meer. De wind blijft daarbij zwak waaien uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. 

Na een wat koelere nacht met minima rond een 3-4 graden, wordt het ook zondag volop lente. Er is dan iets meer wind uit een zuidoostelijke hoek en die voert een fractie minder zachte lucht aan. Toch halen we ook dan vlot 13-14 graden alsof het niets is. De zon overheerst met slechts af en toe wat lichte bewolking.

De eerste dagen van volgende week gaan we door op deze ingeslagen weg. Zowel maandag als dinsdag blijft het zonnig en zacht. Er drijven wel eens sporadisch wat wolkenvelden voorbij, maar de zon blijft overheersen. Het blijft ook erg zacht met maxima die telkens gemakkelijk de weg richting een 15-tal graden vinden. We bouwen dus verder aan een erg unieke februari-reeks.

Samenvatting voor vandaagEr zijn zeker vanochtend tijdelijk meer wolkenvelden. Die hangen samen met een zwakke storing boven de Noordzee. Van het zuiden uit winnen opklaringen vanmiddag geleidelijk weer meer terrein. Het is wel erg zacht en rustig. Met een zwakke zuidwestelijke wind halen we maxima rond 13 graden.

Geert, donderdag 21 februari, 06.35 uur.

 

De krokussen bloeien volop. Wist je dat er veel bijzondere soorten bestaan? Over één van die soorten gaat de nieuwe minuut natuur van deze week, de crocus sieberi tricolor:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!