Weerpraatje van woensdag 20 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Er verandert bitter weinig aan de algemene luchtdrukverdeling. Een sterk Europees hogedrukgebied is de enige grote speler op de weerkaarten die voor ons van belang is. Het hoog ligt met centrum boven de Alpenregio en stuurt met een zuidelijke stroming erg zachte lucht onze kant op. De eerste dagen schampen er nog wat storingen af op de noordelijke flank van dit hoog.Die scheren langs de Nederlandse Wadden en de noordelijke Noordzee. Aflopers van wolkenvelden komen van tijd tot tijd nog tot over onze omgeving. Tegen het eind van de week en het weekend worden ook die op een afstand gehouden en wordt het nog zachter. Na het weekeind gaat het hoog wat aan de wandel, maar het is nog onzeker waar de kern dan precies zal terechtkomen. In elk geval staat er voor de komende 10 tot 14 dagen geen of amper neerslag in de verwachtingen.

Vandaag start met een mix van (vooral hoge) wolkenvelden en brede opklaringen. Dat was de voorbije nacht ook al het geval. De verwachting was nochtans dat er meer wolkenpartijen zouden opduiken, maar dat is dus niet gebeurd. Daardoor zijn de minima ook wat lager uitgevallen en starten we dag over het algemeen tussen 3 en 5 graden. In de loop van de dag lopen die weer gemakkelijk op naar een 12 tot 13 graden bij een zwakke, later matige wind uit een zuidwestelijke richting. Verder houden we een wisselend weerbeeld met brede opklaringen en wolkenvelden. In de loop van de middag kunnen er wel meer wolkenvelden opduiken, maar de zon houdt absoluut een meer dan grote vinger in de pap.

Vanavond en vannacht houden we diezelfde mix van wolkenvelden en opklaringen aan. Er kunnen gaandeweg de nacht wel wat meer wolken binnenlopen, maar helemaal bewolkt raakt het niet. De minima komen ergens rond dezelfde waarden te zitten als de voorbije nacht en zitten tegen de ochtend rond 3 tot 5 graden bij een erg zwakke zuidwestelijke wind.

Morgen lijkt het weerbeeld sterk op dat van vandaag. Er is een kans dat er in de ochtend tijdelijk meer wolkenvelden kunnen binnenlopen, maar dat moet morgen op het moment zelf bekeken worden. In elk geval gaat in de loop van de dag de bewolking steeds meer weg gedrongen worden richting het noorden en komt de zon er steeds meer en steeds beter bij. De nog steeds zwakke tot matige wind uit een zuidelijke tot zuidwestelijk wind. De maxima winnen op morgen weer wat en gaan naar een 14-tal graden oplopen.

Vrijdag is het nog wat zachter. Met een overvloed aan zon halen we dan maxima die gemakkelijk oplopen richting een graad of 15. Er zijn dan amper of zelfs helemaal geen wolken meer.

Ook in het weekeind houdt het lenteweer aan. Het blijft erg zonnig met erg hoge maxima. Die halen zaterdag zelfs waarden tussen 15 en lokaal 17 graden. Zondag gaat daar eerder weer een graadje af, maar het blijft zeer zacht voor de tijd van het jaar.

Ook de eerste indicaties voor de hele volgende week duiden op aanhoudende invloed van hoge druk op ons weer. Het blijft droog, rustig en vrij zonnig tot zonnig met temperaturen die aanhoudend vrij hoog tot erg hoog liggen voor de tijd van het jaar.

Samenvatting voor vandaagAfwisselend zon en wolkenvelden. De temperaturen lopen daarbij gemakkelijk op naar een 13-tal graden bij een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwestelijke hoek.

Geert, woensdag 20 februari, 06.35 uur.

 

De krokussen bloeien volop. Wist je dat er veel bijzondere soorten bestaan? Over één van die soorten gaat de nieuwe minuut natuur van deze week, de crocus sieberi tricolor:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!