Weerpraatje van dinsdag 19 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zwak front trok de voorbije nacht door onze omgeving. Het wordt gevolgd door drukstijgingen wat uitloopt op de vorming van een nieuwe Centraal Europees hogedrukgebied. Dat komt de komende dagen met centrum boven de Alpen te liggen en stuurt vandaar ons weer opnieuw aan. Het zorgt alweer voor een diepe zuidelijke stroming met aanvoer van erg zachte lucht. De eerste dagen kunnen nog enkele zwakke, niet actieve uitlopers van frontjes schampen op onze omgeving, maar tegen het weekeind worden alle storingen op verre afstand gehouden. Begin volgende week gaat het hoog wat aan de wandel in westelijke richting en afhankelijk van waar de kern precies terechtkomt, wordt het dan wel wat minder zacht.

Het is vandaag al van in de vroege ochtend direct alweer zonnig tot licht bewolkt. Het front dat de voorbije nacht doortrok, zorgde zoals verwacht amper voor neerslag. Vanochtend zien we dan direct alweer de zon tevoorschijn komen. In de loop van de ochtend verschijnen er dan geleidelijk enkele stapelwolken. Vanmiddag komen er vooral landinwaarts nog wat meer stapelwolken opduiken, maar de zon verdwijnt zeker niet volledig. Wolken en zon wisselen elkaar af. De maxima zitten wat lager dan de voorbije dagen en komen rond een 10 tot 11 graden uit. De wind is daarbij matig uit een westelijke richting. Tijdelijk kan die aan de kust nog even vrij krachtig waaien, maar de wind neemt in de loop van de dag wel in kracht af.

Vanavond en vannacht zijn er meer wolken. Een zwakke, niet actieve uitloper van een front schampt onze omgeving en zorgt voor een zwaar bewolkte tot betrokken avond en nacht. Door de wolken blijven de minima aan de hoge kant zitten en komen niet onder 6-7 graden uit. De wind draait daarbij geleidelijk aan weer meer naar het zuidwesten.

Morgen krijgen we eerst nog veel wolken. Gaandeweg de dag breekt de zon daar geleidelijk een beetje door, maar het kan moeizaam worden. Het blijft wel droog met een zwakke tot matige wind uit een zuidwestelijke richting. De opklaringen worden in de loop van de dag steeds breder en tegen de late middag wisselen zon en wolken elkaar dan af. De maxima winnen wel al een graad ten opzichte van vandaag en halen op morgen waarden rond een 12-tal graden.

Ook op donderdag hebben we nog met een aantal wolkenvelden af te rekenen. De zon raakt er echter steeds beter door en de wolken verdwijnen geleidelijk aan verder in de loop van de dag. De maxima doen er nog wat bij en noteren dan rond 13 tot 14 graden bij nog altijd een zwakke tot hoogstens matige wind uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting.

Tegen vrijdag zijn alle wolken zo goed als verdwenen. Het is dan licht bewolkt tot zonnig en het wordt nog wat zachter. We halen dan weer gemakkelijk maxima van rond een 14 tot 15 graden. De wind is zwak en zuidelijk van richting.

Ook in het weekeind houdt het lenteweer aan. Het blijft erg zonnig met erg hoge maxima. Die halen zaterdag zelfs waarden tussen 15 en lokaal 17 graden. Zondag gaat daar eerder weer een graadje af, maar het blijft zeer zacht voor de tijd van het jaar.

Samenvatting voor vandaagNa een zonnige start, verschijnen er geleidelijk een aantal stapelwolken. Vanmiddag wisselen zon en wolken af, maar aan zee is het zonniger. Maxima rond 10-11 graden bij een matige westelijke wind. Tegen de avond nemen de wolken het over.

Geert, dinsdag 19 februari, 06.30 uur.

 

De krokussen bloeien volop. Wist je dat er veel bijzondere soorten bestaan? Over één van die soorten gaat de nieuwe minuut natuur van deze week, de crocus sieberi tricolor:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!