Weerpraatje van maandag 18 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Het hogedrukgebied dat ons een aantal zeer vroege en erg zachte lentedagen bezorgde, trekt geleidelijk verder naar het oosten richting de Zwarte Zee. Het wordt op de voet gevolgd door een nieuw hoog dat vanaf het westen snel dichterbij komt. Die nieuwe hoog nestelt zich vanaf dinsdag ook boven Europa. De kern ervan komt tegen het midden van de week boven Centraal Europa te liggen en stuurt vanaf daar weer met een diepe zuidelijke stroming erg zachte lucht naar ons toe. Storingen worden daarbij weer ver op afstand gehouden en we krijgen dan weer een lange reeks lentedagen op ons bord.

Voor vandaag ziet het er iets minder fraai uit, vooral later op de dag dan. De dag start nog met veel zon en snel oplopende temperaturen. Het duurt niet lang of de 10 graden wordt weer gehaald en gepasseerd met maxima die vanmiddag uitkomen rond een graad of 13. Lokaal misschien zelfs nog een 14. Eerst is er nog veel ruimte voor de zon, maar gaandeweg verschijnen er geleidelijk aan meer wolkenvelden. Uiteindelijk raakt het later deze middag dan bewolkt. De wind zit daarbij in het zuidwesten tot zuiden en gaat een tikkeltje harder waaien dan de voorbije dagen het geval was. We krijgen een matige wind boven land, aan zee kan die tegen de late middag even vrij krachtig worden.

Vanavond trekt dan dat zwakke koufront door de regio. Dat gaat gepaard met wolkenvelden waaruit tijdelijk wat lichte regen of een enkele bui zou kunnen vallen, maar zonder veel erg. Het stelt amper iets voor, laat staan dat de neerslag meetbaar is. Veel meer dan hoogstens lokaal 1 tot 2 liter water per vierkante meter levert dat niet op en veel plaatsen komen daar zelfs niet aan. Na middernacht wordt het alweer droog en komen er opklaringen aan. De wind draait daarbij tijdelijk naar een westelijke richting en de minima zitten dan met 6-7 graden een flink stuk hoger dan de vorige nachten.

Morgen krijgen we dan eest nog met een aantal wolkenvelden te maken, met een heel kleine kans op nog een enkel buitje in de ochtend, maar al snel worden de opklaringen steeds breder. Het wordt dan wel tijdelijk wat minder zacht want de wind zit in een iets meer westelijke hoek. Toch halen we ook dan vrij vlot dubbele cijfers op de thermometers met maxima rond een 10-11 graden. De wind die eerst nog matig tot vrij krachtig kan waaien, neemt gaandeweg de dag ook snel in kracht af.

In de nacht naar woensdag is het rustig geworden met temperaturen die tegen de ochtend dalen naar een 2-3 graden landinwaarts, rond 4-5 graden aan de kust. Aan de grond kan het tegen de ochtend mogelijk lokaal weer een graadje gaan vriezen.

Vanaf woensdag ligt het nieuwe hogedrukgebied weer in positie boven Centraal Europa en houdt storingen weer op een verre afstand. De zuidelijke stroming blijft intact en voert opnieuw erg zachte lucht aan. De maxima gaan weer omhoog en bereiken weer gemakkelijk 12-13 graden en zelfs meer. Vanaf vrijdag zitten er weer pieken tot 15 graden in de aanbieding en dat zeker al tot en met het komende weekeind. De vroege lente gaat dus gewoon door met de ene na de andere lentedag in de aanbieding. Van regen is er voorlopig geen sprake of het moet dat ene drupje in de nacht van maandag op dinsdag zijn.

Samenvatting voor vandaagWe hebben eerst nog een flink stuk van de dag te maken met brede opklaringen en snel oplopende temperaturen. Die halen weer gemakkelijk 13 tot 14 graden bij een wat aantrekkende zuidelijke wind. Later vanmiddag komen er meer wolken en verliezen we de zon met vanavond een drupje regen. Na middernacht is het alweer droog en klaart het weer op.

Geert, maandag 18 februari, 06.30 uur.

 

De krokussen bloeien volop en als liefhebbers, verzamelen we ook veel bijzondere soorten. Over één van die soorten gaat de nieuwe minuut natuur van deze week, de crocus sieberi tricolor:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!