Weerpraatje van zondag 17 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds zorgt een hogedrukgebied boven Centraal Europa voor een diepe zuidelijke stroming van in de Middellandse Zee tot aan Scandinavië. Eén en ander lijkt wel op een doorstart van het luchtdrukpatroon wat we ook vorig jaar zo hardnekkig zagen en dat ons een droog, warm en zonnig jaar bezorgde. Het lijkt alsof die hogedruk blokkade gewoon terug is van eigenlijk nooit echt te zijn weg geweest. Het is dan ook bijzonder opmerkelijk dat we dit nu op de weerkaarten opnieuw zien gebeuren. Het hoog houdt storingen op een afstand. Begin van de nieuwe week wisselen we van hoog. Het ene maakt plaats voor een volgende dat vanaf het westen snel de plaats inneemt van het vertrekkende hoog. Daartussen zit een zwakke storing die we dan in de nacht van maandag op dinsdag zien doortrekken. Daarna kijken we weer tegen een blokkade van hogedruk aan. Veel verandering zit er de komende dagen dan ook niet echt in.

Vandaag wordt opnieuw een uitgelezen vroege lentedag. De zon is er weer volop bij, al drijven er af en toe ook wel eens een paar hoge sluierwolken voorbij. Veel stellen die echter absoluut niet voor en de zon heeft daar amper last van. De temperaturen schieten dan ook weer snel omhoog. Na een – intussen tradtionele – koude start van de dag met wat lichte grondvorst, gaan we weer op zoek naar maxima die vanmiddag gemakkelijk weer uitkomen rond een 13-14 graden. In het oosten van de regio kan het weer 15 graden worden (dat is evident ook zo op beschutte plekken en zeker als je op het zuiden zit en in de zon, kan dat op een terras zelfs nog meer zijn). De wind blijft bij dat alles erg zwak waaien uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek.

Vanavond en vannacht koelt het dan weer snel af, maar de minima blijven intussen wel licht positief. De aangevoerde lucht is intussen zo zacht geworden dat het enkel nog tot lichte vorst aan de grond komt. In de lucht houden we temperaturen vast van een 2-3 graden landelijk tot 4-5 in de steden en aan zee. Het blijft daarbij helder tot licht bewolkt. Er vormt zich wel lokaal wat nevel en de zuidelijke wind blijft zwak waaien.

Morgen doen we er nog een lentedag bij. Toch zeker om te starten. Gaandeweg kunnen er dan wel geleidelijk wolkenvelden binnenlopen. Die horen bij een storing die tegen de avond binnenloopt. De maxima halen weer gemakkelijk 13 tot 14 graden bij een naar zuid draaiende en iets aantrekkende wind.

In de avond en nacht naar dinsdag neemt de bewolking verder toe en kan er wat lichte regen of een bui gaan vallen. Het is zeker niet veel en veel plekken houden het zelfs helemaal droog, maar een lokale drup of lichte bui is mogelijk. Door de bewolking van het front dat dan doortrekt, blijven de minima meteen een stuk hoger zitten rond een 6 tot 8 graden.

Ook op dinsdag is er bij de start van de dag eerst nog wat veel bewolking en zou er eventueel eerst nog een enkel drupje regen kunnen vallen, maar dat zal dan toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. Het front trekt in de ochtend al snel weg en maakt weer plaats voor brede opklaringen die er snel aan komen. Het wordt dan wel tijdelijk wat minder zacht want de wind zit in een iets meer westelijke hoek. Toch halen we ook dan vrij vlot dubbele cijfers op de thermometers met maxima rond een 10-11 graden.

Vanaf woensdag neemt een nieuw hogedrukgebied de regie weer over. De zuidelijke stroming blijft intact en voert opnieuw erg zachte lucht aan. De maxima gaan weer omhoog en bereiken weer gemakkelijk 12-13 graden en zelfs meer. De vroege lente gaat dus gewoon door met de ene na de andere lentedag in de aanbieding. Van regen is er voorlopig geen sprake of het moet dat ene drupje in de nacht van maandag op dinsdag zijn.

Samenvatting voor vandaagLente! Na een koude start van de dag schieten de temperaturen weer uit de startblokken om vanmiddag weer tussen 13 en 15 graden uit te komen. De zon is daarbij volop van de partij en de wind waait zwak uit het zuiden.

Geert, zondag 17 februari, 08.05 uur.

 

De krokussen bloeien volop en als liefhebbers, verzamelen we ook veel bijzondere soorten. Over één van die soorten gaat de nieuwe minuut natuur van deze week, de crocus sieberi tricolor:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!