Weerpraatje van zaterdag 16 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied boven Centraal Europa beïnvloedt ons weer. Het zorgt voor een zuidelijke aanvoer van erg zachte lucht met veel zon. In de loop van de dag nadert een zwakke storing vanuit het noordwesten en die kan tijdelijk meer wolkenvelden aanvoeren. Die storing trekt morgen opnieuw naar het noorden, maar het hogedrukgebied verzwakt wel en trekt zich begin van de week meer oostelijk terug. Daardoor komt in de eerste helft van de week de weg vrij voor enkele zwakke storingen om tot onze omgeving door te dringen. Later in de week neemt een nieuw hoog het heft in handen en zorgt voor een herhaling van zetten. We krijgen dan opnieuw met aanvoer van erg zachte lucht in een zuidelijke stroming te maken.

Vandaag doen we het mooie weer van gisteren nog eens over. Het is opnieuw zonnig en zacht, al zitten de maxima wel niet meer zo heel erg hoog als dat gisteren het geval was. We halen vanmiddag een 13 à 14 graden als hoogste waarden. De dag start daarbij nog wel koud met op de meeste plekken lichte nachtvorst aan de grond. Het is ook niet volledig onbewolkt meer. Er zijn al enkele hoge sluierwolken aanwezig en gaandeweg de dag kunnen er vanaf de kust meer gaan opduiken, maar de zon blijft nog een hoofdrol spelen. Later vanmiddag kan dat aan zee anders worden wanneer een aantal lagere wolkenvelden de kust bereiken. De wind blijft landinwaarts de hele dag zwak waaien en komt nog altijd uit een zuidelijke hoek. Aan zee kan die tijdelijk wat aanspannen naar matig.

Vanavond en vannacht drijven er een aantal wolkenvelden binnen vanaf de kust. Die zijn tijdelijk, maar ze zorgen wel voor een minder snelle afkoeling. Landinwaarts zijn er minder wolken en houden we meer en bredere opklaringen. De temperaturen dalen tegen de ochtend naar een 3 tot 5 graden, maar aan de grond gaat het op de meeste plekken toch weer lichtjes vriezen.

Ook morgen wordt weer een prachtige lentedag. De zon is er weer volop bij al zijn er ook wel eens wat wolken. Er kan van tijd tot tijd zeker wel eens wat hoge sluierbewolking voorbij drijven, maar ook niet meer dan dat. De temperaturen lopen weer aardig op en halen alweer gemakkelijk lentewaarden van een 12 tot 13 graden. De wind blijft zwak waaien uit het zuiden.

De nacht naar maandag wordt wat minder koud met minima rond een 5 à 6 graden, maar ook dan kan het aan de grond toch weer lichtjes gaan vriezen. Zeker op beschutte plekken is dat het geval. De wind valt dan niet volledig weg en blijft zwak waaien uit een zuidwestelijke tot zuidelijke richting.

Ook maandag blijft het zacht met hoge maxima. Er schuiven dan wel weer meer wolken binnen, maar zonder veel neerslag of zelfs helemaal geen. De temperaturen gaan dan iets lager zitten en vallen naar een 12-tal graden terug, maar blijven dus nog wel erg gemakkelijk in de dubbele cijfers zitten. Tegen de avond neemt de bewolking verder toe en in de nacht kan er wat lichte regen of een buitje vallen, maar het gaat daarbij om erg kleine hoeveelheden.

Ook op dinsdag is er nog wat veel bewolking en zou er eventueel eerst nog een enkel drupje regen kunnen vallen, maar zeker is dat nog niet. Het wordt dan wel tijdelijk minder zacht en afhankelijk van de hoeveelheid bewolking, zou de 10 graden misschien dan net niet of net wel gehaald worden. 

Vanaf woensdag neemt een nieuw hogedrukgebied de regie weer over. De zuidelijke stroming blijft intact en voert opnieuw erg zachte lucht aan. De maxima gaan weer omhoog en bereiken weer gemakkelijk 12-13 graden en zelfs meer. Regen van betekenis zit er dus voorlopig niet aan te komen.

Samenvatting voor vandaagWe krijgen opnieuw een mooie lentedag met maxima die gemakkelijk 13-14 graden halen. Er is veel zon, maar later vandaag kunnen er vanaf de kust meer wolkenvelden binnenlopen en vooral aan zee kan de bewolking later in de middag tijdelijk overheersen. De wind blijft zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten waaien.

Geert, zaterdag 16 februari, 08.20 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week, gaat over het weer! Meerbepaald: over ochtendrood: kijk je mee? Kom zeker vanmiddag terugkijken op Youtube want dan gaat de nieuwe natuurminuut van deze week online!

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!