Weerpraatje van vrijdag 15 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds ligt een zeer stevig en alomvattend hogedrukgebied boven Europa. De kern ervan ligt boven Centraal Europa en het noorden van de Middellandse Zee. Van daaruit stuurt het met een diepe zuidelijke stroming erg zachte lucht naar ons toe. Storingen worden voorlopig op een (verre) afstand gehouden. In de loop van het weekeind trekt het hoog wat terug naar het oosten waardoor begin volgende week dan wel wat zwakke storingen kunnen doorstoten. Later in de nieuwe week wordt het hoog afgelost door een nieuw hogedrukgebied.

We krijgen vandaag een pure lentedag. Noch min noch meer. Die start wel koud met minima die in de heldere nacht zoals verwacht tot rond het vriespunt zijn gedaald, maar eens de zon op, lopen die maxima snel omhoog. Uiteindelijk halen we vanmiddag zonder veel moeite op heel veel plaatsen maxima die om en bij de 15 graden zitten. Daarbij staat een zwakke zuidelijke wind en schijnt de zon volop. Er zijn geen of amper wolken aanwezig. Veel meer valt er dan ook niet over te zeggen: het is zonnig, zacht en heel rustig.

Vanavond en vannacht koelt het dan wel weer snel af. In de heldere nacht gaan de minima net als tijdens de vorige nachten weer snel dalen en zitten tegen de ochtend weer overal rond het vriespunt. Hier en daar is dat er licht onder, op andere plekken er licht boven. Het is ook iets vochtiger en dus is de kans op een lokale nevel- of mistbank een beetje groter.

Morgen doen we het mooie weer van vandaag nog eens over. Het is opnieuw zonnig en zacht, al zitten de maxima dan een tikkeltje lager. We krijgen morgen een 13 à 14 graden als hoogste maxima. Gaandeweg de dag kan er ook al eens wat sluierbewolking opduiken, maar de zon blijft nog een absolute hoofdrol spelen. De wind blijft zwak waaien en komt nog altijd uit een zuidelijke hoek.

Na een opnieuw koele nacht met temperaturen rond het vriespunt, krijgen we ook zondag een prachtige lentedag. De zon is er weer volop bij en er zijn amper wolken. Er kan van tijd tot tijd wel eens wat hoge sluierbewolking voorbij drijven, maar ook niet meer dan dat. De temperaturen lopen weer aardig op en halen alweer gemakkelijk lentewaarden van een 12 tot 13 graden. De wind blijft zwak waaien uit het zuiden.

Ook begin volgende week blijft het zacht met hoge maxima. Er schuiven dan wel weer meer wolken binnen, maar zonder veel neerslag of zelfs helemaal geen. De temperaturen gaan dan iets lager zitten en vallen naar een 10-11 graden terug, maar blijven op maandag dus nog wel erg gemakkelijk in de dubbele cijfers zitten.

Dinsdag is er nog wat meer bewolking en dan zou er eventueel wel een drupje regen kunnen vallen, maar zeker is dat nog niet. Het wordt dan wel tijdelijk minder zacht en afhankelijk van de hoeveelheid bewolking, zou de 10 graden misschien dan net niet gehaald worden. 

Samenvatting voor vandaagEen lentedag pur sang en uit het boekje. De zon is volop van de partij, er zijn geen wolken. De koude start van de dag is snel vergeten want vanmiddag wordt het gemakkelijk tot 15 graden bij een zwakke zuidwestelijke tot zuidelijke wind.

Geert, vrijdag 15 februari, 06.35 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week, gaat over het weer! Meerbepaald: over ochtendrood: kijk je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!