Weerpraatje van donderdag 14 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een stevig hogedrukgebied boven het centrum van Europa met kern in de buurt van de Alpen, heeft de weerkaarten op slot gezet. Alles zit geblokkeerd. Het hoog houdt elke invloed van de Atlantische Oceaan of vanuit het noorden tegen en zorgt voor een zuidwestelijke aanvoer van diep in de Middellandse Zee. Het gevolg is dat zachte lucht tot bij ons op transport gezet wordt. Daarin zitten amper of geen wolken meer en de temperaturen kunnen overdag tot lente-achtige waarden oplopen die flirten met het maximaal haalbare voor deze tijd van het jaar. In die algemene drukverdeling komt de komende amper of geen verandering.

Vandaag start de dag zoals verwacht wel koud. De temperaturen zijn gedaald tot rond het vriespunt, maar komen daar al snel van los. Nog voor de middag halen we al een 8 à 9 graden en deze namiddag lopen de maxima verder op tot rond 12 tot zelfs 13 graden. Daarbij staat er de hele tijd een zwakke, aan zee soms eens matige wind uit een zuidwestelijke richting. We zien amper wolken. Er kan vanochtend nog wat hoge sluierbewolking aanwezig zijn, maar dat zijn wegtrekkende restanten. Uiteindelijk wordt het gewoon zonnig.

Vanavond en vannacht is het rustig en helder. Er is nog een klein beetje wind uit het zuidwesten waarbij de minima wel weer dalen naar waarden rond het vriespunt tegen de ochtend. De februarinachten zijn nog lang, dus kan de temperatuur vrij lang dalen. Verder is het rustig met vorming van een lokale nevel- of mistbank tegen de ochtend.

Morgen herhalen we deze zetten gewoon. Na opnieuw een koude start van de ochtend weliswaar met opnieuw temperaturen van rond het vriespunt om de dag mee te beginnen. Vervolgens is het overdag opnieuw erg zonnig met maxima die gemakkelijk weer richting 12-13, zelfs 14 graden kunnen oplopen. Op beschutte plekken en uit de wind zelfs nog wat meer! Het is aanhoudend erg rustig met een zwakke zuidwestelijke wind.

Ook het weekeind ziet er goed uit. We krijgen ook dan brede opklaringen met veel zon. Er komt dan wel geleidelijk weer wat meer hoge sluierbewolking, maar de zon blijft de overhand houden. De maxima halen ook dan telkens gemakkelijk dubbele cijfers die ook dan tot 12 à 14 graden kunnen oplopen en de wind blijft zwak waaien uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek.

Ook begin volgende week blijft het zacht met hoge maxima. Er schuiven dan wel weer meer wolken binnen, maar zonder veel neerslag of zelfs helemaal geen. De temperaturen gaan dan iets lager zitten en vallen naar een 10-11 graden terug, maar blijven dus erg gemakkelijk in de dubbele cijfers zitten.

Samenvatting voor vandaagEen erg fraaie februaridag! Veel beter dan dit wordt het rond deze periode van het jaar niet. De dag start wel koud met minima rond het nulpunt, maar vanmiddag kan het 12 tot 13 graden worden. Dat met veel zon en een zwakke tot hoogstens lokaal eens matige zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 14 februari, 06.35 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week, gaat over het weer! Meerbepaald: over ochtendrood: kijk je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!