Weerpraatje van woensdag 13 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een groot hogedrukgebied boven Europa heeft de weertouwtjes stevig in handen. De laatste storingen die op de flank ervan nog zitten, worden vandaag geleidelijk aan weg geduwd naar het noorden. Vervolgens krijgen we een aantal erg rustige, vrij zonnige tot zonnige en voor de tijd van het jaar zachte dagen die smaken naar erg vroege lente. Het hoog blijft een paar dagen stevig in het zadel, waarna dan na het weekeind de invloed ervan lijkt te verzwakken en enkele zwakkere storingen kunnen doordringen. Dat lijkt tijdelijk te zijn want later volgende week kijken we al tegen nieuwe hogedrukinvloed aan op de weerkaarten.

Vandaag start nog wat moeizaam. Een zwakke storing zorgt nog altijd net zoals gisteren voor een aantal wolkenvelden. Die zitten vooral in de ochtend en de dag start op vele plekken in de regio nog grijs. Vooral aan zee en in de noordelijke gemeenten is het nog bewolkt. Dieper landinwaarts en meer naar het zuiden zitten al opklaringen. Die opklaringen breiden zich gaandeweg de dag uit, al kan het langzaam gaan en hier en daar wel even wat duren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de zon er overal door geraakt tegen de (late) middag. De temperaturen starten daarbij rond een 3-4 graden. Rond de middag is het al 8 à 9 graden en deze namiddag halen we maxima van een 10 tot lokaal zelfs 11 graden. Daarbij staat een zwakke wind uit een zuidwestelijke richting.

Vanavond en vannacht is het dan licht bewolkt tot helder en dat zet de deur open voor snel dalende minima. Die komen al snel in de buurt van het vriespunt terecht en tegen de ochtend is het overal rond het nulpunt. Aan de grond vriest het overal licht zodat een enkele gladde plek niet uitgesloten is. Toch is dat eerder de uitzondering dan de regel want de wegen liggen er droog en goed bij. De wind valt zo goed als weg.

Morgen wordt een hele mooie februaridag. Er is volop zon met amper of geen wolken meer. De wind blijft zwak waaien uit het zuidwesten bij maxima rond 11 tot 12 graden. Zelfs een 13 is mogelijk. Dat zijn allemaal waarden onder thermometerhut, dus uit de wind, in de zon en op een zuidelijke muur of terras, is het nog aangenamer. 

In de avond en nacht naar vrijdag krijgen we weer rustig en helder weer waarbij de minima weer rond het vriespunt gaan uitkomen. 

Vrijdag herhalen we deze zetten. Dan wordt het overdag opnieuw erg zonnig met maxima die gemakkelijk weer richting 11-12, zelfs 13 graden kunnen oplopen. Het is aanhoudend erg rustig met een zwakke zuidwestelijke wind.

Ook het weekeind ziet er goed uit. We krijgen ook dan brede opklaringen met veel zon. Er komt dan wel geleidelijk weer wat meer bewolking, maar de zon blijft de overhand houden. De maxima halen ook dan telkens gemakkelijk dubbele cijfers die ook dan tot 12 à 13 graden kunnen oplopen en de wind blijft zwak waaien uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek.

Ook begin volgende week blijft het zacht met hoge maxima. Er schuiven dan wel weer meer wolken binnen, maar zonder veel neerslag of zelfs helemaal geen.

Samenvatting voor vandaagWe hebben eerst nog last van (hardnekkige) wolkenvelden, maar geleidelijk aan breiden de zonnige perioden zich vanuit het zuiden uit. Uiteindelijk breekt de zon overal overtuigend door. Het wordt zacht met maxima van 10 tot 11 graden bij een erg zwakke zuidwestelijke wind.

Geert, woensdag 13 februari, 06.35 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week, gaat over het weer! Meerbepaald: over ochtendrood: kijk je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!