Weerpraatje van dinsdag 12 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten op de noordelijke flank van een zich opbouwend hoog boven Zuidwest-Frankrijk. Dit hoog trekt geleidelijk naar onze omgeving en komt de volgende dagen terecht boven Centraal Europa. Van daaruit stuurt het met een zuidwestelijke stroming zachte lucht vanuit het zuiden onze kant op. Vandaag en morgen komt de voorste begrenzing van die zachtere lucht binnen met een zwak warmtefront wat op de flank van dat hoog meetrekt en nog tijdelijk zorgt voor meer wolkenvelden. Vanaf het midden van de week wordt de aangevoerde lucht droger met meer opklaringen.

De voorbije nacht is de temperatuur zoals verwacht tot rond het vriespunt gezakt en ligt er vanochtend vroeg op vele plekken landinwaarts ook net iets onder. Het is dan ook uitkijken voor enkele mogelijke lokale gladde plekken en helemaal aan het begin van de ochtend is er ook kans op enkele lokale mistbanken. Voor de rest zal het vandaag erg rustig blijven met een zwakke geleidelijk naar zuidwest draaiende wind. De temperaturen lopen daarbij vanmiddag op naar waarden rond een 8 tot 9 graden. Er trekt wel vrij snel redelijk wat bewolking binnen. Die hoort bij een zwak warmtefront wat de voorste begrenzing vormt van veel zachtere lucht die ons geleidelijk bereikt.

Ook vanavond en vannacht is er nog veel bewolking. Dat heeft dan als positieve kant dat het minder koud zal worden dan tijdens de voorbije nacht. De minima blijven plakken rond een 4-5 graden aan zee terwijl we landinwaarts rond een 2-3 graden uitkomen tegen de ochtend. Tegen dan komen er wel enkele opklaringen tevoorschijn zodat de laagste minima ook weer tegen zonsopgang genoteerd worden.

Morgen komt de zon er wel veel beter door. We krijgen dan snel en veel meer zon te zien dan vandaag en gisteren. Het wordt morgen uiteindelijk licht bewolkt tot zonnige. De temperaturen gaan dan verder omhoog en bereiken gemakkelijk een tiental graden. Met een nog steeds zwakke zuidwestelijke wind voelt dat in de zon en uit de wind zeker al wat lente-achtig aan.

In de nacht naar donderdag gaan de minima wel weer richting het vriespunt om er zelfs weer lichtjes onder te geraken tegen de ochtend. Het is helder tot licht bewolkt met vorming van een enkele mistbank. Donderdag wordt een hele mooie februaridag. Er is volop zon met amper of geen wolken meer. De wind blijft zwak waaien uit het zuidwesten bij maxima rond 11 tot 12 graden.

Vrijdag herhalen we deze zetten. Na opnieuw een koude nacht met temperaturen rond of licht onder het vriespunt, wordt het overdag opnieuw erg zonnig met maxima die gemakkelijk weer richting 11-12, zelfs 13 graden kunnen oplopen. Het is aanhoudend erg rustig met een zwakke zuidwestelijke wind.

Ook het weekeind ziet er goed uit. We krijgen ook dan brede opklaringen met veel zon. Er komt dan wel geleidelijk weer wat meer bewolking, maar de zon blijft de overhand houden. De maxima halen ook dan telkens gemakkelijk een tiental graden en de wind blijft zwak waaien uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek.

Samenvatting voor vandaagNa een koude start met temperaturen rond nul en een lokale mistbank, wordt het snel zachter. De maxima halen vanmiddag een 8 à 9 graden bij een zwakke zuidwestelijke wind. Er is wel veel bewolking en de zon heeft het moeilijk. In de loop van de dag komen er zelfs meer wolken opzetten.

Geert, dinsdag 12 februari, 06.40 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week, gaat over het weer! Meerbepaald: over ochtendrood: kijk je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!