Weerpraatje van maandag 11 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten vandaag nog tussen een zich opbouwend hogedrukgebied dat vanaf Frankrijk zijn invloed verder naar het noorden uitbreidt en een wegtrekkend en opvullend lagedrukgebied dat naar het oosten weg trekt. Dit hoog breidt zich verder uit en komt vanaf morgen boven ons te liggen. Daarna trekt het verder naar Centraal Europa en blijft daar dan de rest van de week liggen. Daardoor komen we in een zuidwestelijke stroming terecht met aanvoer van vrij zachte lucht uit het zuidwesten. Dit hoog houdt storingen op een afstand waardoor ook de zon een flinke duit in het zakje kan gaan doen en we de komende dagen aankijken tegen droog en rustig weer met overdag zelfs een vleugje lente in de lucht.

Vandaag is nog wat de overgangsdag naar dit weertype. We zitten nog met de naweeën van het wegtrekkende laag dat ons gisteren het slechte weer bezorgde. De wind zit in de nasleep daarvan nog in een noordelijke tot noordwestelijke richting. Die waait echter maar zwak tot matig meer boven land. Aan zee nog matig. Er worden vanochtend daarin brede opklaringen aangevoerd met enkele wolkenvelden en kans op een enkele bui. Vanmiddag komen er meer wolken en landinwaarts neemt de kans op een bui wat toe. Waarschijnlijk houdt de kust het gewoon droog en ook voor West-Vlaanderen is de kans op een buitje maar minimaal. In Oost-Vlaanderen is de kans op dat ene buitje net iets groter. De temperaturen lopen daarbij op naar ongeveer een 8-tal graden. 

Vanavond en vannacht houden we het droog. Het is dan licht bewolkt tot helder. De wind gaat daarbij landinwaarts zo goed als volledig wegvallen. Aan zee waait die nog heel zwak. Tegen de ochtend wordt die ook west tot zuidwest. De minima kunnen daarbij wel flink dalen en zitten tegen de ochtend landinwaarts nog maar net boven het vriespunt met kans op lichte vorst aan de grond. Aan zee is het nog net een 1 à 2 graden.

Morgen wordt een rustige dag. Het blijft droog en licht bewolkt tot vrij zonnig. De temperaturen boeken een graadje winst en lopen gemakkelijk op naar een 9-tal graden. De wind waait daarbij zwak en komt uit een zuidwestelijke richting. In de avond en nacht is het opnieuw helder en rustig met minima die rond het vriespunt gaan zitten. Glad wordt het daarbij niet want de bodem ligt er droog bij en het is ook niet vochtig.

Van woensdag tot en met vrijdag krijgen we hele mooie februaridagen. De zon is volop van de partij, al kan er ook wel eens een wolkje voorbij drijven. De wind blijft de hele periode zwak waaien uit een zuidwestelijke richting. De combinatie van aanvoer van vrij zachte lucht en veel zon leidt tot aangename maxima. Die lopen op woensdag al naar een 10-tal graden op. Donderdag kan het 11, vrijdag 12 graden worden. De nachten zijn wel telkens koud. Doordat het licht bewolkt tot helder en rustig is, kan het kwik telkens rond of net onder het vriespunt terechtkomen met lichte nachtvorst.

Ook het komende weekeind wordt vrij zacht met ook dan nog droge omstandigheden. Er kan wel iets meer bewolking komen opzetten, waardoor dan de nachten wat minder koud zouden worden.

Samenvatting voor vandaagVanochtend is er veel ruimte voor zonnige perioden. Vanmiddag komen er wat meer wolken en is er tijdelijk vooral landinwaarts nog kans op een enkel buitje. Daarbij staat een zwakke tot matige noordelijke wind bij temperaturen die oplopen naar een 8-tal graden. Vanavond en vannacht is het rustig, licht bewolkt tot helder en koud met vorst aan de grond.

Geert, maandag 11 februari, 06.40 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week, gaat over het weer! Meerbepaald: over ochtendrood: kijk je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!