Weerpraatje van zondag 10 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een randstoring van een lagedrukgebied dat zich aan de zuidkust van Scandinavië bevindt, beïnvloedt vandaag ons weer. Die randstoring trekt door het Kanaal naar onze kust en trekt achtereenvolgens een warmtefront en een koufront over onze omgeving. Vlak achter de storing ontwikkelt zich ook nog een zogenaamde CAD. Dat staat voor een Cold Air Development. Dat betekent niet meer dan een buienlijn die frontale kenmerken krijgt. Normaal bestaat een buienlijn alleen maar uit enkele buien, maar in dit geval gaan ze zich organiseren tot een klein lagedrukgebied, compleet met frontale kenmerken, maar zonder de aanwezigheid van warmere lucht, wat je in een normaal lagedrukgebied wel ziet. Op zich allemaal niet zo uitzonderlijk, maar wel bijzonder en in ons geval een aandachtspunt voor de wind vanavond (zie verder). Vanaf morgen komen we onder de gunstige invloed van een zich ontwikkelend hogedrukgebied. Het komt vanuit de Golf van Biscaje via Frankrijk onze kant op. Vanaf dinsdag ontwikkelt het zich tot een groot en sterk zelfstandig hoog boven Europa. Vandaar zorgt het dan een lange tijd voor droog, rustig en overdag vrij zacht (lente-achtig) weer. In de nachten kan het wel nog flink afkoelen met een graadje nachtvorst.

Vandaag is er nog geen sprake van lentesfeer, integendeel. We moeten onze aandacht volledig richten op die eerder genoemde kleine lagedrukgebieden. Een eerste warmtefront trok vanochtend al door onze regio. Het wordt op de voet gevolgd door een koufront. Beide systemen brengen perioden met regen met zich mee en veel wind. Die kan uitschieten tot rond de 70 km per uur. Na passage van beide fronten, volgt een tijdelijke betere periode met meer droge momenten en ook tijdelijk wat minder wind. Dat is vooral dan in de tweede helft van de ochtend en rond de middag het geval. We zitten daarbij in erg zachte lucht met temperaturen die schommelen tussen 8 en 10 graden. Heel misschien dat zelfs de zon er rond de middag in slaagt om even een knipoog te geven.

Later vanmiddag neemt de bewolking weer toe en gaat het opnieuw fors regenen. Ook de tot dan nog steeds zuidwestelijke wind gaat dan weer harder waaien met opnieuw uitschieters tot rond de 70 km per uur. In de late namiddag trekt dan die buienlijn (CAD) vlak voor onze kust richting Nederland. Daarop zitten de zwaarste rukwinden en het zwaartepunt van dit windveld lijkt voor onze Oostkust, de monding van de Schelde en Zeeland terecht te komen. Tussen 16 en 20.00 uur moet rekening gehouden worden met felle windstoten en veel en zware buien. Die windstoten kunnen dan tot 80 km per uur aantrekken boven land. Nabij de Frans-Belgische grens en dieper in Oost-Vlaanderen, is dat maar 70 km per uur. Aan de kust echter tot 90 km per uur. Ook het Brugse Ommeland en het Meetjesland kunnen windstoten tot 90 km per uur krijgen tegen die tijd. Aan de Oostkust echter, kunnen die tot 100 km per uur of zelfs net iets meer halen! Hou daar dus rekening mee!

Vanavond en vannacht neemt de wind vervolgens geleidelijk af. Het voordeel van deze kleine lagedrukgebieden is dat ze snel weg trekken en dus ook maar een klein gebied met veel wind met hen meetrekken. De naar noordwest draaiende wind neemt dan ook snel af in de avond en na middernacht al helemaal. Er valt in de avond nog geregeld een bui, maar na middernacht is dat maar een uitzondering meer. De minima dalen tegen de ochtend naar waarden rond een 5 à 6 graden.

Morgen kijken we al direct tegen een véél vriendelijker weertype aan. De wind is dan nog maar matig. Aan zee nog af en toe vrij krachtig, uit een noordwestelijke tot noordelijke richting. Er worden brede opklaringen aangevoerd met enkele wolkenvelden. Daarbij kan er verspreid over de dag nog een lokale bui vallen. De maxima halen daarbij morgen waarden rond ongeveer 8 graden.

Vanaf dinsdag wordt het snel helemaal rustig en is het droog op de weerkaarten. Door verdere drukstijgingen worden fronten op afstand gehouden en krijgen we rustig weer. Er komt dan overdag meer ruimte voor de zon, maar in de nachten kan het dan weer koeler worden met eventueel een graadje nachtvorst. Eventueel valt er op dinsdag nog een enkele lokale bui, maar dat is dan de laatste. 

Woensdag en de dagen daarna verlopen rustig, vrij zonnig en overdag met aangename maxima. In de zon en uit de wind voelt dat zeker lente-achtig aan, maar er zal sowieso niet veel wind zijn. De nachten zijn wel koud met lichte nachtvorst.

Samenvatting voor vandaagDe dag start met veel regen en wind en forse rukwinden. Daarna volgt dan een tijdelijk drogere periode met minder wind, maar in de namiddag gaat het opnieuw fors regenen en trekt de wind nog feller aan. De meeste wind zit tussen 16 en 20 uur (zie eerdere bespreking). Vanaf de latere avond wordt het snel weer rustiger en in de nacht gaat de wind geleidelijk aan liggen.

Geert, zondag 10 februari, 09.30 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week, gaat over het weer! Meerbepaald: over ochtendrood: kijk je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!