Weerpraatje van zaterdag 09 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Actieve lagedrukgebieden beïnvloeden ons weer en trekken buienlijnen en storingen mee tot over onze omgeving en zorgen daarbij voor veel wind en aanvoer van erg zachte lucht. Het is vooral uitkijken naar de precieze koers van een klein laag dat in de loop van zondag over onze omgeving trekt. Dat laag brengt enerzijds veel regen, maar anderzijds staat aan de achterzijde daarvan een flink stormveld. Dat kan later op zondag mogelijk ook onze regio treffen, dus vinger aan de pols houden hiervoor. Het zal kilometerwerk worden, maar het is niet onmogelijk dat onze kust later op zondag met erg veel wind te maken krijgt en een volle storm op zee. Vanaf maandag beginnen drukstijgingen van een zich boven Frankrijk ontwikkelend hogedrukgebied, in ons voordeel te spelen. Een naar noord draaiende wind zorgt dan voor aanvoer van koelere lucht met buien, maar gaandeweg de week komt het hoog steeds dichterbij. Uiteindelijk belandt het in de tweede weekhelft boven ons hoofd. Dat loopt dan uit op mooie zonnige dagen met aangename (lente-achtige) maxima, maar de nachten worden dan wel weer kouder met wat lichte nachtvorst. Dit is duidelijk te zien in de pluim hieronder:

Je ziet duidelijk vanaf het midden van de nieuwe week een zogenaamde ‘zaagtand’pluim. Een teken dat we rustig weer krijgen met overdag aangename temperaturen. Die kunnen dankzij de toch al vrij hoog staande februarizon zelfs lente-achtig worden. Maar: de nachten worden wel koud doordat het in de heldere nachten fors kan afkoelen.

Vandaag is er van die rust nog niet veel te merken, integendeel. Een zeer stevige wind uit het zuidwesten voert weliswaar zachte lucht aan, maar met erg veel wind. We halen daarbij gemakkelijk maxima die schommelen tussen 8 en 9, zelfs 10 graden. Er komen daarbij best wel van tijd tot tijd ook brede opklaringen met zon voor, maar even zo goed zijn er bewolkte perioden met een enkele lokale bui. De minste buien zijn aan zee te vinden, landinwaarts zitten er wat meer. Het zijn echter niet de buien, maar de droge en zonnige perioden die overheersen. Als er echter een bui opduikt, kan dat meteen een felle bui zijn. Er is zelfs kans op een donderklap. De wind is echter vandaag de grote aanwezige. Die staat stevige te blazen. Aan zee een volle 5 tot 6, per momenten zelfs 7 Bft. Boven land is dat gemakkelijk per momenten een volle 5. Er zijn daarbij uitschieters mogelijk die de hele dag tussen 50 en 70 km per uur kunnen halen.

Vanavond neemt de wind geleidelijk wat in kracht af en draait wat meer naar het zuiden. De temperaturen dalen naar een 7-tal graden. Later in de avond en nacht bereikt het neerslaggebied van een zeer actief lagedrukgebied ons. Dat zorgt dan voor veel regen, zeker naar de ochtend toe.

Morgen wordt een complete herfstdag. Het regent bijzonder fors. Er kan in de loop van de dag in verschillende golven erg veel regen over ons heen komen. Het kan daarbij soms zeer intens en overvloedig regenen en de totale hoeveelheid kan gemakkelijk tegen de 20 liter water per vierkante meter oplopen of zelfs meer. Het regent met andere woorden oude wijven (met klompen) en sinds gisteren we ook duidelijk waar dit spreekwoord vandaan komt: https://geertnaessens.be/2019/02/08/het-regent-oude-wijven-waar-komt-deze-spreuk-vandaan/.

De wind waait de hele dag opnieuw zeer stevig door, net als vandaag. Er zijn ook morgen weer rukwinden mogelijk die kunnen uitschieten tot 70 km per uur. Het blijft daarbij wel erg zacht met alweer maxima rond een 10-tal graden. Tegen de late middag / avond is het uitkijken naar een stormveld dat aan de achterzijde van dat kleine lagedrukgebied zit wat tegen die tijd verder doortrekt naar het noordoosten. Afhankelijk van de precieze koers, kan aan de kust een storm komen te staan met rukwinden die tot 100 km per uur of meer zouden kunnen halen. We volgen dit op.

In de nacht naar maandag zitten we alleszins met veel wind uit een meer west tot noordwestelijke hoek en er vallen dan geregeld een aantal felle buien. De minima dalen tot rond ongeveer 6 graden.

Maandag is de wind naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek gedraaid. Er wordt dan minder zachte lucht aangevoerd waarin we overdag nog ongeveer 7 tot 8 graden als maxima halen. Er staat nog steeds veel wind, maar die neemt gaandeweg af en er vallen ook een aantal verspreide buien. Die kunnen zelfs een winters karakter hebben. De meeste buien vallen landinwaarts. Het westen heeft minder buien doordat zij in ‘de schaduw van Engeland’ zitten. 

Vanaf dinsdag wordt het snel rustiger en droger. Door drukstijgingen worden fronten op afstand gehouden en wordt het droger en kalmer op de weerkaarten. Er komt dan overdag meer ruimte voor de zon, maar in de nachten kan het dan weer koeler worden. Eventueel valt er op dinsdag nog een enkele lokale bui, maar dat is dan de laatste. Woensdag en de dagen daarna verlopen rustig, vrij zonnig en overdag met aangename maxima. In de zon en uit de wind voelt dat zeker lente-achtig aan, maar er zal sowieso niet veel wind zijn. De nachten zijn wel koud met lichte nachtvorst.

Samenvatting voor vandaagVooral erg veel wind, die waait de hele dag stevig door uit het zuidwesten met rukwinden van 50 tot 70 km per uur. Het is zacht met maxima tussen 8 en 10 graden. Wolken en zon wisselen elkaar af met enkele buien. Die vallen vooral landinwaarts.

Geert, zaterdag 09 februari, 09.25 uur.

 

Sublimatie! Daarover gaat het in de nieuwe 1 minuut natuur video van deze week. Wat het is? Kijk mee:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!