Weerpraatje van vrijdag 08 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Lagedrukgebieden sturen ons weer. Een groot laag nog steeds tussen IJsland, Scandinavië en Schotland, is het sturende systeem. Daarin trekken randstoringen over het Noordzeegebied en die trekken steeds storingen en buienlijnen over onze omgeving met zich mee. We zitten dus in een stevige westelijke stroming met aanvoer van zachte lucht en veel wind. Een actief laag trekt daarin vandaag en morgen over de Noordzee. Een volgende randstoring ontwikkelt zich op zondag en trekt vanuit het Kanaal ook in onze richting. Daarachter neemt de invloed van een hogedrukgebied toe dat zich boven de Britse Eilanden zal ontwikkelen. De westelijke stroming wordt dan de pas afgesneden en we komen terecht in een meer noordelijke circulatie met drogere, maar ook weer koelere lucht.

Vandaag hebben we een grijze en bij momenten ontstuimige dag te pakken. Er komt een storing binnen en die bezorgt ons al van in de ochtend veel bewolking met kans op wat regen bij tussenpauzen. De storing passeert ons pas vanavond en vannacht, dus tot die tijd blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen. In de loop van de dag wordt de kans op regen alleen maar groter en die kan in de loop van de middag ook intenser worden. De wind blijft daarbij in het zuidwesten zitten en waait boven land matig tot vrij krachtig. Aan zee kan die krachtig tot hard gaan waaien. Er zijn daar uitschieters mogelijk tot rond een 70 km per uur. Daarbij is het wel zacht met maxima die gemakkelijk oplopen naar 9 tot 10 graden.

Vanavond en vannacht zal er in de avond eerst nog flink wat regen vallen tijdens de passage van een actieve storing. Later in de nacht wordt het dan droger met nog kans op een enkele bui. De wind gaat daarbij eerst wat luwen, maar trekt tegen de ochtend weer aan. We noteren daarbij minima rond een 6-tal graden.

Morgen hebben we best wel een aantal aardige droge perioden te pakken. Een wat meer west gerichte wind voert dan afwisselend wolken en opklaringen aan. Er kan een bui vallen, maar dat zal eerder de uitzondering dan de regel zijn. De bewolking neemt later op de dag wel geleidelijk aan toe en er staat veel wind uit een westelijke hoek. Naar de avond toe neemt die wat af en draait naar het zuiden. Het is ook morgen zacht met maxima rond 8 tot 10 graden.

In de nacht naar zondag komt er steeds meer wind en bewolking en uiteindelijk gaat het bij minima rond 7 graden opnieuw regenen vanaf de kust. Zondag krijgen een erg natte en nogmaals erg ontstuimige dag voorgeschoteld. Een kleine randstoring trekt door het Kanaal richting de Noordzee. Het zorgt de hele dag voor een zwaar bewolkte hemel met perioden van soms erg intense regen. Er kan op zondag in totaal gemakkelijk 10 tot zelfs 20 liter water per vierkante meter gaan vallen. Dat bij een stevige wind uit het zuidwesten. In het kielzog van het laag kan die in de (voor)avond zelfs stormkracht bereiken op zee. Het is mogelijk dat ook de kust daarbij dan tijdelijk met erg felle rukwinden te maken krijgt. Deze situatie moet zeker op de voet gevolgd worden. Daarbij is het ook andermaal weer erg zacht met maxima die weer zonder moeite oplopen naar 8 tot 11 graden.

Vanaf maandag wordt het rustiger en droger. Door drukstijgingen worden fronten op afstand gehouden en wordt het droger en kalmer op de weerkaarten. Er komt dan overdag meer ruimte voor de zon, maar in de nachten kan het dan weer koeler worden. Er is zowel op maandag als dinsdag in de dan aanwezige noordelijke stroming ruimte voor een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden, maar ook met enkele buien. We halen dan nog 8 à 9 graden. Later in de week wordt het droger, rustiger en koeler, vooral tijdens de nachten dan.

Samenvatting voor vandaagGrijs en bewolkt. Vanochtend al wat verspreide regen. Vanmiddag gaandeweg meer en steeds intensere regen. Er staat de hele dag veel wind uit het zuidwesten met uitschieters tot 50 km per uur boven land, tot 70 aan zee. Het is erg zacht met maxima tussen 8 en 10 graden.

Geert, vrijdag 08 februari, 06.35 uur.

 

Sublimatie! Daarover gaat het in de nieuwe 1 minuut natuur video van deze week. Wat het is? Kijk mee:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!