Weerpraatje van donderdag 07 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een sturend lagedrukgebied tussen IJsland, de Britse Eilanden en Scandinavië; heeft ons weer nog steeds onder controle. Randstoringen aan dit laag verbonden, trekken daarbij in een stevige westelijke stroming één na één over onze omgeving met buien, regen en veel wind. Het laag zorgt voor aanvoer van zachte lucht. De komende dagen ontwikkelt zich daarbij een nieuwe zeer actieve randstoring die richting de Britse Eilanden en later de Noordzee trekt. Dat laag neemt dan de hoofdrol van het sturende laag over en beïnvloedt dit weekend ons weer met nog meer regen, buien, wind en zachte lucht. Na het weekeind zorgen drukstijgingen voor het op afstand houden van storingen. Het wordt dan ook volgende week een flink rustiger en stabieler op de weerkaarten.

Vandaag is er van die rust op de weerkaarten nog niets te merken. Er trok vanochtend vroeg (eigenlijk meer in de nanacht) een buienlijn over met enkele forse buien. Die trekken snel weg, maar in het kielzog van die buienlijn komt er tijdelijk ook nog erg veel wind uit een zuidwestelijke hoek te staan. Die kan vanochtend nog flink uithalen met uitschieters tot een 80 km per uur aan de kust. Boven land haalt die nog een 60 km per uur. De wind neemt gaandeweg de dag geleidelijk in kracht af. De felste buien hebben we daarbij vanochtend wel gehad. Er volgt nu eerst een wat drogere periode met opklaringen en wolkenvelden en nog slechts een enkele verspreide, lichte bui. Vanmiddag neemt de kans op enkele verspreide buien weer toe. De temperaturen tenslotte, zitten rond 9 tot  10 graden bij het aftrappen van de dag. Later vallen die op een 8 à 9 graden terug.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking gestaag weer toe op nadering van een volgende storing. Eerst is er nog kans op een enkele bui. Nadien krijgen we een droge periode om dan tegen de ochtend weer nieuwe regen te krijgen. De minima dalen daarbij tot rond een graad of 6-7 terwijl tegen de ochtend de wind dan langzaam weer toeneemt en naar het zuiden draait.

Morgen houden we het dan ook niet veel droog. Een nieuwe regenzone dient zich al snel aan. Het blijft dan ook weer de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. We blijven daarbij wel in zachte lucht zitten met maxima die weer gemakkelijk oplopen naar 8 tot 10 graden. Er blijft daarbij flink wat wind staan uit een meest zuidwestelijke hoek.

Ook de nacht naar zaterdag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met nog perioden van regen, later enkele buien. Het blijft vrij stevig waaien uit het zuidwesten en die wind voert steeds zachte lucht aan met minima rond 6-7 graden. 

Ook in het weekeind blijft het erg wisselvallig en zacht. Het blijft een komen en gaan van regenzones en buien met ook dan regelmatig regen, maar tussendoor toch ook droge perioden. Vooral op zaterdag is er ruimte voor drogere perioden. We krijgen dan afwisselend wolken en zon met een aantal verspreide en tijdelijke buien. De maxima blijven telkens post vatten rond of net in de dubbele cijfers met waarden rond een tiental graden en telkens ook veel wind.

Op zondag dient zich weer een regenzone aan en gaat het weer aanhoudend regenen. Een nieuwe actieve randstoring van het sturende laag dient zich dan aan en het is uitkijken waar die precies gaat terechtkomen. In het kielzog daarvan kan er op de zuidelijke Noordzee mogelijk een storm komen te staan met ook voor onze regio zware rukwinden. Dat is een  mogelijkheid, nog geen zekerheid. Het is uitkijken waar de volgende berekeningen die storm precies komen te leggen, maar in elk geval wordt ook zondag een erg natte, zachte en ontstuimige dag.

Na het weekeind wordt het rustiger en droger. Door drukstijgingen worden fronten op afstand gehouden en wordt het droger en kalmer op de weerkaarten. Er komt dan overdag meer ruimte voor de zon, maar in de nachten kan het dan weer koeler worden.

Samenvatting voor vandaagEerst nog veel wind met flinke uitschieters en een enkele bui. Wolken en opklaringen wisselen daarbij af. Gedurende de dag geleidelijk wat minder wind, maar wel een toenemende buienkans. Het is erg zacht met maxima rond 10 graden in de ochtend, rond 8 à 9 graden vanmiddag.

Geert, donderdag 07 februari, 06.35 uur.

 

Sublimatie! Daarover gaat het in de nieuwe 1 minuut natuur video van deze week. Wat het is? Kijk mee:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!