Weerpraatje van woensdag 06 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Storingen, verbonden aan een sturend lagedrukgebied met centrum in de buurt van IJsland, beïnvloeden vandaag ons weer. Een koufront blijft de hele dag in de buurt liggen en wordt morgen nog gevolgd door een actieve randstoring. Boven Europa is de luchtdruk hoog en die verdeling blijft voorlopig bestaan. We zitten dan ook in een stevige westelijke circulatie waarin ook de komende dagen de ene na de andere storing aangevoerd wordt. Het blijft dus voorlopig erg wisselvallig. Na het weekeind komen we waarschijnlijk in wat rustiger vaarwater terecht waarbij de luchtdruk bij ons weer wat kan stijgen. Storingen zouden dan wat meer op afstand blijven.

Vandaag wordt het zwaar bewolkt tot betrokken. De zon komt er niet aan te pas en we houden de hele dag een zwaar bewolkte hemel. Een zwak warmtefront ligt daarbij vanochtend nog in de buurt en zorgt hier en daar voor wat lichte regen, maar (nog) niet voor grote hoeveelheden. Het wordt op de voet gevolgd door een koufront, maar dat trekt niet zo vlot door en blijft de hele dag net ten noordwesten van onze kust slepen. Er zijn dan overdag perioden met regen te verwachten, maar de meeste neerslag lijkt tijdens de dag nog net buiten de kust te blijven. Er zijn dus zeker ook nog droge perioden te verwachten al neemt gaandeweg de dag de kans op regen steeds maar verder toe. De temperaturen lopen daarbij langzaam op van ongeveer 4 graden vanochtend tot rond een 8-9 graden tegen de avond. Aan zee zelfs tegen die tijd een graad of 10. Bij dat alles staat een matige, aan zee soms vrij krachtige wind uit een zuidwestelijke richting.

Vanavond is het zwaar bewolkt tot betrokken en volgt er een periode met zeer intense regen. Er kan dan op enkele uren tijd gemakkelijk 10 liter water per vierkante meter gaan vallen op passage van het actieve koufront. Later in de nacht is het dan tijdelijk droger, maar tegen de ochtend volgt weer een actieve neerslagzone. Dat gaat dan om een buienlijn die zich achter het front ontwikkelde. De minima dalen daarbij naar waarden rond een 6 graden. De wind die in de avond eerst afneemt in kracht en wat meer westelijk wordt, trekt later in de nacht weer aan uit een zuidwestelijke hoek.

Morgen vallen er dan vooral in de ochtend nog een aantal verspreide buien. Eerst kunnen dat nog felle buien zijn, maar die worden geleidelijk minder. In de namiddag krijgen we een mix van wolken en opklaringen waarbij er eventueel nog een enkele bui kan opduiken. De temperaturen blijven zacht met waarden rond 8 tot 9 graden. Er staat de hele dag ook erg veel wind uit het zuidwesten. In de ochtend kan die nog uithalen tot een 50 km per uur; in de namiddag neemt die geleidelijk af in kracht.

Ook op vrijdag blijft het niet droog. Een volgende regenzone dient zich al snel aan. Het blijft dan ook weer de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. We blijven daarbij wel in zachte lucht zitten met maxima die weer gemakkelijk oplopen naar 8 tot 10 graden. Er blijft daarbij flink wat wind staan uit een meest zuidwestelijke hoek.

Ook in het weekeind blijft het erg wisselvallig en zacht. Het blijft een komen en gaan van regenzones en buien met ook dan regelmatig regen, maar tussendoor toch ook droge perioden. Vooral op zaterdag is er ruimte voor drogere perioden. We krijgen dan afwisselend wolken en zon met een aantal verspreide en tijdelijke buien. Op zondag dient zich weer een regenzone aan en gaat het weer aanhoudend regenen. Op beide dagen kunnen de maxima telkens gemakkelijk naar een tiental graden oplopen en er is ook telkens veel wind uit het zuidwesten. Vooral zaterdag zou die wind wel eens erg hard uit de hoek kunnen gaan komen.

Na het weekeind wordt het waarschijnlijk rustiger. Door drukstijgingen worden fronten op afstand gehouden en wordt het droger en kalmer op de weerkaarten. Er komt dan overdag meer ruimte voor de zon, maar in de nachten kan het dan weer koeler worden.

Samenvatting voor vandaagBewolkt. Vanaf de kust komen er gaandeweg de dag steeds meer perioden van regen binnen. De grootste regenplens valt echter vanavond pas. Het is erg zacht met temperaturen die oplopen van rond 4 graden vanochtend vroeg naar 8 tot 10 graden tegen de avond. De hele dag door staat er een goed doorstaande en bij tijden vlagerige zuidwestelijke wind.

Geert, woensdag 06 februari, 06.45 uur.

 

Sublimatie! Daarover gaat het in de nieuwe 1 minuut natuur video van deze week. Wat het is? Kijk mee:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!