Weerpraatje van dinsdag 05 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Vandaag profiteren we tijdelijk van een rug van hoge luchtdruk die ons passeert, maar daarna komen we voor de rest van de week in een vastgeroest luchtdrukpatroon terecht. Dat bestaat uit twee hoofdrolspelers. Enerzijds een Europees hogedrukgebied dat zich vooral ten zuiden en zuidwesten van ons uitstrekt op het Europese continent. Anderzijds ontwikkelt er zich nabij IJsland een diepe depressie die fronten en randstoringen van over de Atlantische Oceaan onze kant op stuurt. Dit leidt tot aanvoer van steeds zachtere lucht en met deze drukverdeling wordt elke kans op nieuw winterweer voorlopig totaal de kop ingedrukt. We hebben de komende periode dan ook te maken met een klassieke westcirculatie.

Vandaag valt nog redelijk mee en wordt de beste dag van de week als we naar de neerslagverwachtingen kijken. Het blijft immers droog. Het front dat gisteren doortrok met smeltende sneeuw en regen, is inmiddels ver naar het noorden gelopen, maar niet ver genoeg. We hebben nog last van de bewolking van dat front en de opklaringen die achter het front zitten, hebben ons niet kunnen bereiken. Daardoor zijn de temperaturen vanochtend nog licht positief met een 2 à 3 graden om de dag te starten. Gaandeweg de dag lopen die met een matige zuidwestelijke, later meer zuidelijke wind, op naar een 5 à 6 graden tegen het eind van de dag. De zon laat het daarbij grotendeels afweten. De bewolking is vanochtend helaas al veel meer en veel sneller aanwezig dan het er eerst naar uitzag en vanmiddag neemt die alleen maar toe. Toch is een korte opklaring niet uitgesloten, maar als die er al komt, is die kans daarop het grootste in de ochtend. Echter zullen veel plekken vandaag maar weinig of helemaal geen zon te zien krijgen.

Vanavond en vannacht wordt de bewolking alleen maar dikker op nadering van een warmtefront. De temperaturen dalen daarbij tot rond een 3 à 4 graden bij een wat aanspannende zuidelijke wind. Aan zee kan die tegen de ochtend vrij krachtig worden. In de loop van de nacht gaat het geleidelijk ook wat regenen.

Morgen wordt een echte regendag. Van in de ochtend al zijn er perioden met regen. Eerst is dat lichte tot matige regen, maar in de namiddag en zeker naar de late middag toe, gaat het hard regenen. Dat op nadering van een koufront dat er later aan komt. We zitten morgen in erg zachte lucht met maxima die naar een tiental graden kunnen oplopen bij een flink aanspannende zuidwestelijke wind. Die kan aan de kust weer vrij krachtig tot per momenten zelfs krachtig gaan waaien. Tegen de avond en in de nacht wordt het dan geleidelijk aan droger met minima die tegen donderdagochtend naar een 5-6 graden terugvallen.

Donderdag krijgen we dan een eerst droge start met ruimte voor een aantal verspreide opklaringen, maar gaandeweg de dag verschijnen er meer en meer wolken. Uiteindelijk komen er daar buien of perioden van regen van. De wind waait daarbij matig tot per momenten vrij krachtig uit het zuidwesten. De maxima halen daarbij opnieuw een zachte 8 tot 10 graden.

Vrijdag blijft het ook al niet droog. Een volgende regenzone dient zich al snel aan. Het blijft ook dan dus zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. We blijven daarbij wel in zachte lucht zitten met maxima die weer gemakkelijk oplopen naar 8 tot 10 graden. Er blijft daarbij flink wat wind staan uit een meest zuidwestelijke hoek.

Ook in het weekeind blijft het erg wisselvallig en zacht. Het blijft een komen en gaan van regenzones en buien met ook dan regelmatig regen, maar tussendoor toch ook droge perioden. Het is nog te vroeg om daar nu al een detailverwachting op te maken, maar ga ervan uit dat er op beide dagen perioden met regen of buien zijn. We blijven wel in de zachte lucht zitten met maxima die telkens gemakkelijk naar dubbele cijfers oplopen en vrij veel wind uit het zuidwesten.

Samenvatting voor vandaagEen veelal bewolkte dag. Er is kans op een opklaring in de ochtend, maar veel plekken blijven een zwaar bewolkte hemel houden. Ook vanmiddag overheerst de bewolking. Het blijft wel droog. Temperaturen van 3 graden bij het starten van de dag, oplopende naar 6 graden tegen de late middag bij een matige, aan zee vrij krachtige zuid(west)elijke wind. Vanavond en vannacht inzettende regen.

Geert, dinsdag 05 februari, 06.30 uur.

 

Sublimatie! Daarover gaat het in de nieuwe 1 minuut natuur video van deze week. Wat het is? Kijk mee:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!