Weerpraatje van maandag 04 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

We krijgen een erg wisselvallige week te verwerken. Tussen hogedruk ten zuiden en zuidwesten van ons en depressies op de Atlantische Oceaan, hebben we te maken met een aanzwengelende westelijke circulatie. Daarin trekken storingen van west naar oost over onze omgeving. Een eerste storing trekt vandaag al door onze regio. Die wordt morgen gevolgd door een tijdelijke wig van hoge luchtdruk. Vervolgens neemt een actief laag boven de Atlantische Oceaan het heft helemaal in handen en stuurt de dagen erna actieve storingen en erg zachte lucht onze kant op. Het gaat dan ook vooral vanaf het midden van de week veel regenen en periodiek trekt ook de wind dan weer vrij fors aan.

Vandaag krijgen we eerst nog met een koude start van de dag te maken. De voorbije nacht is het kwik onder nul uitgekomen, maar intussen is er al veel bewolking aan het binnenlopen. Daardoor zijn de temperaturen al aan het oplopen. Veel Hoger echter dan 1-2 graden komen we vanochtend niet uit. Vanmiddag kan dat een 3-4 graden worden tegen het einde van de dag. Daarbij neemt de bewolking verder toe en tegen halfweg de ochtend arriveert een neerslagzone aan de kust. De eerste neerslag kan daarbij onder de vorm van wat natte of smeltende sneeuw vallen, maar gaat snel over in regen. Vanmiddag regent het dan wat. Zeer actief is de neerslagzone niet. Er valt maar een 2 tot 3 liter water per vierkante meter, dus dat valt wel mee. Het waait daarbij wel stevig uit zuid tot zuidwest zodat de combinatie wind, neerslag en lage maxima voor een onaangenaam aanvoelende dag zorgen.

Tegen vanavond is het droog geworden en in de nacht krijgen we dan een mix van veel wolken en enkele opklaringen. De wind neemt af en wordt tijdelijk meer west. De minima dalen tegen de ochtend weer naar vrij lage waarden rond 1 à 2 graden waarbij het tijdens een opklaring weer een enkel graadje kan gaan vriezen aan de grond. Het blijft dus toch uitkijken voor een lokale gladde plek.

Morgen is de betere dag van de week. We houden het droog bij een wisselende bewolking en een opnieuw naar zuidwest tot zuid draaiende wind. Die gaat dan in de loop van de dag weer wat aantrekken en voert iets zachtere lucht aan. Het wordt morgen in de loop van de dag een 6 à 7 graden.

Woensdag zijn we er dan helemaal aan voor de moeite. Actieve storingen verschijnen op het toneel en gaan ons onderdompelen in wind en regen. Er kan dan een behoorlijke plens water vallen bij een sterk aantrekkende wind uit een zuidwestelijke richting. Die storingen brengen erg zachte lucht met zich mee die het winterse gevoel helemaal gaan wegblazen. We halen maxima die kunnen oplopen naar 8 tot 9 graden. Zelfs een tien graden behoort tegen het einde van de dag tot de mogelijkheden.

Vervolgens blijft het de dagen nadien erg wisselvallig waarin regen en wind de hoofdingrediënten vormen. Donderdag kan er opnieuw veel regen vallen en waait het stevig bij ook weer erg zachte maxima. Ook dan lopen die gemakkelijk weer naar een 8 à 10 graden op.

Vrijdag lijkt zoals de zaken er nu voor staan minder nat te worden met een overheersen van de droge perioden. Het blijft zacht met ook op vrijdag gemakkelijk maximale waarden van een 8 tot 10 graden.

Het weekeind wordt ook wisselvallig en zacht met ook dan regelmatig regen, maar toch ook droge perioden. Het is nog te vroeg om daar nu al een detailverwachting op te maken, maar het lijkt wel minder nat te worden dan tijdens de komende week.

Samenvatting voor vandaagNa een koude start, neemt de bewolking snel toe. Later vanochtend gevolgd door natte of smeltende sneeuw, overgaand in regen. Het blijft echter koud met maximaal 3 tot 4 graden tegen het eind van de dag. Vanavond en vannacht is het droog, maar opnieuw koud met amper 1 à 2 graden.

Geert, maandag 04 februari, 06.30 uur.

 

Sublimatie! Daarover gaat het in de nieuwe 1 minuut natuur video van deze week. Wat het is? Kijk mee:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!