Weerpraatje van zondag 03 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een storing die gisteren langdurig neerslag bracht, ligt intussen boven Duitsland en trekt verder weg naar het oosten. Vanuit het westen stijgt de luchtdruk en vandaag kunnen we daarbij tijdelijk profiteren van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Toch is die niet sterk genoeg om ook de laatste buitjes weg te drukken, maar het is toch al veel beter dan gisteren. Morgen trekt de wig door naar Centraal Europa en vormt daar een apart hogedrukgebied. Dat maakt later in de nieuwe week verbinding met het Azorenhoog zodat er ten zuidwesten van ons een gordel van hoge druk ontstaat. Boven de Atlantische Oceaan lopen depressies zich intussen warm en die sturen vanaf morgen storingen richting West-Europa. We krijgen dan ook de komende week met een westelijke circulatie te maken. Die zorgt vooral vanaf dinsdag voor aanvoer van (veel) zachtere lucht en (veel) hogere temperaturen, maar ook regelmatig regen.

Vandaag is de zon terug van weg. Een zwakke noordelijke stroming voert drogere lucht aan vanaf de Noordzee, waar een flink aantal opklaringen in voorkomen. Toch zijn er ook nog een aantal buitjes in die luchtsoort te verwachten. Dat is heel goed te zien op de satellietfoto van deze ochtend vroeg hieronder:

Je ziet duidelijk dat vooral in de westelijke helft van West-Vlaanderen een aantal Noordzeebuitjes binnenlopen. Dat beeld mogen we de hele dag wel wat verwachten. Afwisselend wolken en opklaringen, maar toch ook kans op een lokale bui. Dat zou zelfs een licht winterse bui kunnen zijn. De meeste buitjes bevinden zich daarbij wel in de westelijke helft van de regio. Landinwaarts zijn die veel minder aanwezig, maar toch is het ook daar niet volledig uitgesloten dat een enkele bui weet door te komen. Door drukstijgingen in de loop van de dag, wordt de buienneiging wel geleidelijk aan minder en gaan de opklaringen steeds meer overheersen. Het wordt daarbij vanmiddag dan ongeveer 5 tot 6 graden.

Vanaf de late middag gaan de temperaturen in de heldere lucht snel dalen. Vanavond en vannacht is het dan ook licht bewolkt tot helder en koelt het erg snel af. De minima gaan al heel snel richting het vriespunt. Uiteindelijk vriest het tegen de ochtend landinwaarts overal licht met minima rond 2 tot 3 graden onder nul. Ook aan zee wordt het een -1. De wind draait in de loop van de nacht daarbij geleidelijk naar een meer zuidwestelijke tot zuidelijke richting en tegen de ochtend neemt de bewolking dan geleidelijk aan toe.

Morgen krijgen we dan eerst nog wat opklaringen in de ochtend, maar de bewolking neemt snel toe op nadering van een storing. Die zorgt dan later in de ochtend voor neerslag. Die storing gaat ook weer zachtere lucht vooraf, maar de eerste neerslag kan als natte of smeltende sneeuw vallen. Dat is echter heel tijdelijk want die gaat al snel over in regen. De temperaturen worden dan wel weer positief, maar we hebben niet veel over met maxima rond 3 tot hoogstens 4-5 graden tegen de avond aan zee. Morgen belooft dus ook weer een kille en natte winterse dag te worden.

In de nacht naar dinsdag is het opnieuw uitkijken voor gladheid! Er zitten na het front opklaringen en die kunnen ervoor zorgen dat de temperaturen in de nacht en tegen de ochtend opnieuw licht negatief worden met kans op lokale gladheid!

Overdag lopen de temperaturen op dinsdag wel geleidelijk verder op. We zitten dan met een zwaar bewolkte dag en er is kans op wat lichte regen of motregen. Een warmtefront ligt in de buurt en is daar verantwoordelijk voor. We halen later op dinsdag uiteindelijk een 5 tot 7 graden.

Vanaf woensdag lopen de maxima dan langzaam verder wat op. Een 7 tot 9 graden moet dan al haalbaar zijn. Later in de week lopen de maxima nog wat verder op en zeker vanaf de tweede weekhelft is een dubbel cijfer overdag weer haalbaar! Heel geleidelijk aan gaan dus de koudste temperaturen eruit en verdwijnen ook de winterse toestanden uit de weerkaarten. Er komt in de plaats wel een grote wisselvalligheid met regelmatig storingen en buienlijnen op het menu, dus we gaan vrijwel elke dag wat regen zien.

Samenvatting voor vandaagWolken, opklaringen, zonnige perioden en een bui. Vooral landinwaarts vrij brede zonnige perioden. In het westen en aan zee aanvankelijk nog een aantal buien. Die worden minder, maar een enkele bui blijft (overal) tot de avond mogelijk. Maxima rond 5-6 graden bij een zwakke noordelijke wind.

Geert, zondag 03 februari, 09.15 uur.

 

Sublimatie! Daarover gaat het in de nieuwe 1 minuut natuur video van deze week. Wat het is? Kijk mee:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!