Weerpraatje van zaterdag 02 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een sturend lagedrukgebied met kernen boven Centraal Europa en de Middellandse Zee, beïnvloedt vandaag nog ons weer. Diverse storingen, verbonden aan dit laag, reiken tot over ons land en onze regio ligt nog net onder de westelijke begrenzing daarvan. Morgen komen we tijdelijk onder invloed van een uitloper van een hogedrukgebied. Dat neemt ons heel even in bescherming. Dat hoog trekt door naar Centraal Europa en tegelijk ontwikkelt zich een flinke depressie in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Dat stuurt vanaf maandag het ene front na het andere richting West-Europa. Daarmee wordt de koude winterse lucht weg geblazen en krijgen we zachtere zeelucht binnen. De meest winterse toestanden en meest kille / koude lucht verdwijnt dan, wat niet wil zeggen dat we dan niet nog eens tijdens opklaringen wat lichte tijdelijke nachtvorst kunnen krijgen. We wisselen echter de koude polaire lucht voor een zachtere maritieme variant.

Vandaag bevindt Vlaanderen zich pal op het strijdtoneel tussen koude landlucht en iets minder koude zeelucht. Een storing slingert zich door ons land en maakt de hele dag zo goed als pas op de plaats. Veel plekken in het oosten en landinwaarts krijgen langdurige neerslag over zich heen. Die gaat zeker verder landinwaarts tijdelijk over in sneeuw en smeltende sneeuw, maar voor onze regio is dat niet aan de orde. Misschien dat enkele streken in Oost-Vlaanderen, grenzende aan Vlaams-Brabant en misschien ook wel tijdelijk delen van de Vlaamse Ardennen, wat smeltende sneeuw krijgen. Elders is dat vooral regen. In West-Vlaanderen is dat allemaal regen en hoe meer naar het westen, hoe droger het zelfs is. Aan zee en in de Westhoek valt er amper of geen regen, maar is het wel bewolkt. Het is wel niet onmogelijk dat er later op de dag ook een bui vanaf de Noordzee binnenloopt.

Het blijft ook koud vandaag. Een zwakke tot tijdelijk matige wind (vooral aan zee) uit het noorden, voert koude lucht aan. In het oosten van Oost-Vlaanderen halen we amper 1-2 graden. Aan zee kan het een graad of 4 worden. Daartussen zitten we rond een 2-3 graden. Een kille, grijze en waterkoude zaterdag dus met landinwaarts ook nog eens regen (of verder in het oosten tijdelijk wat natte sneeuw). De gezelligheid zal vandaag niet buiten te vinden zijn …

Vanavond en vannacht is het meestal droog. De neerslag trekt weg, maar aan de kust blijft de kans op een enkele bui vanaf de Noordzee wel bestaan. Dat zou een winters getinte bui kunnen zijn. Ook de noordelijke delen van de regio maken daar kans op. Verder is en blijft het koud met temperaturen die dalen naar 1 à 2 graden. Aan het eind van de nacht kan het kwik landinwaarts gevaarlijk dicht tegen of rond het vriespunt komen te zitten met kans op gladheid tegen de ochtend!

Morgen ziet het er een flink stuk beter uit! Er komen dan brede opklaringen aan. Doordat de luchtdruk stijgt, wordt het slepende front van vandaag weg geduwd en krijgen we gaandeweg de dag de zon weer te zien. Het is dan rustig met een zwakke noordelijke wind. Een enkele bui is niet onmogelijk, maar het is overwegend droog bij maxima die kunnen oplopen naar waarden tussen 4 en 6 graden. Omdat er daarbij ook niet gek veel wind staat, voelt dat zeker niet slecht aan. In de late middag gaat het kwik wel vrij snel dalen.

In de nacht naar maandag kan het wél weer een graadje gaan vriezen. In de opklaringen duikt het kwik snel naar omlaag en krijgen we minima rond -1 tot -3 graden om de maandag te starten. Het raakt dan later in de nacht wel geleidelijk aan bewolkt want maandag tegen de ochtend loopt een volgende neerslagzone binnen. Die gaat ook weer zachtere lucht vooraf, maar de eerste neerslag kan als natte of smeltende sneeuw vallen. Dat is echter heel tijdelijk want die gaat al snel over in regen. De temperaturen worden dan wel weer positief, maar we hebben niet veel over met maxima rond 3 tot hoogstens 4-5 graden.

Ook dinsdag en woensdag kan het telkens tijdens de nachten nog wel eens een graadje vriezen en is er tijdens de nachtelijke uren telkens kans op gladheid, maar overdag lopen de maxima dan langzaam verder wat op. Een 6 tot 8 graden moet dan haalbaar zijn. Later in de week lopen de maxima nog wat verder op en zeker vanaf de tweede weekhelft is een dubbel cijfer overdag weer haalbaar! Heel geleidelijk aan gaan dus de koudste temperaturen eruit en verdwijnen ook de winterse toestanden uit de weerkaarten.

Samenvatting voor vandaagGrijs, waterkoud en landinwaarts langdurig neerslag onder de vorm van regen. Aan de oostelijke grens van de regio misschien tijdelijk wat natte of smeltende sneeuw. Aan zee veel droger en amper of geen regen, maar wel kans op een bui. Het is koud met maxima tussen 2 en 4 graden en een koude noordelijke wind.

Geert, zaterdag 02 februari, 09.50 uur.

 

In de nieuwe 1-minuut natuur video van deze week, gaan we sporen zoeken in de sneeuw. Ga je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!