WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Scandinavië zien we een complex lagedrukgebied met meerdere kernen. Tegelijk heeft er zich boven Groenland een sterk hogedrukgebied gevormd. Op de Atlantische Oceaan zijn er niet echt heel actieve lagedrukgebieden meer voor het ogenblik en een westelijke circulatie is er al helemaal niet (meer). We zien wel een Atlantisch laag voor de Portugese kust liggen en daarmee is de circulatie op de oceaan eigenlijk omgekeerd aan wat ze normaal is. De stroming komt daar uit het oosten. Lagedrukgebieden worden daardoor in een erg zuidelijke koers boven de Atlantische Oceaan gedwongen en sluipen daarbij later in de periode via die zuidelijke koers voorzichtig naar onze regio. Voorlopig moeten we onze ogen echter richten op het Groenlandse hoog en het Scandinavisch laag. Dat laatste stuurt een aantal (buiige) storingen naar onze regio met geleidelijk aan steeds kouder wordende lucht en een filiaal van dat laag komt in het weekeind boven de Noordzee kamperen. Kanttekening daarbij is wel dat onze stroming daarbij voorlopig eerst nog uit noord tot noordwest komt en dat die lucht daarbij wat opgewarmd wordt over het nog warme zeewater. Het Scandinavische laag komt in de loop van en tegen het eind van het weekeind naar het zuiden en ‘zet daarbij de poort wat open’ voor nieuwe Atlantische lagedrukgebieden om richting Europa te kruipen. Daarbij krijgen we intussen boven het noorden een totale blokkade met hogedruk die zich uitstrekt vanaf Groenland tot diep in Rusland. Daardoor en in combinatie met de lagedrukgebieden in onze buurt, kan na het weekeind tijdelijk behoorlijk koudere winterlucht tot bij ons geraken waarbij het in een oostelijke stroming flink koud kan worden, zeker in de nachten! De winter lijkt daarmee na een lange periode van aarzelen toch wel enkele dagen flinker uit te halen in de eerste helft van volgende week. Nadien lijkt het opnieuw zachter te worden, maar dat is nog niet zeker en kan eigenlijk nog wel alle kanten op.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Let op! De dag start op vele plekken met licht negatieve temperaturen in combinatie met gladheid op de weg. Dat verdwijnt dan geleidelijk rond halfweg de ochtend, maar vandaag wordt een koudere dag. Veel meer dan een 2-3 graden zullen we niet meer krijgen. Aan zee is dat nog net rond een 4-5 graden, maar dat is maar in een heel smalle kuststrook het geval. Het is landinwaarts meer dan waarschijnlijk ook de hele dag droog met een mix van wolken en opklaringen. Aan zee zijn nog enkele verspreide lichte winterse buien mogelijk.

Ook in de nacht naar zaterdag is er wat lichte nachtvorst mogelijk al zal dan veel afhangen van de duur en de hoeveelheid van de bewolking. Klaart het op, dan kunnen we zeker landinwaarts naar een -2 tot -3 graden gaan. Bij veel wolken, blijven de minima rond het vriespunt of daarboven hangen. Er kan ook wat nevel en mist opduiken en dat spel van wolken en opklaringen kan zich gedurende de nacht handhaven, maar verschilt wel eens van moment tot moment en van plek tot plek.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen is een rustige en koude dag. Er is weinig wind die geleidelijk wel naar een zuid tot zuidwestelijke hoek draait. We blijven echter in koude lucht zitten met overdag maar een 2-3 graden als hoogste temperaturen. Er is veel bewolking en die neemt geleidelijk zelfs nog toe.

In de nacht kan het – afhankelijk van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen – enkele graden vriezen. Bij opklaringen is dat lichte nachtvorst tot rond een enkel graadje onder nul, maar bij wolken zit het kwik rond het nulpunt of net daarboven en waarschijnlijk wordt het die tweede variant want er nadert een storing die zondag overdag wat winterse neerslag kan brengen.

Overmorgen:

Zondag ligt er een storing over onze regio. De maxima zitten laag en halen met een naar zuidwest gedraaide wind niet veel meer dan 1-2 graden. Er is gedurende de dag af en toe wat neerslag in de vorm van wat (smeltende) sneeuw. Sommige modellen geven nu zelfs wat accumulatie waarbij alles uiteraard zal afhangen van de intensiteit van de neerslag. Als die intens genoeg is, kan er zich toch op diverse plekken een klein sneeuwdekje vormen. We gaan dat moeten nowcasten.

In de nacht naar maandag trekt de neerslag weg en komen er opklaringen. De temperaturen gaan dan feller onderuit en kunnen tegen de ochtend richting een -3 tot -4 graden gaan. Zeker als er wat sneeuw zou blijven liggen, kan dat mogelijk zelfs nog wat lager zijn. Ook dat wordt nowcasten!

Later:

Maandag wordt een koude dag. De wind kiest voor een zuidoostelijke tot oostelijke hoek en voert koude lucht aan. De temperaturen komen dan nog maar amper rond of zelfs onder het vriespunt uit met maxima die ook aan de kust maar rond dat vriespunt meer gaan zitten. Door het afsnijden van de aanlandige wind wordt de verzachtende werking van het zeewater immers buiten spel gezet.

In de nacht naar dinsdag kunnen we op meerdere plekken matige nachtvorst krijgen van -5 graden of minder.

De eerste helft van volgende week krijgen we winter. In de nachten gaat het stevig vriezen en ook overdag komen de maxima maar amper meer boven het nulpunt uit. Het is dan wel droog met een mix van wolken en opklaringen waarbij ook de zon zich toch wel goed laat zien, maar het is koud. Later in de week ligt verzachting op de loer, maar we gaan nog moeten afwachten hoe dat precies gaat uitpakken.

Samenvatting:

Vandaag start met vrij uitgebreide gladheid en lichte vorst! Let op als je de weg op gaat!! Tegen halfweg de ochtend is dat verdwenen en krijgen we een rustige dag met een mix van wolken en opklaringen. Aan de kust kan nog een winterse bui vallen. Het wordt amper 2-3 graden landinwaarts en tot 5 graden aan de kust.

Vanavond en vannacht opnieuw op vele plekken lichte nachtvorst met alweer kans op gladde wegen!

Geert, vrijdag 09 december, 06.45 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: