Weerpraatje van vrijdag 01 februari:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied boven Frankrijk trekt verder door naar Centraal Europa waar het de komende dagen opgaat in een groter sturend lagedrukgebied dat zich vormt boven Europa en het noorden van de Middellandse Zee. We moeten vandaag en morgen nog een aantal (zwakkere) fronten van dit systeem verwerken. Vanuit het westen gaat de luchtdruk daarna dan geleidelijk aan oplopen en komen we zondag dan terecht onder de vleugels van een uitloper van dit hoog. Maandag en de dagen erna krijgen we dan steeds meer invloed van lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan. De hogedruk-uitloper wordt weg geduwd waarbij we geleidelijk aan meer en meer onder invloed van zachtere oceaanlucht komen met regenzones en langzaam oplopende temperaturen. 

De voorbije nacht trok zoals verwacht een nieuwe sneeuwzone over onze regio. Die bracht een paar cm verse sneeuw. Vandaag staan we dan ook nog maar eens op in een witte wereld. Er is minder sneeuw gevallen dan de voorbije dagen, maar toch is het uitkijken voor algemene gladheid. Zeker de eerste uren van de ochtend. De temperaturen zijn eerst nog licht negatief, maar lopen wel geleidelijk aan op. Rond een acht à negen uur, worden die overal voorzichtjes positief en lopen dan heel langzaam verder op. Uiteindelijk wordt het vanmiddag een 3-4 graden vlak aan de kust tot 2-3 landinwaarts. Dat bij een zwakke en naar noordoost tot noord draaiende wind.

Er is nog wel de hele dag door erg veel bewolking. Vanochtend kan daar nog eerst wat lichte winterse neerslag of een licht winters buitje uit vallen, maar het zijn maar kleine hoeveelheden meer. Dat kan wat natte of smeltende sneeuw of zelfs wat lichte regen zijn. Overdag is het meest grijs. Er is een kleine kans op eens een enkele zonnestraal, maar de meeste plekken houden veel bewolking. Er is ook doorheen de dag kans op eens wat lichte regen of een bui, maar kleine hoeveelheden.

Vanavond en vannacht gaat het niet meer vriezen. De temperaturen lopen integendeel tergend traag verder op naar de ochtend toe en halen tegen dan 4-5 graden aan zee, een graad of 3 landinwaarts. Tijdens de nacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken en nevelig met van tijd tot tijd wat lichte regen of een bui of wat gemiezer.

Morgen blijft er ook erg veel bewolking hangen. Het front dat de voorbije nacht over onze regio trok, keert dan in erg verzwakte vorm terug vanuit het noorden. Het brengt af en toe wat regen of een bui met zich mee, maar ook weer geringe hoeveelheden. De wind waait daarbij zwak tot hoogstens matig uit een noordelijke hoek. De temperaturen blijven morgen rond een 3-4 graden hangen landinwaarts, aan zee is dat 1 à 2 graden hoger. Er zit met andere woorden amper beweging hierin.

Tijdens de nacht naar zondag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met nog steeds kans op wat gemiezer of een buitje. De minima dalen amper en zitten rond dezelfde waarden als overdag. De dooi gaat dus verder en er is geen nieuwe gladheid op komst. Zondag overdag komen er opklaringen aan. Doordat de luchtdruk stijgt, wordt het slepende front van zaterdag weg geduwd en krijgen we gaandeweg de dag de zon weer te zien. Het is dan rustig met een zwakke noordelijke wind. Een enkele bui is niet onmogelijk, maar het is overwegend droog bij maxima tussen 4 en 6 graden.

In de nacht naar maandag kan het wél weer een graadje gaan vriezen. In de opklaringen duikt het kwik snel naar omlaag en krijgen we minima rond -1 tot -2 graden om de maandag te starten.Overdag komt er een volgende neerslagzone binnen. Die gaat ook weer zachtere lucht vooraf, maar de eerste neerslag kan als natte of smeltende sneeuw vallen. Het is dan al snel zwaar bewolkt tot betrokken met dus geleidelijk weer wat winterse neerslag, maar die gaat later over in regen; De temperaturen worden dan wel weer positief, maar we hebben niet veel over met maxima rond 3 tot hoogstens 4-5 graden.

Ook dinsdag en woensdag kan het telkens tijdens de nachten nog wel eens een graadje vriezen en is er tijdens de nachtelijke uren telkens kans op gladheid, maar overdag lopen de maxima dan langzaam verder wat op. Een 6 tot 8 graden moet dan haalbaar zijn. Later in de week lopen de maxima nog wat verder op. Heel geleidelijk aan gaan dus de koudste temperaturen eruit en verdwijnen ook de winterse toestanden uit de weerkaarten.

Samenvatting voor vandaagHet is meest grijs en nevelig. Vanochtend kan nog wat winterse neerslag vallen. Nadien is er kans op wat lichte regen of een regenbuitje, maar de droge perioden overheersen. De wind waait zwak uit noord tot noordoost. Het vriest vanochtend eerst nog licht. Tegen halfweg de ochtend gaan we overal boven nul uitkomen en dan lopen de temperaturen langzaam verder op naar 3-4 graden aan zee tegen de avond, 2 tot 3 elders. Komende avond en nacht blijven we die temperaturen houden met kans op wat lichte regen.

Geert, vrijdag 01 februari, 06.50 uur.

 

In de nieuwe 1-minuut natuur video van deze week, gaan we sporen zoeken in de sneeuw. Ga je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!