Mag de wintervlag nu uit?

Het wordt kouder. Hiermee trap ik een open deur in, want dat is de laatste dagen wel duidelijk geworden in de weerkaarten. Zelfs als ik die niet zou volgen, dan nog zou ik aan de hand van het grote aantal vragen dat de laatste 48 uur gesteld wordt over de aankomende winter(se periode) weten dat de kou geleidelijk binnen sluipt.

Dé vraag die zich daarbij stelt, is of DE WINTER nu voor de deur staat of als het maar om een tijdelijke winterse periode gaat. Veel mensen vragen mij daarbij ook waarom ik niet (net zoals sommige anderen) mee de grote wintertrom roer en daar wil ik hier enige achtergrond-duiding bij geven.

De dagelijkse weerpraatjes die je op mijn site te zien krijgt, hebben het telkens over de periode van 3 tot 5 dagen vooruit. Een – en dat is in het verleden al veel gebleken – vrij betrouwbare horizon om met enige zekerheid verwachtingen op te maken. Alles wat voorbij die horizon ligt, is al veel minder zeker. Je hebt zeker al gemerkt dat ik van tijd tot tijd eens een weerpluim meeneem in de verwachtingen en daarin zie je telkens op die periode de verwachtingen erg onzeker worden. Let wel: dat is niet altijd zo. Er zijn momenten waarbij je gemakkelijk vrij ver vooruit een vrij zekere verwachting kunt maken. Momenteel is dat echter niet zo en dan heeft het volgens mij weinig zin om dat te doen. Met het risico immers dat je dan elke dag een ander verhaal moet brengen.

Daarnaast is het zo dat de verwachtingen regionaal zijn. Voor Oost- en West-Vlaanderen en de kust. Dat is ook de meest “zachte” regio van Vlaanderen als het op winterweer aankomt. Het moet dus al een heel duidelijke winterse periode zijn die in de verwachtingen zit om het ook in onze regio flink koud te laten worden.

Dat als achtergrond voor de verwachtingen die je dagelijks kunt lezen in mijn weerpraatjes. Het is zo dat er binnen die periode en voor onze regio voorlopig geen grote winter-manoeuvres te zien zijn.

Het wordt wel effectief kouder en die kou die sluipt er geleidelijk in. Een spectaculaire winterse inval is het dus allerminst. We zagen vandaag wel de wind draaien naar noord, samen met het – vooral vanavond – binnenkomen van een aantal winters getinte buien.Let op! Achter die buien klaart het vanavond en vannacht op met lichte vorst aan de grond. In de nacht en morgenochtend is het wel degelijk uitkijken voor gladde wegen want door opvriezing van de natte weg kan het glad worden!

Die afkoeling die gaat de komende dagen doorzetten, maar ook dat gaat niet spectaculair hard. Een blik op de weerkaarten laat ons al zien hoe dat komt: er zijn geen grote sturende druksystemen aanwezig! Die heb je nodig om kou vanuit koudere gebieden (ten noorden en oosten van ons) tot bij ons te krijgen. Nu moeten we het hebben van het afkoelen van de lucht waarin wij ons bevinden.

Een korte bespreking aan de hand van de kaarten voor vier dagen vooruit, zal dat duidelijker maken. Hieronder de kaart voor morgen vrijdag:

We zien de ontwikkeling van een klein hogedrukgebied ten zuiden van ons. Dit betekent bij ons een “stilvallen” van ons weer. Er is bitter weinig wind. De wind die er is, komt zwak uit het zuiden. Boven de Britse Eilanden zien we een front naderen dat later op de dag voor veel wolken zal zorgen. Verwachte maxima tussen 3 en 6 graden in de luchtsoort waar we ook vandaag al in beland zijn.

In de nacht naar zaterdag kan het afkoelen richting het vriespunt, maar de aanwezige wolken zullen een flinke afkoeling tegengaan. Met wat opklaringen, kunnen we misschien nog een -1°C geraken in West-Vlaanderen tot -2 elders, maar meer zal het niet zijn.

De kaart voor zaterdag dan:

 

Hier ligt dat zwakke front ten westen van ons. Het ligt op de laatste model-uitdraaien iets westelijker, maar er zal toch nog veel bewolking blijven hangen bij ons. Er staat een zwakke zuidelijke wind, maar de aanvoer van echte koude lucht zou eigenlijk uit het noordoosten of oosten moeten komen. Die aanvoer wordt echter geblokkeerd door een hogedrukgebied ten oosten van ons. De aangevoerde lucht komt dan ook niet uit koude brongebieden. Het wordt dan ook weer gemakkelijk 4-5 graden. We houden het waarschijnlijk droog, al is wat lichte regen niet onmogelijk.

In de nacht naar zondag kan het tijdens opklaringen – op voorwaarde dat die er op tijd komen en breed genoeg worden – opnieuw licht vriezen, maar veel meer dan -2 graden wordt het bij deze kaarten echt niet.

Op zondag is dat niet anders:

 

Er is dan een uitloper van het Azorenhoog die opnieuw over ons gerold wordt, maar je merkt ook op deze kaart dat er amper wind staat of wat wind van over zee waait. Het is voldoende dat er even wat wind vanaf de zee waait en het is op 1-2-3 gemakkelijk 6-7 graden in de kustregio. Blijft de wind zwak of aflandig, dan halen we een 3-4 graden. Veel onzekerheid over wind en wolken dus, maar sowieso niet bitter koud, maar wel licht winters.

De nacht van maandag op dinsdag zou misschien de koudste kunnen worden als … het lang en genoeg opklaart. Tegen maandagochtend toch een 2 à 3 graden onder nul en met opklaringen kunnen we dan de maansverduistering zien: Zie video daarover via deze link: https://www.youtube.com/embed/vymBnIDjIyk

Maandag is al helemaal niet goed voor echte winterkou:

 

Hier staat zelfs een zwakke aanlandige wind uit noordelijke hoek. Dan zou het zomaar weer 6-7 graden in de plus kunnen worden in de kustregio, landinwaarts is dat rond 3-4 graden. Nog steeds is er geen aanvoer vanuit een koude oostelijke of noordoostelijke richting. Integendeel: van over de Britse Eilanden nadert op dinsdag weer een storing.

Er zijn verderop volgende week zeker erg winterse mogelijkheden te vinden in de weerkaarten, maar die zijn niet eenduidig. Er zijn evengoed heel zachte kaarten te vinden op die termijn. Vanochtend zaten er in de diverse weermodellen echt heel diep winterse oplossingen, maar gedurende dag zijn die weer flink afgebouwd. Hieronder de pluim verwachting voor het Nederlandse De Bilt van het Amerikaanse model van deze middag. De verwachtingen voor onze regio zijn landinwaarts ongeveer dezelfde of iets zachter. Aan de kust zelfs een stuk zachter. Het is om een idee te geven over welke temperaturen we spreken. Die zijn allesbehalve diep winters te noemen.

 

 

Je ziet hier de verwachting voor de temperaturen op 2 meter hoogte: tot en met dinsdag ook daar totaal geen diep winterse toestanden. Nadien kan het werkelijk alle kanten uit. Het Europese model toont trouwens eenzelfde mogelijkheid.

Daarmee zijn dus twee vragen beantwoord:

1- Waarom geef ik geen zekere verwachtingen ver vooruit: omdat er geen zekere dingen te zeggen zijn en de verwachting kan alle kanten op.

2- Waarom ga ik niet mee in een diep winters scenario: om dezelfde reden: er staat gewoonweg géén diep winters scenario op de kaarten, toch geen eensluidend. OK, er zijn zeker winterse oplossingen te vinden in de diverse weermodellen, maar niet in de hoofdruns. Bovendien is er een enorme spreiding naar het eind van de week toe. En OK: vanochtend waren alle modellen het eens: DE winter zou gaan invallen. Maar: op basis van één run durf ik dat alleszins niet aankondigen. Dat moet toch minstens een paar runs na elkaar bevestigd worden. In de loop van de dag is dat zeker niet zo geweest, integendeel.

Wil dat dan zeggen dat het niet diep winters kan worden? Neen: het is en blijft een verwachting die dag na dag bijgesteld wordt en telkens fijner gemaakt wordt naarmate de dagen dichterbij komen. Het zou dus best kunnen dat DE Winter de komende dagen toch weer op de kaarten verschijnt, maar op dit moment is dat verre van zeker. Het blijft gewoon voorlopig licht