Weerpraatje van donderdag 31 januari:

Algemene luchtdrukverdeling

Het grote sturende laag tussen IJsland en Scandinavië verschuift van plaats. Een nieuwe randstoring die daarin is ontstaan ten westen van de Britse Eilanden, trekt de komende 24 tot 48 uur alweer via het noorden van Frankrijk Europa binnen. Dit nieuwe laag neemt de sturende werking over en in feite schuift de hele zone van lagedruk gewoon veel meer naar het zuiden. We blijven dus in lagedruk zitten met sturende kernen tijdens het weekend over Centraal Europa en het noorden van de Middellandse Zee. Daarin ontstaan ook telkens weer kleine sub-laagjes die in onze omgeving rondtollen en die blijven zorgen voor een hoge mate van onvoorspelbaarheid in de details. Een kleine verschuiving van die laagjes zorgt telkens voor een ander weerbeeld. Ten westen van de Britse Eilanden loopt de luchtdruk daarbij geleidelijk aan op. Er verandert voor ons concreet niet zoveel; we blijven in koude luchtmassa’s zitten met regelmatig neerslag, al dan niet winters van karakter. Echt zacht lucht kan ons voorlopig met deze drukverdeling langs geen kanten bereiken en we mogen ons blijvend aan winterse perikelen verwachten.

Vandaag start zoals verwacht koud en mistig. Boven de sneeuwlaag zijn de temperaturen fors gedaald tot waarden tussen -2 en -5 graden om de dag te starten. De waarden schommelen van tijd tot tijd en van plaats tot plaats. Verder is er op grote schaal nevel en ook mist ontstaan en die vriest aan. Kanttekening: in de kustregio zelf zijn de voorbije nacht toch nog een paar nieuwe sneeuwbuien het land op getrokken en ook vanochtend vroeg valt er hier en daar nog een enkele lichte sneeuwbui. Deze verdwijnen echter snel uit het weerbeeld. Vervolgens blijft wel de mist nog even hangen. Die gaat daarna geleidelijk over in lage wolken die maar langzaam oplossen. Het is pas vanmiddag dat er stilaan een paar bredere opklaringen doorbreken, maar dan nog. Het zal niet van harte gaan en er schuift dan al snel weer nieuwe bewolking binnen van een volgende storing.

Eén en ander heeft ook zijn gevolgen voor de temperaturen van vandaag. We houden tot laat in de ochtend vriestemperaturen die dan pas geleidelijk boven nul uitkomen.  Veel meer dan 1, maximaal 2 graden zal het niet worden. Die maxima worden in de eerste helft van de middag gehaald, daarna gaan de temperaturen weer dalen. De sneeuwresten die er nu nog liggen, zullen dus zeker niet allemaal verdwijnen. Er gaat slechts zeer beperkte dooi plaats vinden. Ook al omdat de wind aflandig wordt. Die kiest geleidelijk voor een zuidelijke tot zuidoostelijke richting en waait eerst zwak, later matig.

Vanavond neemt de bewolking snel verder toe op nadering van een volgende storing. Die brengt ons in de nacht opnieuw sneeuw. Die zal ook weer blijven liggen want de minima worden weer negatief rond 1 tot 2 graden onder nul en een matige zuidoostelijke wind. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen, raakt het front niet echt vlot door. Er zit zachtere lucht achter het front, maar die bereikt ons pas tegen de ochtend en komt niet echt door. Misschien dat de laatste neerslag op het front tegen de ochtend als wat natte of smeltende sneeuw of wat regen kan vallen, maar het gros valt als sneeuw zodat we dus ook morgen weer in een wit landschap opstaan.

Vervolgens krijgen we dan morgen met iets minder koude lucht te maken. Na het front gaat de wind naar een noordwestelijke tot noordelijke richting en lekt opnieuw wat minder koude lucht van over zee binnen. Het is allemaal echter niet erg overtuigend en veel meer dan 2-3 graden halen we niet. De wind waait ook maar zwak. Het is in de ochtend eerst nog zwaar bewolkt. Geleidelijk aan komen er dan een paar opklaringen binnen en de rest van de dag verloopt dan wisselend bewolkt.

In de nacht naar zaterdag blijft er veel bewolking hangen met mogelijk wat lichte regen. Dat zou dan bij licht positieve minima zijn van een 2 tot 3 graden zodat er dan geen gevaar op gladheid meer is. Overdag op zaterdag trekt een nieuwe storing met zeer veel sneeuw over de Ardennen. Wij blijven buiten die neerslag, maar hebben wel met veel bewolking te maken. Het blijft koud. Een zwakke tot matige noordoostelijke wind voert koele lucht aan waarin we alweer niet veel meer dan 3-4 graden zullen halen. Tegen de avond komen er meer opklaringen en in de nacht naar zondag is eventueel alweer wat lichte nachtvorst niet uitgesloten.

Zondag blijven de temperaturen overdag licht positief, maar ook dan lijkt een 4-tal graden het hoogst haalbare. De wind wordt wel wat meer noord tot noordwest waarmee dan in de loop van de dag de kans op een (winterse) bui weer toeneemt. In de nacht kan het opnieuw glad worden met temperaturen die weer rond het vriespunt gaan zitten.

Van maandag tot en met midden volgende week verandert er in het grote luchtdrukpatroon niet veel (zie eerder). We blijven met lagedrukgebieden te maken hebben. Die sturen van tijd tot tijd storingen of buienlijnen onze kant op met neerslag. Dat kan zomaar opnieuw winterse neerslag zijn. Vooral van maandag op dinsdag lijken de sneeuwkansen weer vrij groot te worden, maar die details moeten nog later bekeken worden. In elk geval blijft het koud. Overdag halen we tijdens de hele periode niet veel meer dan eens 4 tot 6 graden. In de nachten blijven de minima telkens rond het vriespunt zitten met aanhoudend kans op gladheid op de weg.

Samenvatting voor vandaagDe dag start compleet winters met vriestemperaturen tussen 2 en 5 graden onder nul en aanvriezende nevel en mist. Lokaal zelfs nog met een lichte sneeuwbui (aan de kust). Pas laat in de ochtend worden de temperaturen positief, maar veel meer dan 2 graden wordt het niet. Vanmiddag neemt de bewolking alweer toe. De wind waait daarbij zwak uit het zuiden tot zuidoosten. Vanavond en vannacht gaat het opnieuw vriezen en volgt een nieuwe sneeuwzone die tegen de ochtend alweer 2 tot 5 cm sneeuw kan brengen.

Geert, donderdag 31 januari, 06.50 uur.

 

In de nieuwe 1-minuut natuur video van deze week, gaan we sporen zoeken in de sneeuw. Ga je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!