Weerpraatje van woensdag 30 januari:

Kleine lagedrukgebieden die deel uitmaken van een groot complex laag (zie daarvoor ook de bespreking van gisteren: https://geertnaessens.be/2019/01/29/koude-start-nadien-toenemende-bewolking/) sturen ons weer. Een kleine kern van lagedruk boven Noord-Frankrijk trekt vanochtend vroeg via de Ardennen naar het noorden. Aan dat laag is een sneeuwzone verbonden. Na passage ervan gaat de wind tijdelijk van over zee waaien, maar op nadering van een volgend laag, trekt die al snel naar het zuiden terug. Dat volgende laag trekt dan tegen donderdag/vrijdag door onze regio en wordt dan het sturende lagedrukgebied. Nadien komen we in een wat meer west gerichte stroming met wat drukstijgingen terecht, maar het blijft ook dan een komen en gaan van kleinere storingen en buienlijnen, zij het in iets minder koude lucht door de wat meer west gerichte aanvoer en door die drukstijgingen ten westen van ons.

Hierbij nog de luchtdrukkaart van vroeg deze ochtend waarop duidelijk het kleine lagedrukgebied ten zuiden van onze regio te zien is:

 

Vandaag staan we zoals verwacht weer op in een witte wereld. Vooral het zuiden van West-Vlaanderen had tot vanochtend een full hit te pakken met op vele plekken weer 5 tot 10 cm sneeuw. Elders in de regio zitten de sneeuwhoogtes tussen de 2 en 5 cm. Daar komt nog wel sneeuw bij! Het sneeuwt nog volop en dat kan nog zeker tot minstens halfweg de ochtend overal zo zijn. De sneeuwzone ligt immers zo goed als stil boven West- en Oost-Vlaanderen en er kan op vele plekken nog gemakkelijk 2 tot 5 cm bij komen. Het is ook zo dat er in de staart van de storing nog flinke sneeuwval zit en die trekt de komende uren nog traag van west naar oost door onze regio. Daarin zit ook vochtiger lucht en dus krijgen we straks ook nog met grotere en dikkere sneeuwvlokken te maken.

In de latere ochtend draait de wind dan van een zuidoostelijke richting nu, naar een noordwestelijke hoek. Dat gebeurt aan de achterzijde van dat kleine laag. Aan zee kan die dan tijdelijk vrij krachtig worden, landinwaarts matig. Daarmee “lekt” dan ook wat warmere lucht van over zee binnen. Aan het eind van de ochtend wordt het dan geleidelijk ook droog wanneer de sneeuwzone wegtrekt, maar op het eind ervan kan de sneeuw tijdelijk nog overgaan in natte of smeltende sneeuw of zelfs wat tijdelijke regen. Dat laatste dan vooral vlak aan zee, maar veel zal dat niet meer zijn. Het gros van de neerslag valt duidelijk als sneeuw.

Met het draaien van de wind lopen de temperaturen dan tijdelijk ook wat op. Aanvankelijk zitten die vanochtend rond het vriespunt, maar vanmiddag kunnen die vlak aan de kust naar 4-5 graden oplopen. In het centrum van West-Vlaanderen kan dat een 3 graden worden en in Oost-Vlaanderen variëren we tussen 2-3 graden in de westelijke helft tot een 1 à 2 graden in het oosten. Vanmiddag is het dan droog en kan een deel van de gevallen sneeuw smelten, maar zeker niet alles. De grootste afsmelt vindt aan de kust plaats. Het is daarbij dan wisselend bewolkt met zonnige perioden en wolkenvelden. Tegen de late middag valt de wind weg en draait geleidelijk weer meer naar een westelijke tot zuidwestelijke richting.

Vanavond en vannacht gaat het opnieuw vriezen. Met het wegvallen van de wind gaan de temperaturen snel de dieperik in. Alles vriest opnieuw aan het is dan ook weer erg gevaarlijk op de weg. De minima kunnen zeker daar waar nog veel sneeuw ligt, gemakkelijk richting een -5 graden gaan. Wolken en opklaringen wisselen elkaar daarbij af en er kan ook nevel of mist opduiken. Ook die kan dan op haar beurt weer gaan aanvriezen. Een gevaarlijke en winterse cocktail dus. Het blijft wel droog.

Morgen krijgen we dan een koude start van de dag. Het vriest overal en de temperaturen lopen maar heel traag op. Het is wel overdag nog droog, maar de bewolking neemt vrij snel toe op nadering van een volgende storing.  We halen we dan weer niet veel meer dan een 2 tot 3 graden bij een aflandige en naar zuid draaiende wind. Als het al zoveel zal zijn want het zou best kunnen dat we de hele dag met veel lage wolken af te rekenen krijgen die de temperaturen nog wat lager houden.

In elk geval komt er dan tegen de avond en vrijdagnacht een volgende storing binnen. De eerste neerslag van dat front zal opnieuw sneeuw zijn die in de nacht naar vrijdag valt. Echter gaat die storing zachtere lucht vooraf, zodat die sneeuw zal overgaan in natte en smeltende sneeuw en uiteindelijk regen. De temperaturen, die in het begin van de nacht nog rond of onder nul kunnen zitten, lopen op en tegen vrijdagochtend is het 1 tot 3 graden geworden met regen.

Vrijdag trekt die regenzone dan verder en trekt zachtere lucht binnen. De maxima lopen gaandeweg de dag op naar een 5 tot 6 graden en de winterse toestand verdwijnt. De wind wordt westelijk en gaat matig tot vrij krachtig waaien.

In het weekeind houden we licht wisselvallig weer. De droge perioden overheersen dan zowel op zaterdag als op zondag, maar het is niet volledig droog. Een tijdelijke bui of eens wat tijdelijke regen zijn mogelijk. De maxima zitten hoger dan tijdens de week, maar veel wordt het niet. We halen een 5 tot misschien tijdelijk eens 7 graden. Meer zit er niet in. In de nachten blijft het wel uitkijken voor minima rond het vriespunt, zeker tijdens langere opklaringen. Begin volgende week lijkt deze status quo aan te houden. 

Samenvatting voor vandaagEerst nog geruime tijd sneeuw waarbij er nog een aantal cm kunnen bij komen. Dat kan van 2 tot 5 cm zijn. Later in de ochtend mogelijk tijdelijk overgaand in smeltende sneeuw (wat regen aan zee?). Tegen de late ochtend / middag draaiing en aantrekken van de wind uit noordwestelijke richting. Daarmee komt dan tijdelijk zachtere lucht binnen met wat door waarbij het 3 tot 5 graden kan worden. Het is dan droog en wisselend bewolkt. Tegen de avond valt de wind weg en gaat het overal weer vriezen.

Geert, woensdag 30 januari, 06.05 uur.

 

In de nieuwe 1-minuut natuur video van deze week, gaan we sporen zoeken in de sneeuw. Ga je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!