Weerpraatje van dinsdag 29 januari:

Lagedrukgebieden beïnvloeden voorlopig ons weer. We zitten daarbij aanhoudend aan de koude kant van het polaire front waardoor we ook nog een hele tijd in koude lucht blijven zitten. De lagedrukgebieden brengen ons grote wisselvalligheid met telkens fronten of buienlijnen met neerslag die van tijd tot tijd een winters karakter kan hebben. Het zwaartepunt van het sturende laag ligt tussen Scandinavië en IJsland. Dat zwaartepunt schuift in de loop van het weekeind onze kant op waarbij het sturende laag geleidelijk aan komt op te vullen. Nadien zouden we dan volgende week meer onder invloed van drukstijgingen in rustiger vaarwater komen, waarna op langere termijn een inzetten van een westelijke circulatie met zachtere lucht het meest waarschijnlijke scenario is.

Dit alles dient echter met veel voorzichtigheid gelezen te worden, want de situatie op de weerkaarten is in één woord samen te vatten: chaos! Het feit dat er telkens een aantal kleine lagedrukgebieden steeds opnieuw in onze buurt blijven zitten, maakt dat de detailverwachtingen bijzonder moeilijk te maken zijn. Zelfs op korte termijn zijn er soms zodanige verschillen in de diverse modellen, dat een detailverwachting haast ondoenbaar werk is. Ook op langere termijn zijn er vele scenario’s mogelijk. De pluim hieronder zegt het allemaal: er zitten alle mogelijke oplossingen in en dat is dan nog maar enkel het Europese weermodel. Deze situatie is al een hele tijd aan de gang en het lijkt er niet op dat de grote wisselvalligheid op 1-2-3 uit ons weer zal gaan. Onder de afbeelding bekijken we het weer voor de komende dagen verder in detail, maar een blik op deze pluim laat zien wat ik bedoel: hoe verder vooruit, hoe minder zinnigs er van te zeggen is …

 

Voor vandaag hebben we ook al meteen een eerste waarschuwing om de dag te starten: zoals verwacht vriest het inmiddels overal licht. Dat zal tegen zonsopgang een 1 à 2 graden onder nul zijn. Met natte wegen en grondtemperaturen die overal nog wat lager zitten, is het uitkijken voor ALGEMENE GLADHEID en gevaar op de weg! Tegen halfweg de ochtend normaliseert dit zich want de temperaturen gaan uiteindelijk weer overal positief worden, maar veel hebben we niet over. Het wordt vanmiddag niet meer dan een 3 tot 4 graden. Daarbij staat er een zwakke wind. Eerst uit zuidwest, later zuid en uiteindelijk zuidoost. Daarbij neemt gaandeweg de dag de bewolking geleidelijk aan toe nadat we eerst vanochtend nog brede opklaringen te zien krijgen. Overdag blijft het droog. Kijktip: het zou best wel eens kunnen dat we straks een prachtig gekleurde zonsopkomst zien!

Vanavond en vannacht neemt de bewolking vervolgens geleidelijk aan verder toe op nadering van een Franse sneeuwzone. De temperaturen dalen daarbij naar 1 tot 2 graden. De precieze timing van die sneeuwzone ligt zelfs nu nog niet vast, maar ergens tussen de late avond en morgenochtend begint het te sneeuwen vanaf de Frans-Belgische grens. Die sneeuw breidt zich snel uit naar de hele regio. De temperaturen dalen tijdens de sneeuw naar 0 tot 1 graad, maar het verschil met vorige week is wel dat de bodem nu niet bevroren is. Toch zal al snel een sneeuwlaag gevormd worden door de intensiteit van de neerslag. Dat is een tweede verschil met vorige week: de sneeuw is nu zwaarder en natter met grotere vlokken.

Morgen hebben we in de ochtend dan nog met sneeuw te maken, maar die sneeuwzone trekt dan vrij snel naar het oosten weg. Er zal zich tegen dan wel een sneeuwlaag van meerdere cm gevormd hebben. Het is niet onmogelijk dat er op het eind ook wat natte of smeltende sneeuw of zelfs wat lichte regen valt. Na het front zit immers wat zachtere lucht aan de grond en draait de wind kortdurend naar het westen tot noordwesten. Die kan tijdelijk matig, aan zee zelfs vrij krachtig worden. Daarmee komt wat zachtere zeelucht binnen waarbij de temperaturen morgen overdag weer naar 5-6 graden oplopen aan de kust en tot 3-4 graden landinwaarts. Minstens een deel van de gevallen sneeuw smelt dan weer weg, maar niet alles. We krijgen dan een mix van wolken en opklaringen. Tegen de avond is die wind weer zuidwest geworden, maar dan kunnen opnieuw een aantal sneeuwbuien binnenlopen. 

In de nacht naar donderdag kan het boven de gevallen sneeuw en de resten die er dan nog zijn, opnieuw lichtjes gaan vriezen met algemene kans op gladheid. Er vallen dan ook een aantal nieuwe en verspreide sneeuwbuien die voor verse sneeuw kunnen zorgen. Vooral de kustgebieden lijken daar gevoelig voor te zijn.

Donderdag overdag is het dan eerst droog, maar de bewolking neemt vrij snel toe op nadering van een volgende storing. Die zou dan later op de dag binnenlopen, maar ook die timing is nog onzeker. Overdag halen we dan weer niet veel meer dan 3-4 graden bij een aflandige en naar zuid draaiende wind. De eerste neerslag van dat front kan opnieuw als sneeuw gaan vallen, maar gaat later over in natte en smeltende sneeuw en uiteindelijk regen want er zit zachtere lucht achter dat front. Of dat tijdens de dag of eerder avond en nacht zal zijn, is nu nog niet te zeggen.

In elk geval zitten we tegen vrijdag met een naar west draaiende wind met zachtere lucht. Het kan dan een 7-tal graden worden en het is zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen.

Nieuwe lagedrukgebieden blijven vervolgens ook in het komende weekeind in onze buurt rondtollen zodat een forse weersverbetering zeker niet aan de orde is, integendeel. We blijven met neerslaggebieden in de buurt zitten zodat er wel op elke dag regen of buien aan te pas komen. Met temperaturen die blijvend vrij laag zitten, kan ook daar eventueel nog wel winterse neerslag in zitten, maar dat moeten we dan dag per dag bekijken. De wisselvalligheid is te groot om detailverwachtingen op die termijn te maken; zie eerder. 

Eén ding is zeker: we zitten in een wilde en bij tijden woeste weerweek met veel animo en bij tijden met flink winterse trekken!

Samenvatting voor vandaagOverdag is het droog. We starten de dag koud met lichte nachtvorst en algemene gladheid! Veel meer dan een 3-4 graden wordt het vandaag niet en de bewolking neemt gaandeweg de dag verder toe bij een zwakke naar zuid tot zuidoost draaiende wind. Vanavond, maar het zal eerder vannacht zijn, komt er sneeuw.

Geert, dinsdag 29 januari, 06.45 uur.

 

In de nieuwe 1-minuut natuur video van deze week, gaan we sporen zoeken in de sneeuw. Ga je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!