Weerpraatje van maandag 28 januari:

Een kleine stormdepressie trekt snel via het noorden van de Noordzee richting de Oostzee. Het laag maakt deel uit van een veel groter complex lagedrukgebied boven Scandinavië. Een volgende randstoring van dat grote laag, trekt morgen vrij zuidelijk richting Europa. Het komt in de nacht van woensdag ten zuiden van ons aan land en volgt een koers die wat vergelijkbaar is met het laag dat vorige week woensdag voor flink wat sneeuw zorgde. Ook dit laag zal sneeuw brengen in de nacht van dinsdag op woensdag. Na passage van dit tweede lagedrukgebied, blijven we in ongeveer hetzelfde luchtdrukpatroon zitten. Later in de week trekken daarin nieuwe lagedrukgebieden onze richting uit. Het grote sturende Scandinavische laag komt dan wel geleidelijk zuidelijker te liggen zodat we steeds aan de koude kant van het polaire front zitten en we steeds in koude luchtsoorten blijven zitten.

De week start vandaag alleszins erg ontstuimig. Een wegtrekkende stormdepressie die vooral vannacht voor veel wind en regen zorgde, trekt vanochtend geleidelijk weg naar het oosten. De regenzone ervan beïnvloedt nog steeds grote delen van de regio. Oost-Vlaanderen zit vanochtend nog volledig onder de regen en buien. In West-Vlaanderen is het vooral het noordelijke en zuidoostelijke deel van de provincie dat in de ochtend nog onder de regen en buien van dit lagedrukgebied zit. Meer naar het westen toe is het (veel) droger of zelfs volledig droog. Ten westen van de lijn Oostende-Torhout-Kortrijk valt er maar sporadisch wat regen of een bui en dan nog vooral vanochtend. Die droge perioden breiden zich in de loop van de dag geleidelijk verder uit, maar enkele buien blijven zeker nog mogelijk tot laat in de namiddag. Dan leeft de buienneiging zelfs tijdelijk weer op. In de late middag kan er overal weer een bui opduiken, ook in de westelijke regio’s. Die buien kunnen eventueel ook een licht winters karakter hebben met wat hagel of stofhagel of zelfs wat natte of smeltende sneeuw. Het is immers aan de koude kant. Veel meer dan de 6 graden waar we vanochtend de dag mee gestart zijn, wordt het zeker niet. Integendeel. De temperaturen kunnen tijdens de buien nog wat dalen en door de wind voelt het ook kouder aan dan het is.

Die wind blaast zeker vanochtend nog stevig door uit het noordwesten. Aan zee schiet die gemakkelijk nog uit tot rond een 80 km per uur. Zeker aan de Oostkust. Boven land zijn er nog uitschieters tot een 60 à 70 km per uur. Gaandeweg de ochtend nemen die snelheden vrij snel af en vanmiddag waait het nog krachtig aan de kust. Boven land is dat dan nog vrij krachtig. In de late namiddag neemt de wind vrij snel af.

Vanavond zijn er eerst nog enkele verspreide buien mogelijk. Die kunnen een winters karakter hebben met wat hagel of smeltende sneeuw. Bij een bui die laat in de avond valt, zou er eventueel wat sneeuw kunnen blijven liggen. Zeker in de hogere delen van de provincie zoals de Vlaamse Ardennen, is dat niet uitgesloten. Het wordt immers veel rustiger en het koelt flink af. In de nacht gaat de wind liggen en klaart het op. Daardoor gaat het overal licht vriezen met tegen de ochtend landinwaarts minima rond -1 tot -2 graden. Aan zee rond het vriespunt. Aan de grond vriest het overal en met een nat wegdek leidt dat tegen de ochtend tot ALGEMENE GLADHEID!

Morgen start de dag droog en rustig, maar wel met gladde wegen. De temperaturen lopen dan snel weer op en halen overdag ongeveer een 4-tal graden. De zon speelt in de ochtend volop mee bij een zwakke zuidwestelijke, naar zuid draaiende wind. We houden het droog, maar in de loop van de dag neemt de bewolking geleidelijk aan toe en in de namiddag raakt het volledig bewolkt.

In de nacht naar woensdag komt een storing dichterbij. Die storing zal in de loop van de nacht zorgen voor SNEEUW vanaf de Frans-Belgische grens. De minima zitten daarbij rond waarden van net boven het vriespunt zodat de sneeuw ook zal blijven liggen. Er kan tegen de ochtend een 2-3 cm opgebouwd worden aan zee tot lokaal 6-8 cm landinwaarts.

Woensdag sneeuwt het eerst nog. Die sneeuw gaat in de loop van de ochtend ophouden, maar tegen dan ligt er overal een nieuw sneeuwdek. De wind draait in de ochtend geleidelijk naar een noordwestelijke richting en daarmee komt dan wat zachtere zeelucht binnen met temperaturen die gaandeweg de dag naar een 2 tot 4 graden oplopen. De gevallen sneeuw zal dan geleidelijk wegsmelten, maar zeker niet allemaal. Tijdens de dag houden we het wel overwegend droog en wisselend tot zwaar bewolkt.

In de nacht naar donderdag kan het weer een graadje gaan vriezen en is er opnieuw gevaar voor ALGEMENE GLADHEID tegen de ochtend. De wind draait dan weer naar een zuidelijke hoek en veel meer dan 2-3 graden zullen we op donderdag weer niet halen. Later op de dag trekt een volgende neerslagzone binnen. Die gaat zachtere lucht vooraf, maar de eerste neerslag kan in  de loop van de dag weer als sneeuw gaan vallen.

Dat nieuwe lagedrukgebied blijft vrijdag en het komende weekeind in onze buurt rondtollen zodat een forse weersverbetering zeker niet aan de orde is, integendeel. We blijven met neerslaggebieden in de buurt zitten zodat er wel op elke dag regen of buien aan te pas komen. Met temperaturen die blijvend vrij laag zitten, kan ook daar nog wel winterse neerslag in zitten, maar dat moeten we dan dag per dag bekijken. Momenteel is het nog te vroeg om daar al vaste uitspraken over te doen. 

Eén ding is zeker: we staan voor een wilde en bij tijden woeste weerweek met veel animo en bij tijden met flink winterse trekken!

Samenvatting voor vandaagVanochtend nog flink wat regen ten noorden en zuidoosten van de lijn (ongeveer) Oostende-Torhout-Kortrijk. Ten westen daarvan is het veel droger. Geleidelijk aan wordt het overal droger, maar een bui blijft mogelijk. Zeker in de late middag is er een opleving van enkele (winterse) buien. Het is koud met maximaal 6 graden en er staat zeer veel wind uit het noordwesten! In de ochtend zijn er nog forse rukwinden mogelijk. De wind neemt gaandeweg de dag af.

Geert, maandag 28 januari, 06.40 uur.

 

In de nieuwe 1-minuut natuur video van deze week, gaan we sporen zoeken in de sneeuw. Ga je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!