Weerpraatje van zondag 27 januari:

Er zit een enorme vaart in ons weer. Een depressie trekt vandaag via de Noordzee naar het noorden van Nederland. In haar kielzog sleurt ze tal van buien en een fors windveld met zich mee. Die buien komen in twee golven. Eén golf in de ochtend met passage van een occlusiefront, daarna keert datzelfde front in de avond nog eens terug met daarachter het forse windveld. Vervolgens trekt het laag verder naar het oosten en wordt op de voet gevolgd door nog een storing die morgen passeert. Dan is het wachten op een volgende depressie die zich dinsdag aandient. Dat is een klein laag dat waarschijnlijk opnieuw ten westen en zuiden van ons langs trekt waarbij de kans op sneeuw later op dinsdag en woensdag weer erg groot wordt. Ook nadien blijft het een komen en gaan van lagedrukgebieden. Doordat ook die steeds een vrij zuidelijke koers blijven volgen, blijven we in vrij koele lucht zitten met steeds kans op winterse toestanden.

Vandaag wordt een bijzonder ontstuimige weerdag. In de ochtend trekt een buiig occlusiefront over met veel neerslag en geregeld enkele zeer stevige buien. Er zijn perioden met felle regen en zelfs kans op wat hagel of stofhagel. Zelfs een donderklap valt niet uit te sluiten. Het is daarbij ongeveer 7 graden, het maximum van de dag en de wind haalt fors uit. Die kan per momenten tijdens en rond de buien uitschieten naar een 60 tot 70 km per uur. In de loop van de ochtend wordt het beter. Vanmiddag krijgen we dan een tijdelijk droge periode te verwerken waarin zelfs een aantal opklaringen mogelijk zijn. De wind neemt dan tijdelijk af en de buien blijven uit. Naar de late middag toe nemen wind, bewolking en buien weer toe.

Vanavond trekt de kern van de kleine depressie op de Noordzee noordelijk Nederland binnen. Het daaraan verbonden occlusiefront dat vanochtend al een eerste keer onze omgeving doorkruiste, passeert dan een tweede keer. Dat front ligt om de depressiekern heen gekruld en vanavond trekt het van het noordwesten door onze omgeving. Er vallen dan opnieuw forse buien met alles op en aan. Het venijn zit echter in de staart! Tijdens en vooral na passage van dat front trekt de wind fors aan uit het noordwesten. De kust en het noorden van de regio, moeten daarbij rekening houden dat de wind aantrekt tot 8 Bft! Op zee komt een volle 9 Bft te staan, dat is stormkracht. Mogelijks komt dat stormveld tijdelijk zelfs tot tegen de kust en de Westerschelde aan te liggen. Er kunnen dan erg zware windstoten voorkomen tot wel 100 km per uur aan de kust. Vooral de midden- en oostkust en de Westerschelde moeten daar rekening mee houden! Ook de gebieden langs de Nederlandse grens, zoals het Brugse Ommeland, het Meetjesland en het Gentse Havengebied moeten met die zwaarste windstoten rekening houden. Landinwaarts zijn ook felle rukwinden mogelijk, maar daar zijn die iets minder fel. Gaande van een 70 km per uur langs de Franse grens tot 80 à 90 tijdens de zwaarste uitschieters elders!

In de loop van de nacht luwt de wind en verdwijnen de meeste buien. Toch blijft er nog tot de ochtend veel wind staan uit het noordwesten, maar de felste rukwinden gaan er uit. De minima dalen daarbij tot rond een 4-tal graden. Er kunnen zeker nog buien vallen, maar minder dan in de avond. Een bui kan wel een winters karakter hebben.

Morgen krijgen we dan een wisselvallig weertype met een mix van wolken, zonnige perioden, maar ook even goed eens wat regen of een bui. Vooral in de ochtend zijn nog buien of perioden met regen mogelijk. In de middag wordt het een stuk droger en rustiger. De wind neemt af, maar er staat nog steeds een matige tot vrij krachtige, aan zee soms krachtige tot harde noord tot noordwestelijke wind en die voert opnieuw koelere lucht aan. Veel meer dan 6 graden aan zee en 5 graden landinwaarts wordt het niet. De buien die vallen, kunnen een licht winters karakter krijgen. In de nacht naar dinsdag klaart het op en kan het landinwaarts zelfs een graadje gaan vriezen met kans op gladheid.

Dinsdag start rustig en droog, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking toe. De zwakke wind wordt dan eerst west tot zuidwest, maar draait later naar een zuidelijke tot zuidoostelijke richting door. We houden het waarschijnlijk wel nog de hele dag droog bij maxima rond 4 graden.

In de nacht naar woensdag neemt de bewolking verder toe en zou het kunnen gaan sneeuwen! Net zoals vorige week woensdag, krijgen we met een depressie te maken die ten zuidwesten van ons doorschuift, waarbij wij aan de koude kant van het laag blijven zitten met sneeuw.

Een kleine verschuiving in die koers van dat laag, kan nog zorgen voor een ander weerbeeld, maar het zit er dik in dat we woensdag opnieuw in een witte wereld wakker worden. Overdag volgt dan waarschijnlijk nog meer winterse neerslag met sneeuw, maar dat zal een beetje afhangen van de precieze koers die dat laag dan verder volgt.

Ook de dagen nadien blijft het erg wisselvallig met elke dag wel kans op neerslag en die kan winters zijn. Er staat de komende dagen dus héél wat op het weermenu 🙂

Samenvatting voor vandaagVanochtend perioden met regen en felle buien en per momenten veel wind bij zo’n 7 graden. Vanmiddag droger met tijdelijk wat opklaringen. Vanavond opnieuw buien met storm op (en aan) zee met felle rukwinden tot 80 à 100 km per uur! Gaandeweg de nacht wordt het rustiger.

Geert, zondag 27 januari, 10.00 uur.

 

In de nieuwe 1-minuut natuur video van deze week, gaan we sporen zoeken in de sneeuw. Ga je mee?

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!