Weerpraatje van zaterdag 26 januari:

Een depressie die richting Schotland koerst en daarna doorstoot naar het Noorzee-gebied, beïnvloedt ons weer. Het stuurde de voorbije nacht al een eerste warmtefront over onze omgeving. Vanavond volgt dan een actief koufront met regen en buien. Morgen ontwikkelt zich op de Noordzee snel een randstoring, verbonden aan dit laag en die kan later op de dag en naar de avond zelfs voor storm op zee en mogelijk ook aan onze kust gaan zorgen! Daarna wordt het opnieuw enkele dagen kouder. We bevinden ons in de eerste helft van de week in koelere lucht waarin regelmatig storingen of buienlijnen dichtbij komen, dit onder regie van lagedrukgebieden die in onze buurt of zelfs net ten zuiden van ons langs trekken.

De winter houdt het vandaag helemaal voor bekeken. We krijgen de hele dag door veel bewolking want we bevinden ons in een brede warme sector van de eerder hierboven genoemde depressie die zich boven de Noordzee installeert. Die trekt zachte lucht mee met temperaturen die tegen het eind van de dag oplopen naar 8-9 graden landinwaarts en tot rond 10 graden aan de kust. Er zijn zeker vanochtend en in het eerste deel van de middag daarbij lange droge perioden te verwachten, al is ook wat lichte regen of motregen van tijd tot tijd niet uit te sluiten. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke hoek en waait matig, aan zee later af en toe vrij krachtig. Gaandeweg de dag neemt de kans op regen geleidelijk toe.

Vanavond stuurt dat laag daneen actief koufront onze richting op met intense periode van regen. De temperaturen blijven zacht met waarden rond 6-7 graden dus ook dan geen gladheid of nachtvorst meer. De wind blijft matig tot vrij krachtig waaien uit het zuidwesten. De hele nacht door zijn er perioden met regen of buien.

Morgen start dan ook erg wisselvallig en ontstuimig. Er zijn de hele dag door perioden met regen of buien te verwachten, afgewisseld met drogere momenten. De temperaturen komen niet veel hoger dan de waarden waarmee we dag gestart zijn: 6 tot 7 graden. Er waait daarbij steeds een matige tot vrij krachtige en verder aantrekkende wind uit een westelijke tot noordwestelijke hoek. In de late middag en avond trekt die nog verder aan! Er komt dan een kleine randstoring dichterbij en die zorgt voor een nieuwe regenperiode met erg veel wind! Die kan in de avond en nacht naar maandag tot een volle storm aantrekken op zee! Ook het Nederlandse Zeeland, onze Oost- (en Midden-)kust en het noordelijke deel van de regio krijgt mogelijk een tot volle storm: 9 Bft, aantrekkende wind over zich heen in het kielzog van dit kleine laag! Er zijn felle windstoten mogelijk tot 100 km per uur! Een situatie om in de gaten te houden!

Maandag krijgen we dan een wisselvallig weertype met een mix van wolken, zonnige perioden, maar ook even goed eens wat regen of een bui. De wind neemt af, maar er staat nog steeds een matige tot vrij krachtige, aan zee soms krachtige tot harde noord tot noordwestelijke wind en die voert opnieuw koelere lucht aan. Veel meer dan 6-7 graden aan zee en 5-6 graden landinwaarts wordt het niet. De buien die vallen, kunnen een licht winters karakter krijgen.

Dat is ook het beeld voor dinsdag en woensdag. Het weerbeeld dat we dan krijgen, kan het best als licht winters omschreven worden. Er zijn perioden met buien en die kunnen een winters karakter hebben. Overdag noteren we telkens maxima in de buurt van een vijftal graden, maar in de nachten kan het kwik telkens met het vriespunt gaan flirten. Dat leidt dan weer tot mogelijke gladheid in de nachten. Zeker als je weet dat daar telkens en verspreid zowel over de dag als tijdens de nacht, al eens een aantal winterse buien kunnen bij vallen.

Nadien is opnieuw een verzachting het meest waarschijnlijke scenario, maar toch nog steeds met licht winterse trekjes in de aanbieding.

Samenvatting voor vandaagZacht, grijs en winderig. Aanvankelijk overwegen de droge perioden, maar gaandeweg komt er meer kans op regen. We halen 6-7 graden in de ochtend tot 8 à 10 tegen de avond. Vanavond gaat het fel regenen en trekt de wind verder aan.

Geert, zaterdag 26 januari, 09.40 uur.

 

Geen paddestoelen in de nieuwe 1 minuut natuur video deze week. We nemen een kijkje bij de hazelaars die nu al volop overal bloeien. De winterse kou deert hen daarbij niet zoveel. Zo lang één en ander niet extreem wordt, valt de bloei gewoon even stil om dan van zodra het weer zachter wordt, te hernemen:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de sneeuwfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!