Weerpraatje van vrijdag 25 januari:

Een IJslandse depressie trekt vandaag richting Schotland en neemt ons weer in handen. Ze stuurt tegen de middag een eerste front onze kant op dat de definitieve aanval op deze winterse periode inzet. Het lagedrukgebied komt vervolgens in het Noordzeegebied te liggen en stuurt morgen tegen de avond een tweede actief front op ons af. Daarna draait de stroming tegen zondag in de achterkamer van dat laag weer meer naar een noordwestelijke tot noordelijke richting met aanvoer van weer wat koelere lucht. In de nieuwe week krijgen we dan te maken met depressies die telkens fronten of buienlijnen onze richting uit sturen. Ze trekken ook telkens vrij koele lucht naar het zuiden zodat het weer toch een licht winters karakter blijft houden. De echte zachtheid blijft dus beperkt tot één dag: nu zaterdag.

Vandaag zet zachte lucht een geslaagde aanval in op de winter. Vanochtend vriest het eerst overal nog licht. Het is daarbij mistig en ook die vriest aanvankelijk aan. Het is dus in de ochtend opnieuw uitkijken voor gladheid en slecht zicht als gevolg van de mist die er hangt. Gaandeweg de ochtend verbeteren de zichtbaarheden. Een naar west draaiende en aantrekkende wind voert ook geleidelijk zachtere lucht aan zodat de temperaturen gaan beginnen oplopen. Tegen de middag is het al 2 tot 4 graden. Vanmiddag kan het wat gaan regenen. Mogelijk voorafgegaan door wat natte of smeltende sneeuw, vooral landinwaarts, maar dat wordt snel regen en blijft zeker niet liggen. Tegen de avond bereiken we de maxima van 4 graden landinwaarts en 6 aan de kust bij een dan matige, aan zee soms vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken. Er zijn nog perioden met regen of motregen en de temperaturen lopen verder op. Er is dus geen gladheid meer! Tegen de ochtend is het een 7 graden aan de kust en 5 tot 6 elders. De gevallen sneeuw smelt dus allemaal verder weg en verdwijnt. De wind blijft matig tot vrij krachtig waaien uit het zuidwesten.

Morgen zet de verzachting verder door. Een stevige zuidwestelijke wind voert veel bewolking aan. We bevinden ons dan in een brede warme sector van de eerder hierboven genoemde depressie die zich boven de Noordzee installeert. Die trekt zachte lucht mee met temperaturen die tegen het eind van de dag oplopen naar 8-9 graden landinwaarts en tot rond 10 graden aan de kust. Er zijn perioden met regen of motregen, maar ook lange droge momenten.

Tegen de avond en in de nacht naar zondag stuurt dat laag een actief koufront onze richting op met intense periode van regen. De temperaturen blijven zacht met waarden rond 6-7 graden dus ook dan geen gladheid of nachtvorst meer.

Op zondag draait de wind na het koufront naar een noordwestelijke tot noordelijke richting. Het wordt minder zacht en met die depressiekern nog in de buurt, moeten we niet veel beter weer verwachten. Er zijn perioden met regen of buien waarbij het gaandeweg de dag wel geleidelijk wat droger kan worden. Er staat daarbij een stevige noordwestelijke wind bij maxima die nog oplopen tot een graad of 7 aan de kust en tot ongeveer 6 graden landinwaarts. 

In de nacht naar maandag blijven de temperaturen positief, maar de temperaturen zitten met een 2 tot 4 graden toch weer lager. Er zou eventueel wel een winters getinte bui kunnen vallen, zeker naar de ochtend toe.

Maandag krijgen we dan een wisselvallig weertype met een mix van wolken, zonnige perioden, maar ook even goed eens wat regen of een bui. Er staat een matige, aan zee soms vrij krachtige noord tot noordwestelijke wind en die voert opnieuw koelere lucht aan. Veel meer dan 6-7 graden aan zee en 5-6 graden landinwaarts wordt het niet. De buien die vallen, kunnen een licht winters karakter krijgen.

Dat is ook het beeld voor dinsdag en woensdag. Het weerbeeld dat we dan krijgen, kan het best als licht winters omschreven worden. Er zijn perioden met buien en die kunnen een winters karakter hebben. Overdag noteren we telkens maxima in de buurt van een vijftal graden, maar in de nachten kan het kwik telkens met het vriespunt gaan flirten. Dat leidt dan weer tot mogelijke gladheid in de nachten. Zeker als je weet dat daar telkens en verspreid zowel over de dag als tijdens de nacht, al eens een aantal winterse buien kunnen bij vallen.

Waar we nadien uitkomen, is erg onzeker. De weerpluim van deze ochtend geeft dat ook aan: het kan eigenlijk later volgende week gewoon weer alle kanten op:

Je ziet duidelijk de eensgezindheid met de tijdelijke verzachting voor het komende weekend en dan weer de afkoeling vanaf maandag met opnieuw licht winterse omstandigheden. Daarna is alles mogelijk. Het is dus opnieuw niet verstandig om grote en felle uitspraken op langere termijn te doen al lijkt een verder zetten van licht winterse omstandigheden en bij tijden ‘vuil’ winterweer het meest waarschijnlijke scenario.

Samenvatting voor vandaagDe dooi zet in. Vanochtend eerst nog mist en nevel en licht negatieve temperaturen, maar die lopen op. Vanmiddag zitten we overal in de plus met maxima tegen de avond tussen 4 en 6 graden. De naar west draaiende wind trekt aan en wordt matig tot vrij krachtig en vanmiddag gaat het wat licht regenen, eventueel voorafgegaan door natte of smeltende sneeuw landinwaarts. Vanavond en vannacht lopen de temperaturen verder op.

Geert, vrijdag 25 januari, 06.45 uur.

 

Geen paddestoelen in de nieuwe 1 minuut natuur video deze week. We nemen een kijkje bij de hazelaars die nu al volop overal bloeien. De winterse kou deert hen daarbij niet zoveel. Zo lang één en ander niet extreem wordt, valt de bloei gewoon even stil om dan van zodra het weer zachter wordt, te hernemen:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!