Weerpraatje van donderdag 24 januari:

We zitten vandaag nog in een soort van niemandsland tussen verschillende druksystemen in. Een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden is de meest opvallende speler. In onze omgeving liggen verschillende kleinere lagedrukgebieden, maar hun invloed is beperkt. Dit alles samen zorgt bij ons voor een zwakke stroming uit een noordelijke hoek. In de loop van morgen neemt een depressie bij IJsland de regie in handen. Ze stuurt morgen een warmtefront onze kant op dat een eind maakt aan onze winterse periode. Het laag trekt vervolgens de Noordzee op en het daaraan verbonden koufront trekt later op zaterdag door onze regio. Daarachter komen we weer in een noord tot noordwestelijke stroming terecht met aanvoer van polaire lucht vanaf zondag. Dat zorgt dan in de eerste helft van volgende week voor licht wisselvallig weer met opnieuw een licht winters karakter.

Vandaag start alleszins koud. De voorbije nacht zijn er wel veel meer wolkenvelden aanwezig gebleven dan voorzien, dus werd het niet zo extreem koud, maar: de laatste uren van de nacht zijn er toch opklaringen aan het binnenlopen van over de Noordzee en waar die zitten, koelt het boven de aanwezige sneeuwlaag wel fors af. Zo was het rond 5.00 uur tussen de -5 en -6 graden in een strook van Oostende over Roeselare tot Rijssel. Nog tot zonsopgang kan het verder afkoelen en omdat er geleidelijk nog brede opklaringen binnenschuiven, kan het ook op andere plekken in de regio nog tot matige nachtvorst komen.

Eens de zon op, lopen de temperaturen geleidelijk aan weer op en vanmiddag noteren we dan maxima rond 2-3 graden landinwaarts en rond een 4 graden aan de kust. De wind waait daarbij zwak uit een veranderlijke richting met eerst nog een voorkeur voor het noorden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar daarbij af en er is kans op nog een enkele bui. Veel zal dat niet meer voorstellen, maar een enkel buitje is mogelijk. Landinwaarts is dat een sneeuwbuitje, aan de kust en in de kustregio een winterse bui. De meeste plekken houden het echter droog.

Vanavond en vannacht gaat het weer overal vriezen. De temperaturen gaan dalen naar waarden tussen -1 en -6 graden. Opnieuw afhankelijk van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen. Hoewel er overdag dus wel dooi zal zijn, is tegen de avond zeker niet alle sneeuw gesmolten en op plekken waar nog veel sneeuw ligt, kan het snel afkoelen. De meeste plaatsen houden het droog, al is aan de kust een licht winterse bui nog steeds niet onmogelijk. De wind is zwak en veranderlijk.

Morgen trekt een warmtefront binnen dat de koude verjaagt. Op nadering ervan draait de wind naar een zuidwestelijke tot westelijke hoek. De aanvoer van koude lucht wordt dan de pas afgesneden en de maxima lopen gaandeweg de dag op naar 3 tot 4 graden tegen de middag. In de namiddag kan er wat lichte regen of motregen vallen bij een verder aantrekkende zuidwestelijke wind. In de avond en nacht naar zaterdag kan er nog wat lichte regen vallen bij verder oplopende temperaturen die tegen de ochtend rond 5-6 graden uitkomen. De gladheid is dan verdwenen.

Zaterdag trekt een volgende storing binnen. Die gaat vooral later op de dag en in de avond voor intense regenval zorgen. We krijgen dan een grijze en zwaar bewolkte dag. Het winterse weer is dan tijdelijk voorbij en het kan later op de dag aan de kust zelfs tot een 10-tal graden worden. Landinwaarts is dat een 8 à 9 graden.

Op zondag wordt het weer minder zacht. Met een naar noordelijke richting draaiende wind komt na het front van zaterdag weer koudere lucht binnen. We krijgen dan afwisselend opklaringen en wolkenvelden met perioden van regen of buien. De maxima vallen op 6-7 graden terug bij een vlagerige wind.

In de eerste helft van volgende week zitten we dan met een licht winters weertype. Die noordelijke stroming blijft op post met wisselvallig weer. Er trekt al eens een storing met buien of wat regen door en dat kan een winterse bui zijn. Overdag wordt het niet veel meer dan 4 tot 6 graden en in de nachten kan het kwik telkens rond het vriespunt komen te zitten met kans op gladheid.

Kijktip: de sneeuw van gisteren leverde prachtige plaatjes op waar ik onderstaande video van maakte:

Samenvatting voor vandaagOpklaringen, wolkenvelden en kleine kans op een bui. De wind is zwak en variabel van richting met een voorkeur voor het noorden. Het wordt tussen de 3 graden landinwaarts tot 4-5 vlak aan de kust. Vanavond en vannacht vriest het opnieuw overal met weer overal kans op gladheid.

Geert, donderdag 24 januari, 06.50 uur.

 

Geen paddestoelen in de nieuwe 1 minuut natuur video deze week. We nemen een kijkje bij de hazelaars die nu al volop overal bloeien. De winterse kou deert hen daarbij niet zoveel. Zo lang één en ander niet extreem wordt, valt de bloei gewoon even stil om dan van zodra het weer zachter wordt, te hernemen:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!