Weerpraatje van woensdag 23 januari:

Ons klein wintertje dat zo voorzichtig was begonnen, mag intussen toch een volwassen winterperiode genoemd worden die op kousevoeten de regio ingeslopen is. We kregen de voorbije dagen al een paar keer met matige nachtvorst te maken in een stilgevallen polaire luchtmassa waar het door pure uitstraling vooral het voorbije weekend in de nachten erg koud kon worden. Daar kregen we dan gisteren een sneeuwfront bovenop en intussen zorgt een klein lagedrukgebied voor tal van intense sneeuwbuien in onze regio, met zwaartepunt in West-Vlaanderen.

Het eerste sneeuwfront trok gisteren van west naar oost door onze regio met zoals verwacht 1 tot 4 cm sneeuw op de meeste plaatsen. Dat front ligt intussen boven het oosten van ons land en ligt daar stil. Daarachter kwam, ook zoals verwacht, een klein lagedrukgebiedje tot ontwikkeling. Het trok over het uiterste noorden van Frankrijk en stuurde de voorbije nacht al tal van sneeuwbuien over vooral West- en deels ook nog Oost-Vlaanderen. Daarbij viel zoals ik gisteren al aanstipte intussen op vele plekken al tussen de 5 en 10 cm verse sneeuw bij. Grote delen van de regio zijn vanochtend dan ook helemaal ingesneeuwd geraakt.

Vandaag blijft dat laagje nog even in onze buurt rondtollen en trekt dan geleidelijk zuidwaarts en opvullend weg. In het kielzog ervan komt een zwakke oostelijke tot noordoostelijke stroming te staan. Vervolgens geraken we morgen weer in een soort niemandsland. In het vakjargon een zadelgebied genoemd, met een zwakke noordelijke stroming. Tegen vrijdag zet een volgende depressie die post vat bij IJsland dan een aanval in op ons winterweer. Die stuurt op vrijdag al een eerste zwak warmtefront onze kant op, op zaterdag gevolgd door een koufront met intense regenval en zachtere lucht die dan binnenloopt. Daarna krijgen we een paar dagen wat meer invloed van depressies en fronten, maar het wordt wel geleidelijk weer koeler en na het weekeind kan het daarbij alle kanten op met een vrij grote kans op verder winterweer later in de nieuwe week.

Vandaag worden we op vele plaatsen wakker met een dik sneeuwtapijt. Een klein lagedrukgebied zorgt voor felle sneeuwbuien en die kunnen nog de hele ochtend blijven vallen. Er kan dus gemakkelijk nog een paar cm sneeuw bij de toch al dikke laag komen. Op vele plaatsen bouwt zich dan ook een sneeuwdek van 5 tot lokaal meer dan 10 cm op. Vanaf de middag wordt het geleidelijk aan droger. De wind waait daarbij zwak uit een zuidoostelijke richting en draait later vandaag naar het oosten. De sneeuw smelt amper want de temperaturen zijn de hele dag laag en bovendien komt er vanmiddag ook drogere lucht binnen. We zitten in de sneeuwval vanochtend met temperaturen rond het vriespunt. Vanmiddag kan het maximaal 1-2 graden worden landinwaarts, aan de kust misschien een graadje meer.

Vanavond en vannacht lopen er dan opklaringen binnen en die gaan zorgen voor een pijlsnelle daling van de temperaturen. In de breedste opklaringen kan het kwik gemakkelijk richting de -10 graden duiken! Waar meer wolken zitten, blijven we een stuk hoger zitten, maar hou overal maar rekening met temperaturen die opnieuw matige nachtvorst kunnen opleveren van -5 graden en minder. Die waarden kunnen doorheen de nacht schommelen, naargelang de opklaringen zich verplaatsen. Het is ook uitkijken voor vorming van nevel en mist én … er kunnen later in de nacht vooral in de kustregio opnieuw een paar sneeuwbuien vanaf de Noordzee binnenwandelen. Ook die kunnen een stuk landinwaarts trekken en zorgen voor nieuwe sneeuw. Die buien zijn echter minder intens dan de buien van deze ochtend.

Morgen zitten we dan met een zwakke noordelijke stroming. Er kan daarin vooral in de ochtend nog een sneeuwbui vallen, maar die kans wordt kleiner en beperkt zich al snel tot de kust. We krijgen dan een wisselend bewolkt weerbeeld met wolken en opklaringen, al kan het lokaal wel lang grijs blijven. De maxima halen in de loop van de dag weer niet veel meer dan 1 tot 2 graden. Vlak aan zee kan dat iets meer zijn. Tegen de avond vriest het opnieuw en in de nacht naar vrijdag hebben we weer overal met vriestemperaturen te maken. Het kan dan zeker in de opklaringen weer gemakkelijk richting matige nachtvorst gaan.

Vrijdag neemt de bewolking toe op nadering van een warmtefront. Op nadering ervan draait de wind naar een zuidwestelijke tot westelijke hoek. De aanvoer van koude lucht wordt dan de pas afgesneden en de maxima lopen gaandeweg de dag op naar 3 tot 4 graden. Het blijft grotendeels droog overdag. Tegen de avond kan het wat gaan regenen. 

De nacht naar zaterdag gaat het niet meer vriezen. De minima blijven dan positief en het kan wat regenen. Zaterdag trekt een volgende storing binnen. Die gaat vooral later op de dag en in de avond voor intense regenval zorgen. We krijgen dan een grijze en zwaar bewolkte dag. Het winterse weer is dan tijdelijk voorbij en het kan later op de dag aan de kust zelfs tot een 10-tal graden worden. Landinwaarts is dat een 7 tot 8 graden.

Op zondag wordt het weer minder zacht. Met een naar noordelijke richting draaiende wind komt na het front van zaterdag weer koudere lucht binnen. We krijgen dan afwisselend brede opklaringen en wolkenvelden met kans op een bui.

De verdere vooruitzichten blijven zeer onzeker. In het algemeen kunnen we stellen dat vanaf zondag toch weer licht winterse omstandigheden opduiken met weer kans op vorst in de nachten en overdag vrij lage temperaturen. Verderop in de week kan het alle kanten op, maar er zitten duidelijk meer winterse oplossingen in de modellen dan zachte. Het is dan ook erg waarschijnlijk dat we nog winter gaan te zien krijgen …

Samenvatting voor vandaagVanochtend vallen er nog tal van intense sneeuwbuien waarbij overal in de regio nog gemakkelijk een paar cm sneeuw kan bij vallen. Op vele plekken bouwt zich tussen de 5 en meer dan 10 cm sneeuw op. Vanmiddag wordt het droog, maar het dooit met 1 tot 2 graden amper. Vanavond en vannacht kan het erg koud worden met lokaal zelfs tot strenge vorst boven het sneeuwdek!

Geert, woensdag 23 januari, 06.55 uur.

 

Geen paddestoelen in de nieuwe 1 minuut natuur video deze week. We nemen een kijkje bij de hazelaars die nu al volop overal bloeien. De winterse kou deert hen daarbij niet zoveel. Zo lang één en ander niet extreem wordt, valt de bloei gewoon even stil om dan van zodra het weer zachter wordt, te hernemen:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!