Weerpraatje van dinsdag 22 januari:

Een storing, verbonden aan een IJslandse depressie, zet vandaag de aanval in op ons kleine wintertje. Dat front slaagt er echter niet in om de aanval te voltooien en valt ergens boven West-Duitsland stil. Vervolgens is het Azorenhoog weer aan zet. Dat stuurt een uitloper over de Britse Eilanden naar het noorden. Tegelijk vormen zich boven de Noordzee enkele kleine (sneeuw)laagjes en daardoor gaat de wind bij ons tijdelijk uit noordelijke tot noordoostelijke hoek waaien en blijven we in vrij koude lucht zitten. Het is dan wachten op een volgende aanval van depressies die vrijdag/zaterdag een volgende aanval inzetten. Die lukt beter en dan wordt de koudste lucht verdreven. Nadien krijgen we dan meer invloed van depressies, maar echt zacht wordt het niet en de kans op wat winterse perikelen blijft bestaan. De pluim van het Europese weermodel hieronder, toont duidelijk de aankomende verzachting tegen het weekeind, maar toont ook dat koude oplossingen mogelijk blijven. Het toont vooral aan dat het weer nog altijd een hoge mate van onzekerheid biedt en dat boude uitspraken op langere termijn niet verstandig zijn. Zelfs de korte termijn is en blijft moeilijk:

Vandaag gaat het dus sneeuwen. De sneeuw komt rond 7 uur de Westkust binnen en verspreidt zich dan vrij snel over de provincie. Tegen halfweg de ochtend sneeuwt het overal en dat zorgt voor een sneeuwtapijt in de hele provincie tussen de 1 en 4 cm. Afhankelijk van de intensiteit. Het vriest daarbij eerst overal en ook de bodemtemperaturen zijn negatief, vandaar dat de sneeuw gemakkelijk blijft liggen bij een matige en vlagerige zuidelijke wind. Het is echter minder koud dan de vorige ochtenden met minima tussen 0 en -2 om de dag te starten. Tijdens de sneeuwval zit het kwik rond de nul graden. Tegen de middag trekt de storing verder en wordt het droog vanaf de kust. Achter het front zitten enkele opklaringen met wat zachtere lucht, maar ook een bui is dan nog mogelijk met smeltende sneeuw of zelfs wat regen. Gaandeweg de middag wordt het 3-4 graden landinwaarts en tot 5 vlak aan de kust met een naar west / zuidwest draaiende en matige wind. Daardoor gaat de gevallen sneeuw geleidelijk beginnen wegsmelten. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat alles zal smelten want tegen de late middag en vanavond gaat het in de opklaringen opnieuw beginnen vriezen.

Vanavond en vannacht wordt de wind veranderlijk en zwak, met een noordelijke voorkeur. Van op de Noordzee kunnen dan later in de nacht een paar sneeuwbuien binnendrijven. Met temperaturen die dan overal weer licht negatief zijn, blijft die sneeuw liggen. Het is dan tussen de -1 en -3 graden. Die buien kunnen best intens zijn, maar het zijn dan buien en dus kan er dan lokaal best wel een flink pak sneeuw komen te vallen.

Ook morgen hebben we nog met winterse perikelen te maken. Er vallen ook dan in de regio verspreide sneeuwbuien. We hebben te maken met een paar kleine lagedrukgebieden die zich boven de zuidelijke Noordzee en onze omgeving vormen en die zijn bijzonder lastig te vatten in een verwachting. Omdat ze zo klein zijn en buien met zich meebrengen, wordt ook dat een zaak van nowcasten op het moment zelf. Hou in elk geval rekening met de mogelijkheid van intense sneeuwbuien en waar die vallen zou het best wel eens kunnen dat we morgenochtend lokaal met 5 tot 10 cm sneeuw te maken krijgen. Ook hagel en een donderklap zijn bij die buien mogelijk. In de loop van de dag verdwijnen de buien geleidelijk aan wel en wordt het weer een 3-4 graden aan zee, 2-3 tot landinwaarts en dooit alles geleidelijk weer wat. Tegen de late middag en avond gaat het echter opnieuw licht vriezen.

Donderdag krijgen we dan ook weer met een koude start van de ochtend te maken. Het vriest eerst overal weer licht met gladheid op de weg. Nadien krijgen we een wisselende bewolking met opklaringen en zonnige perioden waarbij we weer naar een 3-4 graden gaan en alles weer ontdooit. In de avond en nacht kan het dan echter weer licht gaan vriezen tijdens de opklaringen. De kans op gladheid op de weg blijft dan ook de hele komende week bestaan!

Tegen vrijdag komt er een volgende storing aan en gaat het zwaar bewolkt tot betrokken worden met in de loop van de dag geleidelijk perioden met regen. De temperaturen lopen dan verder op en gaan naar een 4 tot 6 graden. 

In het weekeind zou het dan nog wat zachter worden. De kans op nachtvorsten wordt dan kleiner, maar verdwijnt niet volledig. Het zal ook dan afhangen van de hoeveelheid bewolking die er in de nacht is. Overdag wordt het dan wel ruim zachter met aan de kust maxima rond 8 graden. Landinwaarts zitten we dan rond een 5 tot 6 graden. Vooral op zaterdag zou het best wel eens lang en intens kunnen gaan regenen wanneer een actieve storing ons passeert. Zondag lijkt een stuk droger te gaan verlopen.

Samenvatting voor vandaagSneeuw! Een sneeuwzone komt vanaf 7 uur het westen van de regio binnen en tegen halfweg de ochtend sneeuw het overal. Er wordt 1 tot 4 cm sneeuw verwacht. Tegen de middag wordt het droog met oplopende maxima richting 3-4 graden. Vanavond gaat het opnieuw overal vriezen met algemene gladheid. In de loop van de nacht kunnen (intense) sneeuwbuien binnenlopen vanaf de Noordzee.

Geert, dinsdag 22 januari, 06.50 uur.

 

Geen paddestoelen in de nieuwe 1 minuut natuur video deze week. We nemen een kijkje bij de hazelaars die nu al volop overal bloeien. De winterse kou deert hen daarbij niet zoveel. Zo lang één en ander niet extreem wordt, valt de bloei gewoon even stil om dan van zodra het weer zachter wordt, te hernemen:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!