Weerpraatje van maandag 21 januari:

Een uitloper van het Azorenhoog zorgt nog altijd voor een rustige weersituatie. Er staat weinig stroming met een zwakke veranderlijke wind. Morgen nadert een lagedrukgebied ons vanaf de Noordzee. Dat laag trekt een front met zich mee dat morgen van noordwest naar zuidoost over de regio trekt met wat sneeuw. Daarachter komt er minder koude zeelucht binnen, maar omdat er opnieuw geen sturende grote druksystemen aanwezig zijn, valt alles op woensdag – donderdag weer wat stil. Ons weer zal dan van details afhangen. Tegen vrijdag komt er dan een volgende storing binnen en nemen lagedrukgebieden het heft geleidelijk aan weer in handen. Er komt dan geleidelijk aan een westelijke stroming op gang met zachtere lucht tegen het weekeind.

Vandaag start de dag erg koud. Het is de koudste ochtend van de reeks met minima vanochtend rond 5 tot 6 graden onder het vriespunt. deze lopen in de ochtend geleidelijk aan weer op tot we vanmiddag weer een 3 tot 4 graden boven nul zitten. Daarbij is het vanochtend eerst overal zonnig. Vanmiddag komt er dan geleidelijk aan weer wat bewolking binnen. Eerst vooral hoge sluierbewolking, maar geleidelijk aan komen er ook lagere wolken bij. De wind waait daarbij zwak vanochtend. Vanmiddag wordt die matig uit het zuiden.

Vanavond en vannacht is het eerst licht tot wisselend, later zwaar bewolkt. De temperaturen gaan overal weer lichtjes negatief worden met minima die rond 1 tot 3 graden onder nul komen te zitten. Die -1 is aan de kust, landinwaarts wordt het nog tot 3 graden in de min tegen de ochtend. Dat is minder koud dan de vorige nachten doordat de bewolking een verdere afkoeling tegenhoudt. Tegen de ochtend komt een front binnen aan de kust met kans op wat lichte sneeuwval vanaf het westen.

Morgen is het zwaar bewolkt tot betrokken en komt er een sneeuwfront binnen vanaf de kust. Er valt in de ochtend wat lichte sneeuw vanaf de kust. Die blijft liggen en we bouwen dan een sneeuwdek op van 1 tot 3 cm. In de namiddag wordt het droog en komen de maxima weer een aantal graden boven nul met waarden tussen 3 en 4 graden en een aantrekkende zuidwestelijke wind. In de avond en nacht naar woensdag klaart het weer op en gaat het opnieuw licht vriezen met algemene gladheid op de weg! Er liggen dan nog volop sneeuwresten en er is ook een enkele winterse bui mogelijk , zeker in de kustregio.

Woensdag en donderdag zijn opnieuw licht winterse dagen. Overdag is het telkens ruim in de plus met temperaturen tussen 3 en 5 graden, maar in de nachten blijft het telkens licht vriezen. Het algemene weerbeeld wisselt dan telkens tussen wolkenvelden en opklaringen, zowel overdag als tijdens de nachten. De wind zit daarbij telkens in een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek.

Tegen vrijdag komt er een volgende storing aan en gaat het zwaar bewolkt tot betrokken worden met in de loop van de dag geleidelijk perioden met regen. De temperaturen lopen dan verder op en gaan naar een 4 tot 6 graden. 

In het weekeind zou het dan nog wat zachter worden. De kans op nachtvorsten wordt dan kleiner, maar verdwijnt niet volledig. Het zal ook dan afhangen van de hoeveelheid bewolking. Overdag wordt het dan wel ruim zachter met aan de kust maxima rond 8 graden. Landinwaarts zitten we dan rond een 5 tot 6 graden.

Samenvatting voor vandaagEerst zonnig en koud. Vanmiddag komt er geleidelijk wat sluierbewolking binnen. Het wordt dan een 3 tot 4 graden bij een aantrekkende zuidelijke wind. Vanavond en vannacht opnieuw lichte nachtvorst. Tegen de ochtend kan er wat sneeuw vanaf de kust binnenkomen.

Geert, maandag 21 januari, 07.30 uur.

 

Geen paddestoelen in de nieuwe 1 minuut natuur video deze week. We nemen een kijkje bij de hazelaars die nu al volop overal bloeien. De winterse kou deert hen daarbij niet zoveel. Zo lang één en ander niet extreem wordt, valt de bloei gewoon even stil om dan van zodra het weer zachter wordt, te hernemen:

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf om te abonneren op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Ook de weerfilmpjes van eerder deze week staan daar nog. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!